Navbar logo new
J.P. Morgan Private Bank: Beleggen in de energietransitie omvat duurzame én traditionele energie
Calendar13 Oct 2022
Thema: ESG
Fondshuis: JP Morgan

De energietransitie is een van de structurele veranderingen die volgens Sophie Haas, Head of Sustainable Investing, van J.P. Morgan Private Bank, de groei in de komende jaren zal aanjagen. De oorlog in Oekraïne heeft de acute behoefte aan energieonafhankelijkheid versneld.

Hoe ‘rooskleurig’ de vooruitzichten voor de energietransitie op middellange termijn ook zijn, beleggers moeten wel alert blijven. De economische cyclus zal de energieprijzen blijven beïnvloeden en schone-energiebedrijven zullen - zoals andere ontwrichtende bedrijven - onderhevig zijn aan schommelingen in het sentiment en kunnen het moeilijk krijgen in een omgeving met stijgende rente. Voor de toekomst verwacht Haas een gelijktijdige groei van zowel traditionele als schone energie en de daarmee samenhangende grondstoffen en infrastructuur. .

Reality-check voor hernieuwbare energiebronnen

Een grote verschuiving naar hernieuwbare energiebronnen - waarmee biljoenen dollars aan investeringen gemoeid zijn - is gaande, maar voorstanders moeten met beide benen op de grond blijven staan wat betreft het vermogen van hernieuwbare energiebronnen, met name zonne- en windenergie, om de wereld van energie te voorzien.

Hernieuwbare energie Duurzame energie

Bovendien zijn niet-duurzame energiesystemen - en kernenergie – plaatsgebonden; zij kunnen veel elektriciteit opwekken en nemen relatief een klein gebied in beslag. Hernieuwbare energiebronnen zijn juist het tegenovergestelde: Zij vereisen grote gebieden om serieuze hoeveelheden energie op te wekken. Al met al is het duidelijk dat er meer dan de massale opbouw van hernieuwbare energiebronnen nodig zal zijn om de klimaatdoelstellingen te bereiken.

Uitdagingen voor Europa

Op lange termijn blijft Europa zich inzetten om tegen 2050 het eerste CO2-neutrale continent te worden. De huidige energiecrisis is een tweesnijdend zwaard voor de klimaatuitdaging waar het continent voor staat. Enerzijds zijn de kosten van hernieuwbare energiebronnen nu veel concurrerender dan die van traditionele fossiele brandstoffen, waardoor de overgang naar netto nul wordt gestimuleerd. Anderzijds wordt Europa door problemen met de bevoorradingsketen en de kortetermijnbehoefte aan energie gedwongen zich te richten op andere gasleveranciers zoals Qatar en de VS, waardoor de ene bron van fossiele brandstoffen wordt vervangen door een andere. De crisis dwingt ook tot investeringen in nieuwe energie-infrastructuur. Per saldo is de crisis weliswaar een netto meevaller voor de overgang naar schone energie, maar die overgang zal nog jaren duren.

Obstakels in de VS

Ook de VS zal zijn energievoorziening onder de loep moeten nemen. De afgelopen jaren hebben de hoge temperaturen in de VS het elektriciteitsnet op verschillende plaatsen onder druk gezet, wat heeft geleid tot een recordaantal onderbrekingen en betrouwbaarheidsproblemen. Deze moeilijkheden tonen aan hoe moeilijk het zal zijn om Amerika in de toekomst op duurzame energie te laten draaien.

Er zullen veel beleidswijzigingen nodig zijn om de vele obstakels voor de overgang te overwinnen. Dankzij de onlangs aangenomen Inflation Reduction Act zal naar verwachting bijna 400 miljard dollar besteed worden aan energieprikkels ter ondersteuning van de doelstellingen om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 40% te verminderen.

Grondstoffen

Ondanks een stevige sell-off in september staan de grondstoffenmarkten er nog steeds beter voor dan aan het begin van dit jaar. Het olieaanbod lijkt om verschillende redenen beperkt. Russische olie vindt nog steeds zijn weg naar de markt, zij het tegen sterk verlaagde prijzen. Deze kortingen zullen op langere termijn gevolgen hebben voor de herinvesteringen, waardoor de groei van het Russische aanbod waarschijnlijk zal worden beperkt. En ondanks de verhoging van de quota heeft de OPEC de volledige productie niet gehaald. Hoewel de oliemarkt waarschijnlijk langer krap zal blijven, is in de futurescurve een aanzienlijke backwardation zichtbaar waarbij de futures tegen lagere prijzen worden verhandeld dan de spotprijzen. Dat wijst erop dat de prijzen zullen dalen.

Ruwe olie koers

Door de druk op de gasvoorziening stegen de Europese gasprijzen het afgelopen jaar met maar liefst +300% (hoewel de prijzen sindsdien weer zijn gedaald). Haas denkt dat Europa zal blijven zoeken naar alternatieve bevoorrading, zelfs als oorlog in Oekraïne zou ophouden, en dat de VS zich zal verbinden tot het exporteren van een groter aandeel vloeibaar aardgas (LNG) voor ten minste het volgende decennium. Dit zou de huidige trend van stijgende LNG-handel over de hele wereld moeten voortzetten. De wereldwijde behoefte aan energie en de beperkte groei van het aanbod zullen de prijs van olie en gas waarschijnlijk hooghouden.

Beleggingsmogelijkheden

J.P. Morgan Private Bank meent dat beleggers exposure aan zowel traditionele energie en aanverwante reële activa moeten overwegen, als aan de komende beleggingscyclus in schone energie. Gezien de complexiteit van de energietransitie raadt J.P. Morgan Private Bank aan te overwegen via actieve beheerders op publieke en private markten te beleggen. Tot de mogelijkheden behoren beleggingen in de sectoren metalen en mijnbouw, energie, vastgoed, infrastructuur en agro-industrie, alsook thematische strategieën die gericht zijn op beleggingen in schone energietransitie over de gehele waardeketen.