Navbar logo new
Inflatie in de eurozone - commentaar van Seema Shah, Principal Global Investors
Calendar30 Sep 2022
Thema: Macro

Seema Shah, Chief Global Strategist bij Principal Global Investors, merkt op:

“Met de recente verdere stijging van de inflatie in de eurozone is het hoogtepunt mogelijk bereikt, maar dat maakt de situatie op het continent niet minder zorgwekkend. Hoewel de nominale inflatie mogelijk zal afnemen als gevolg van basiseffecten en volatiele energieprijzen, met de werkloosheid zelf op een nieuw dieptepunt zet de kerninflatie verder door en zal in de komende maanden waarschijnlijk verder stijgen.

Nu de arbeidsmarkten nog steeds krap zijn en de inflatie zich geleidelijk dieper wortelt in de economie van de eurozone, zullen de cijfers van vandaag de ECB alleen maar meer aanmoedigen om zich vooral op de inflatie te richten en het groene licht geven voor een nieuwe forse verhoging van de beleidsrente, zelfs nu de economie halsoverkop afstevent op een moeilijke winter en een recessie.”

“De eurozone ziet zich geplaatst voor een bijzonder lastig dilemma. Niet alleen ligt het beteugelen van de inflatie grotendeels buiten het bereik van de ECB vanwege de onderliggende oorzaken aan de aanbodzijde, maar het verhogen van de beleidsrente zal de acute economische zwakte die de regio langzaamaan overspoelt alleen maar verergeren.”