Navbar logo new
Aandelen die nucleair gaan
Calendar10 Oct 2022
Thema: Beleggen

Door Jessica Amir, Marktstrateeg in Sydney, Saxo

Jessica amir
Jessica Amir
Nu de wereld zich inspant om essentiële energievoorraden veilig te stellen en sommige landen tegen het einde van 2022 en in 2023 tekorten zullen hebben, krijgt kernenergie veel aandacht. Een analyse van de sector en van de landen en de bedrijven die erin actief zijn.

De vraag naar kernenergie is snel gestegen omdat ze de op een na grootste bron van koolstofvrije elektriciteit is, na waterkrachtenergie. Bovendien hebben bedrijven die actief zijn in schone energie in 2022 wereldwijd enkele van de beste aandeelhoudersrendementen in de markten laten optekenen.

In deze analyse nemen we de nucleaire sector onder de loep om te ontdekken wat er mogelijk nog volgt, welke landen het voortouw nemen om kernenergie te promoten en welke bedrijven erin actief zijn.

Kernenergie produceert momenteel 10 procent van de wereldwijde energiebehoeften, maar zal naar verwachting een cruciale rol spelen in de toekomstige elektriciteits- en energievoorziening. Aangezien kernenergie CO2-neutraal is, kan ze kostenefficiënt en met beperkte middelen geproduceerd worden. Bovendien is de wereld wanhopig op zoek naar alternatieven voor de betaling van recordprijzen voor gas, olie en steenkool of de hogere kosten voor groene hernieuwbare projecten.

Ongeacht het scenario zal volgens de World Nuclear Association de uraniumvoorraad tegen eind 2040 moeten verdubbelen om te voldoen aan de stijgende vraag. En dat is goed nieuws voor de uraniumprijzen en de uraniumbedrijven. ​

Waarom wint kernenergie aan populariteit?

1.Kernenergie stoot niets uit. Kernenergie wordt opgewekt via een splijtingsproces, waarbij uraniumatomen worden gesplitst om energie te produceren. De vrijgekomen warmte creëert stoom, die de turbine aandrijft om elektriciteit te genereren. Hierbij worden geen fossiele brandstoffen gebruikt, dus de luchtkwaliteit wordt beschermd. ​

2. Kernenergie vereist minder middelen dan wind- en zonne-energie. Een gemiddelde nucleaire installatie van 1.000 megawatt heeft 2,6 vierkante meter nodig, terwijl windparken 360 keer meer plaats nodig hebben, met ongeveer 430 windturbines om dezelfde hoeveelheid elektriciteit te produceren. Zonnepanelen hebben 75 keer meer ruimte nodig, met ongeveer 3 miljoen zonnepanelen om dezelfde hoeveelheid energie te produceren als een gemiddelde commerciële kernreactor.

3. Kernbrandstof heeft een enorm hoge dichtheid. Ze is ongeveer 1 miljoen keer dichter dan traditionele energiebronnen. Zo geeft een pellet kernbrandstof van amper 2,5 cm dezelfde hoeveelheid energie als 2,8 vaten olie, 1 ton steenkool en 481 kubieke meter aardgas. Kernenergie produceert ook amper afval en sommige geavanceerde kernreactoren kunnen gebruikte brandstof recycleren zodat er helemaal geen afval is. Al de gebruikte kernbrandstof die de Amerikaanse kernenergiesector in 60 jaar heeft geproduceerd, past in één voetbalveld van 9 meter diep. ​

Nuclear energy

Kernbrandstof, de energiebron met de grootste dichtheid. Bron: US Energy Information Administration, Saxo.

Wat zijn de volgende katalysatoren voor de nucleaire sector? ​

Ten eerste zijn het vooral de Verenigde Staten, Canada en Japan die wereldwijd kernenergie als voornaamste bron van schone energie promoten. Deze landen zijn betrokken bij het massaproject Clean Energy Ministerial (CEM) dat focust op het grootschalige gebruik van kernenergie voor elektriciteit. De VS zullen deze winter voorstellen voor kernenergiegebruik indienen bij het CEM. U mag zich dus de komende maanden aan nog veel meer nucleair nieuws verwachten en aan meer hype in de sector. ​

Andere landen in het CEM zijn onder meer het VK, Roemenië, Polen en Argentinië en ook de VAE en Rusland. Vóór de deadline hebben veel landen al enorme stappen gezet in het gebruik van kernenergie of plannen gemaakt om het gebruik op te voeren. Gezien de stijgende energieprijzen overweegt Polen 'aanzienlijk' meer kernenergie te kopen van Oekraïne. Ondertussen stelt het Amerikaanse ministerie van Energie voor om 80 procent van de werkende en gesloten kolencentrales om te bouwen tot kernreactoren, goed voor een kapitaalbesparing van 35 procent in vergelijking met de bouw van nieuwe kernreactoren. ​

Ten tweede voeren de VS hun eigen nucleaire initiatieven versneld door als onderdeel van de Inflation Reduction Act, die president Biden op 16 augustus als wet heeft ondertekend. Deze wet opent mogelijkheden voor kerncentrales en levert rendementen op voor bedrijven die actief zijn in waterstof, aangezien kernenergiecentrales tal van belastingvoordelen zullen krijgen, waaronder belastingverminderingen, als ze elektriciteit leveren aan waterstofproducenten. Ook kernenergiegeneratoren zullen een belastingvermindering voor de productie krijgen.

