Navbar logo new
BlackRock-onderzoek: Turbulente tijden dwingen verzekeraars tot aanpassen portefeuilles
Calendar27 Sep 2022
Thema: Beleggen
Fondshuis: BlackRock

- De integratie van ESG- en klimaatoverwegingen in het beleggingsproces wordt onder verzekeraars steeds zichtbaarder
- 68% van de respondenten heeft investeren in technologie voor risicobeheer bovenaan het prioriteitenlijstje staan
- Verzekeraars gebruiken in toenemende mate vastrentende ETF's om liquiditeit te managen en meer rendement te behalen
- 79% van de ondervraagde verzekeraars is van plan hun strategische assetallocatie (SAA) voor de lange termijn te herzien

27 september 2022, LONDEN - Verzekeraars overal ter wereld vernieuwen dit jaar hun beleggingsaanpak om in te kunnen spelen op de snel veranderende marktomstandigheden. Ze focussen op het opbouwen van een veerkrachtigere porteuille, op liquiditeitsbeheer en op het integreren van technologie. Dit blijkt uit het jaarlijkse Global Insurance Report van BlackRock, dat de vermogensbeheerder voor de elfde keer heeft laten uitvoeren.

De enquête werd gehouden onder 370 senior beleggingsprofessionals en bestuurders bij verzekeringsmaatschappijen in 26 landen. De verzekeraars zijn samen goed voor bijna 28.000 miljard dollar aan beheerd vermogen. Charles Hatami, Global Head of BlackRock's Financial Institutions Group: "Het beleggingslandschap is de afgelopen twee jaar behoorlijk opgeschud en het is nog onduidelijk wat de toekomst gaat brengen. De verzekeraars met wie wij samenwerken, voelen goed aan dat vernieuwing en flexibiliteit noodzakelijk zijn om de veelheid aan uitdagingen de baas te kunnen."

79% van de ondervraagden is van plan hun strategische assetallocatie voor de lange termijn onder de loep te nemen en bijna de helft (48%) zal dit jaar de risicobereidheidsdrempels aanpassen. Een ruime meerderheid (60%) geeft aan dat ze zich het meest zorgen maken over inflatie, op de voet gevolgd door zorgen over de volatiliteit van de koersen van hun beleggingen (59%) en liquiditeit (58%). Om hun portefeuilles verder te diversifiëren, is 87% van de respondenten van plan om in de komende twee jaar de allocatie aan private investeringen te verhogen.

Dit komt ten opzichte van de huidige allocatie gemiddeld neer op een stijging van 3%. Verzekeraars zijn ook van plan meer kapitaal toe te wijzen aan liquide activa, wat duidt op een "barbell"-aanpak: 37% van de respondenten versterkt de cashpositie en 31% gaat meer beleggen in vastrentende waarden.

Anna Khazen, hoofd van BlackRock's Financial Institutions Group voor EMEA: "Verzekeraars blijven behoefte hebben aan risicovolle activa, maar omdat we overgaan van een lange periode van gestage groei en inflatie naar een nieuw klimaat van verhoogde macro- en marktvolatiliteit, blijken hun doelstellingen dynamischer dan alleen de jacht op rendement of algemene diversificatie. Om meer veerkracht te kunnen inbouwen, herijken verzekeraars de rol die iedere activaklasse dient te spelen binnen de portefeuille.”

Ruim twee derde van de geënquêteerden geeft aan dat ze (zeer) waarschijnlijk de komende twee jaar brede ESG-doelstellingen in hun portefeuilles zullen implementeren. Daarnaast zegt 85% dat zij hoogstwaarschijnlijk specifieke klimaatdoelstellingen voor hun portefeuille zullen vastleggen. 62% van de ondervraagde beleggingsprofessionals ziet besluitvorming op het gebied van duurzaamheid als een belangrijke trend die de sector de komende jaren vormgeeft.

De inzet van de juiste technologie en instrumenten is essentieel voor eenduidigheid binnen duurzaamheidsanalyses, van informatieverstrekking en rapportage tot en met de evaluatie van investeringen.

65% van de geënquêteerden zegt dat digitale transformatie en technologie nu de belangrijkste trend in de verzekeringssector is, tegenover 44% in 2021. Liefst 98% geeft aan dat ze kunstmatige intelligentie, machine learning, predictive analytics, blockchain of een combinatie van deze technologieën gebruikt, waarbij predictive analytics zowel voor het beheer van verzekeringsactiviteiten (65%) als voor beleggingsactiviteiten (72%) wordt gebruikt. Als het gaat om toekomstige tech-uitgaven, is de overgrote meerderheid van de ondervraagde verzekeraars van plan prioriteit te geven aan investeringen voor het beheer van activa en aansprakelijkheid (68%).

De respondenten stuwen ook de invoering van nieuwe beleggingsbenaderingen zoals obligatie-ETF's. Zij melden dat ze van plan zijn het gebruik van vastrentende ETF's in hun portefeuilles uit te breiden, voornamelijk om liquiditeit (54%) en het rendement (48%) te verbeteren.