Navbar logo new
Hernieuwbare energiesector in China klaar voor groei
Calendar15 Sep 2022
Thema: China
Fondshuis: Pictet

Kiran Nandra, Head of Emerging Market Equities Management Pictet Asset Management.

Van luchtvervuiling en stijgende zeespiegels tot bodemverontreiniging en waterschaarste, China, 's werelds grootste uitstoter van broeikasgassen, kampt met een reeks milieuproblemen.

Die problemen worden nog verergerd doordat het land ook de thuisbasis is van bijna de helft van de elektriciteits- en industriële installaties ter wereld - infrastructuur die het meest risico loopt als gevolg van stranding.

Toch is de op één na grootste economie ter wereld goed geplaatst om het voortouw te nemen in de strijd tegen de klimaatverandering. Dat is te danken aan de groeiende milieu-industrie, en meer bepaald aan het concurrentievoordeel op het gebied van hernieuwbare energie.

Door het ambitieuze plan van Peking om de uitstoot tegen 2030 te verminderen en in 2060 koolstofneutraal te zijn, verandert de elektriciteitsmix in China snel.

Duurzame energiebronnen zouden naar verwachting kolen, momenteel de primaire energiebron van het land, verdringen als de belangrijkste bijdragers aan het net. De sector van de windenergie groeit bijzonder snel.

Het aandeel van windenergie in de elektriciteitsproductie van het land is in de vijf jaar tot 2020 verdubbeld en zal de komende decennia naar verwachting vervijfvoudigen tot 30 procent (zie grafiek).

Meer wind

Pictet elektriciteitsproductiemix in china

Sinds 2010 is het land op basis van geïnstalleerde capaciteit 's werelds grootste windenergiemarkt. Het Internationaal Energieagentschap verwacht dat de totale capaciteit in 2050 1.000 gigawatt (GW) zal bedragen ten opzichte van de huidige 300-plus GW.

Hoewel de belangrijkste windenergiebronnen van China tot nu toe in het binnenland gevestigd zijn in gebieden als Xinjiang en Binnen-Mongolië, denken we dat offshore windenergie de komende jaren aanzienlijk zal groeien gezien de 18.000 km kustlijn en 3 miljoen km2 zee die beschikbaar is voor offshore windinstallaties.

Offshore gebieden in de buurt van Guangdong zijn rijk aan windenergie dankzij frequente tyfoons die doorgaans van juli tot oktober door de westelijke provincie passeren.

Uit onderzoek van de Chinese Universiteit van Hongkong blijkt dat de intensiteit van tyfoons rond de Zuid-China Zee de afgelopen 40 jaar gestaag is toegenomen.

Het model toont dat de gemiddelde windsnelheid van tyfoons tegen het einde van de eeuw met 6 procent of 7,2 km per uur zou kunnen toenemen, met een gemiddelde tyfoon die vijf uur of meer dan 50 procent langer duurt.1

Hoewel tyfoons bijzonder ernstige schade kunnen veroorzaken, kunnen ze een zegen zijn voor de Chinese duurzame energie-industrie.

Guangdong, de productiehub van het land, ontwikkelt zijn capaciteit snel omdat het ernaar streeft om tegen 2025 de eerste provincie te zijn die netpariteit voor offshore windenergie en traditionele grondstoffen zoals kolen wil bereiken. Deze pariteit verwijst naar een punt waarop windenergie zonder subsidie wordt opgewekt tegen gelijke kosten als energie uit fossiele brandstoffen.

De Chinese hernieuwbare-energiesector kan een extra boost krijgen door de problemen die de Covid-crisis en het conflict in Oekraïne met zich meebrachten.

De verstoringen van de toevoer na de pandemie en de toenemende urgentie van de Europese regeringen om energieonafhankelijkheid te verkrijgen in de nasleep van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne vormen een grote commerciële kans voor Chinese fabrikanten van duurzame apparatuur. Veel van deze bedrijven zijn veerkrachtiger gebleken dan hun Europese sectorgenoten, van wie de marges negatief werden beïnvloed door de hogere staalprijzen.

Een fabrikant van duurzame apparatuur met een A-aandeel, bijvoorbeeld, breidt zijn wereldwijde marktaandeel gestaag uit dankzij nieuwe generatie windenergietechnologieën die efficiënter en kosteneffectiever zijn en waarvoor meer dan een derde van de belangrijkste componenten in eigen land wordt geleverd.

Meer in het algemeen realiseren grote Chinese hernieuwbare energiebedrijven een sterke winstgroei; volgens consensusramingen zal de winst per aandeel van de sector in de komende 12 maanden naar verwachting met minstens 30 procent toenemen. Dat is iets meer dan de rest van de Chinese beursgenoteerde bedrijven, waarvan de winst in dezelfde periode wellicht slechts 5 procent zal stijgen.2

De netto-nulbeloften van China zullen naar verwachting ongeveer 16 miljard dollar aan investeringen vereisen. Het ziet ernaar uit dat dit kapitaal rendabel zal worden gebruikt.

[1] https://cuhkintouch.cpr.cuhk.edu.hk/2022/02/7922/
[2] Goldman Sachs China Renewable Index en MSCI China Index per 25.08.2022