Daarom is Constellation Energy (CEG) een bedrijf dat we in het oog moeten houden. Constellation begint dit jaar met de productie van waterstof, aangedreven door de kernenergiecentrale van Constellation in New York. Het bedrijf heeft eerder al een subsidie gekregen van het Amerikaanse ministerie van Energie. De achterliggende gedachte is dat door het gebruik van nucleaire capaciteit om schone waterstof te produceren, de inkomsten van Constellation Energy kunnen stijgen. Volgens Morgan Stanley zouden de inkomsten van Constellation Energy zo met 10 procent naar omhoog kunnen gaan. In afwachting van hogere inkomsten en het nieuws over de subsidie zijn de aandelen van Constellation Energy dit jaar, op het ogenblik dat ik dit schrijf (15 september), al met meer dan 100 procent gestegen. Daarmee zet het bedrijf de tweede beste prestatie neer in de S&P 500 sinds het begin van het jaar.

Ten derde zijn er, naast de positieve push voor kernenergie, risico's die volatiliteit kunnen creëren. De Australische regeringsadviseur inzake emissiearme technologie en het voormalige wetenschappelijk hoofd van Australië hebben gezegd dat Australië geen kernenergie hoeft op te nemen in zijn toekomstige energiemix. Om consumenten te helpen hun energiefacturen te betalen, wil de Europese Unie intussen 140 miljard USD ophalen door winsten van leveranciers van hernieuwbare en kernenergie te begrenzen en de overwinsten van olie- en gasbedrijven te belasten. ​

Waar liggen de grootste uraniumreserves?

Australië heeft de grootste uraniumreserves ter wereld. Kazachstan heeft echter de grootste uraniumproductie ter wereld, gevolgd door Namibië, Canada en Oezbekistan. Deze top vijf is verantwoordelijk voor het merendeel van de wereldwijde uraniumproductie (World Nuclear Association). Dus wat belet Australië om de grootste uraniumproducent ter wereld te zijn? De regering van West-Australië heeft de goedkeuring van nieuwe uraniummijnbouwprojecten enigszins afgeremd. Australië gebruikt geen kernenergie en is sterk afhankelijk van steenkool, dat in 60 procent van zijn energiebehoeften voorziet. 100 procent van de Australische uraniumproductie wordt dus geëxporteerd, goed voor een kwart van de energie-export.

Het meeste uranium in Australië is afkomstig van de Olympic Dam, de grootste bekende uraniumafzetting ter wereld. Ze is in handen van BHP, het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld.

BHP exploiteert een van de vijf uraniummijnen in Australië. Tal van andere mijnen in het land werden om milieuredenen gesloten. Zo werd de mijn die deels in handen is van Rio Tinto in januari vorig jaar gesloten om ze weer in haar oorspronkelijke staat te herstellen. Ondertussen kocht Boss Energy in 2015 een inactieve uraniummijn in Australië en kreeg dit jaar pas de goedkeuring om met de ontwikkeling ervan te beginnen. In september 2022 heeft Boss Energy eindelijk de eerste gaten van de geplande 86 boorputten geboord in zijn Honeymoon-uraniumproject in Zuid-Australië.

Dit toont aan hoe moeilijk het is om een uraniummijn op te starten en te exploiteren, en zo het tekort aan uranium voor kernenergie te dekken. ​

Bedrijven actief in kernenergie die kunnen profiteren van de nucleaire push ​

Hieronder vindt u een lijst van kernenergiebedrijven die een aanzienlijk deel van hun activiteiten in kern- of uraniumgerelateerde industrieën hebben: van uraniummijnbouw en -raffinage tot kernenergieproducenten en exploitanten van kerncentrales via bedrijven actief in energietransmissie en leveranciers van nucleaire componenten en kernbrandstof.

Nuclear companies

De aandelenkoers van een bedrijf is doorgaans gebaseerd op de winstgroei en verwachtingen voor toekomstige winsten en kasstroomgroei. Onder de beste presteerders op de NYSE en de ASX in 2022 zijn de fossiele brandstofbedrijven en andere energiebedrijven het meest gestegen. Volgens ons zal de energiesector sterk blijven presteren.