Navbar logo new
“De positionering in Eurose blijft voorzichtig”
Calendar11 Oct 2022
Thema: Macro
Fondshuis: DNCA Investments
Dnca header compass

Economische en financiële vooruitzichten: Damien Lanternier en Nolwenn Le Roux (DNCA Finance)

DNCA Invest Eurose heeft profijt gehad van zijn positionering aan het begin van het jaar, met afdekkingsstrategieën die de schade hebben konden beperken. Voor de komende maanden zal het rendement een comfortabele buffer vormen voor de prestaties van zowel aandelen als obligaties.

Damien Lanternier en Nolwenn Le Roux zijn respectievelijk in 2017 en 2020 begonnen in het team dat het succesvolle flexibele fonds DNCA Invest Eurose beheert. Deze nieuwe mensen zorgden voor een soepele overgang na de pensionering van Philippe Champigneulle, terwijl het fonds iets meer blootstelling innam aan iets minder defensieve obligatiesegmenten.

Deze overgang zorgde ook voor een meer flexibel beheer, waardoor het team derivaten kon gebruiken om zich in te dekken tegen bepaalde risico's die het geïdentificeerd had. Dit heeft ook geresulteerd in een sterke performance sinds begin 2022, waardoor het fonds weer een viersterrenrating van Morningstar heeft gekregen. Damien Lanternier en Nolwenn Le Roux waren onlangs in Brussel om de huidige positionering van het fonds toe te lichten.

Weinig optimisme

”We zitten momenteel in een lastig klimaat, met talrijke risicofactoren op economisch en geopolitiek niveau die zelfs nog toenemen", benadrukt Nolwenn Le Roux. In zo'n klimaat schrijft de financiële logica voor dat portefeuilles moeten worden gepositioneerd in veilige havens, met name staatsobligaties met een korte looptijd. "Dit marktsegment is echter net zo sterk gecorrigeerd als de aandelenmarkten en is er niet in geslaagd beleggers te beschermen.”

Sinds eind 2021 spreekt iedereen over het spookbeeld van inflatie en recessie, met als gevolg dat de financiële markten al gauw de weg naar beneden kozen. ”De signalen wijzen op slecht nieuws, en we hebben duidelijk geen erg optimistisch scenario voor de komende maanden", zegt Nolwenn Le Roux.

Voorzichtig met obligaties

Het eerste slachtoffer van dit klimaat is de obligatiemarkt, die de inflatieopstoot aan den lijve ondervond, met een correctie van bijna 17% voor investment grade (kwaliteits)bedrijfsobligaties in Europa, een historisch hoog niveau. "De renteverschillen lopen sterk uiteen en bevinden zich nu op crisisniveau op de bedrijfsobligatiemarkt. Als gevolg daarvan is de carry nu sterk opgelopen, ongeveer 4% voor Investment Grade en 7,5% voor Europese High Yield.”

Binnen DNCA Invest Eurose blijft de obligatiepositionering dus voorzichtig, met een korte looptijd (met name dankzij een afdekkingspositie op de rentevoeten), defensieve sectorkeuzes (telecom, financials) in plaats van cyclische, en een zeer strenge selectie van emittenten, met een voorkeur voor namen die hun prijzen kunnen optrekken, die bestand zijn tegen een stijging van de energieprijzen en die geen grote herfinancieringsbehoeften hebben.

"Europese bedrijven zijn heel voorzichtig geweest in het beheren van hun schuldgraad", zegt Nolwenn Le Roux. ”In het obligatiekant hebben we onze blootstelling afgebouwd tot 58% van het beheerde vermogen, inclusief 10% in aan de inflatie gekoppelde staatsobligaties. De obligatieportefeuille levert nu 5% rendement op ondanks een zeer korte looptijd, die de toekomstige volatiliteit zou moeten kunnen opvangen.

Focus op veiligheid

"Een van de positieve aspecten van beleggen in aandelen is dat de inflatie doorgaans tot uiting komt in de bedrijfsresultaten", zegt Damien Lanternier. "De waardering van de Europese markten is nu teruggevallen naar aantrekkelijke niveaus, terwijl de winstverwachtingen op peil zijn gebleven. Hoewel het gewicht van aandelen in de positionering van DNCA Invest Eurose de afgelopen maanden is teruggebracht tot 26% (van een theoretisch maximum van 35% van het beheerde vermogen), zien wij stilaan veel kansen opduiken.”

Hij wijst erop dat veel Europese bedrijven momenteel een sterke cashpositie hebben voor de komende twaalf maanden, met name in de financiële en oliesector. "In een inflatoire omgeving zijn bedrijven die veel kunnen uitkeren aan hun aandeelhouders voor ons bijzonder aantrekkelijk. Dit verklaart waarom deze twee sectoren relatief zwaar doorwegen in onze portefeuille. Het rendement van de ondernemingen in portefeuille bedraagt ongeveer 5,6%, met een koers-winstverhouding van iets meer dan 8.

Damien Lanternier benadrukt dat hij tegelijkertijd een beperkte blootstelling heeft aan de consumptiesectie, die in een recessie waarschijnlijk onder druk zal komen te staan. "Wij zijn helemaal niet belegd in de luxesector of in producenten van sterke dranken en geven de voorkeur aan voedingkleinhandelaars, die veerkrachtiger zouden moeten blijken. Een ander belangrijk thema is duurzame ontwikkeling en energietransitie, met name via een speler als Saint-Gobain, een van de belangrijkste Europese spelers op het gebied van de renovatie van gebouwen.