Navbar logo new
Off-topic interview: Enguerrand Artaz (La Financière de l'Echiquier)
Calendar14 Oct 2022

Enguerrand artaz lfde

Als archeoloog van opleiding en schrijver van fantasyromans in zijn vrije tijd werd Enguerrand Artaz fondsbeheerder bij La Financière de l'Echiquier. Een kijkje in een atypische carrière.

In deze interviewreeks spreken we met bekende dames en heren uit de Belgische vermogensbeheersector. Hun functie en financiële expertise komt hier (bijna) niet aan bod. In september hadden wij de gelegenheid om te spreken met Enguerrand Artaz, fondsbeheerder bij La Financière de l'Echiquier.

Wat is je grote passie buiten de financiële wereld?

Enguerrand Artaz: "Ik heb er twee grote. De eerste is voetbal, en meer bepaald mijn thuisclub (Dijon, die in de Franse Ligue 2 speelt). Ik ben betrokken bij het beheer van een supportersblad, ik heb regelmatig de gelegenheid gehad om te praten met spelers, stafleden, de voorzitter, en ik ga zo vaak mogelijk naar het stadion om de wedstrijden te zien. Ik ben geïnteresseerd in veel andere onderwerpen rond voetbal, natuurlijk de Franse kampioenschappen of de grote Europese competities, maar ook sommige kampioenschappen van meer exotische landen, zoals Thailand of Indonesië. Ten slotte ben ik geïnteresseerd in de economische kant van het voetbal, met name de manier waarop de verschillende clubs worden geleid of, meer in het algemeen helaas, slecht worden geleid.

En de tweede?

E.A.: "De tweede is schrijven, een passie die ik al heel lang koester en die soms aansluit bij mijn eerste passie, want ik schrijf regelmatig artikelen over de club uit Dijon. Maar deze passie heeft zich vooral vertaald in het schrijven van een eerste fantasyroman, en korte sciencefictionverhalen; twee soorten literatuur waar ik al sinds mijn tienerjaren dol op ben. Ik ben nu bezig aan een tweede fantasyroman, en ik heb nog veel ideeën en projecten in gedachten. Met een gezin en een dochtertje dat in de lockdown werd geboren, is tijd momenteel het kostbaarste goed, maar schrijven is een heel belangrijk deel van mijn vrije tijd.”

Strekt deze passie voor fantasy zich ook uit tot andere gebieden?

E.A.: "Absoluut! Nadat ik was begonnen met lezen, vooral de boeken van Tolkien (The Lord of the Rings), ging mijn belangstelling voor fantasy uit naar videogames. Ik ben al vele jaren een fervent speler van World of Warcraft, een online multiplayer rollenspel. En ik speel het nog steeds van tijd tot tijd om me te ontspannen, wanneer mijn gezins- en werkverplichtingen het toelaten.”

Van welk land hou je het meest of ben je het meest gefascineerd?

E.A.: "Ik maakte eind 2019 met mijn partner een rondreis van ongeveer zes maanden door Azië, waarbij ik de kans kreeg om slow travelling te ervaren. Het is een manier van reizen die dichter staat bij het dagelijkse leven van de verschillende landen waar ik doorheen reisde. Ik had een bijzondere ervaring tijdens een stille meditatieretraite van tien dagen in Thailand. De Aziatische cultuur in het algemeen, en de Japanse cultuur in het bijzonder, fascineert me. Omdat ik in Parijs woon, heb ik een groot aantal aan zulke tentoonstellingen kunnen zien. Ik ben drie keer in Japan geweest, een land waar ik in alle opzichten van hou, en dat uniek en fascinerend blijft. Elke keer als ik daar kom, voel ik me thuis, ook al mompel ik maar een tiental woorden in het Japans. Ik ben van plan om in de toekomst terug te gaan.”

Heb je nog andere plaatsen op je lijstje staan van landen die je beslist moet bezoeken?

E.A.: "Ja, heel veel. Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld, een land waar ik enkele weken wil doorbrengen, met name om de spectaculaire landschappen van deze enigszins verloren hoek van onze planeet te bewonderen en waar de Lord of the Rings-trilogie van Peter Jackson werd opgenomen. Er zijn andere bestemmingen in Azië waar ik ook van zou kunnen genieten, zoals Taiwan of Zuid-Korea.”

Wonen in Parijs geeft volop culturele mogelijkheden...

E.A.: "Het is duidelijk dat het culturele aanbod in Parijs geen equivalent heeft in Frankrijk of zelfs in Europa. Sinds de heropening van de economie heb ik ervan geprofiteerd om opnieuw concerten bij te wonen, in het bijzonder rockfestivals, en meer in het bijzonder metal. Ik hou bijvoorbeeld van bands als Sabaton (Zweden), die ik over een paar maanden live ga zien, of Rammstein (Duitsland), die ik deze zomer had willen zien als ik niet met het coronavirus was besmet. Ik had ook de gelegenheid om eind juni terug te gaan naar Hellfest, het grote metalfestival dat elk jaar in Frankrijk wordt georganiseerd. Een echte vreugde na twee jaar lockdown".

Welke carrière zou u hebben gevolgd als je niet in de financiële wereld was gegaan?

E.A.: "Achteraf bekeken had ik graag de kans gehad om een carrière te hebben die verband hield met mijn studie. Ik was helemaal niet van plan een carrière in de financiële sector na te streven, want ik heb een master in middeleeuwse archeologie behaald. Na de financiële crisis van 2008 werd het budget voor cultuur echter sterk teruggeschroefd en waren er nauwelijks geloofwaardige mogelijkheden in de sector. Daarom besloot ik mijn universitaire studie af te ronden met een meer algemene managementopleiding, waardoor ik een stage bij een bank in Luxemburg kon volgen... en verder kon in de wereld van het vermogensbeheer.”

Is er iets wat je na aan het hart ligt?

E.A.: "Ik vind dat mensen nog steeds nonchalant omgaan met het milieu, terwijl dat dé uitdaging wordt voor de komende decennia en zelfs eeuwen. Individuele belangen mogen niet de bovenhand halen op het collectieve goed. Er is een dosis gezond verstand nodig om deze zaken goed te beheren, vooral op overheidsniveau.”