Navbar logo new
GAFAM-bedrijven onderuit
Calendar30 Oct 2022
Thema: Beleggen

De Brusselse beursvennootschap Goldwasser Exchange brengt u op de hoogte van alles wat u absoluut moet weten bij het begin van de nieuwe week…

Markten in goede doen

De beurzen konden de trend van de voorbije weken doorzetten en gingen er dus op vooruit. De Dow Jones kon uitpakken met een vierde opeenvolgende week van groei en vrijdag herpakte de Nasdaq zich ondanks desastreuze resultaten van een aantal technologietitels. Er zijn meerdere verklaringen voor dit optimisme. Vooreerst was er de aanstelling van Rishi Sunak die voor kalmte zorgde op de bewogen obligatie- en valutamarkten.

Daarnaast publiceerden heel wat bedrijven resultaten die beter waren dan de prognoses. De oliebedrijven en banken zetten spectaculaire prestaties neer doordat de verhoogde energieprijzen en de renteverhogingen voor hen als manna uit de hemel vielen. Op macro-economisch vlak bewijst het Amerikaanse BBP voor het derde kwartaal – een stijging van 2,6% - dat het land in geen recessie zit en ook de Duitse groei (+0,3%) doet het beter dan verwacht. De PCE inflatie-index van september, die de Fed het liefst gebruikt, deed er op maandbasis slechts 0,3% bij en op jaarbasis 6,2%, wat er zou kunnen op wijzen dat de inflatie haar piek bereikt heeft. Veel meer was er niet nodig om de markten te doen opleven, vooral die van de blue chips. Uiteindelijk steeg de Dow Jones 5,72%, de S&P500 3,95%, de Nasdaq 2,24% en de Stoxx 600 3,65%.

Renteverhoging in eurozone

Zoals voorzien heeft de ECB de belangrijkste rentes met 0,75% opgetrokken. Daarmee staat de depositorente nu op 1,5% en zolang de inflatie op een hoog peil blijft, zullen er nog verhogingen volgen. “We zijn nog niet klaar. Er is nog een weg af te leggen”, bevestigde Christine Lagarde. Het zal zeker geen gezondheidswandeling worden, want de ECB krijgt steeds meer kritiek te slikken. Giorgia Meloni heeft een strakker monetair beleid reeds aangeklaagd, want “het creëert bijkomende problemen voor lidstaten die al een grote schuldenlast torsen”.

Emmanuel Macron stelt zich dan weer vragen bij het beleid van de centraal bankiers die de vraag aanpakken om iets aan de inflatie te doen, terwijl de Europese economie totaal niet oververhit is. Om de kritiek wat te temperen zei de gouverneur van de Banque de France François Villeroy de Galhau: “Wij hebben geen abonnement op wat men ‘jumboverhogingen’ noemt.” Wat ons laat vermoeden dat de volgende renteverhoging, die voorzien is voor 15 december, minder groot zal zijn. Waarschijnlijk zo’n 0,5%.

Rishi Sunak neemt intrek in Downing Street 10

De benoeming van Rishi Sunak tot eerste minister en de bevestiging van Jeremy Hunt op de post van minister van Financiën hebben duidelijk een kalmerend effect op de markten. Het pond heeft terug kleur en de spanning op de Engelse rentetarieven is weggeëbd. “Er zullen moeilijke beslissingen moeten worden genomen”, waarschuwde Sunak. Hij erft een land dat in een van de zwaarste naoorlogse crisissen zit. Zijn economisch programma, dat op een strakke begroting mikt, trekt een dikke streep door alle maatregelen van het kabinet van Liz Truss.

De belastingverlagingen zijn geschrapt, de prijsstop op energie om gezinnen en bedrijven te beschermen zal worden beperkt tot zes maanden en de pensioenen en uitkeringen zullen ongetwijfeld niet geïndexeerd worden. De Britse regering moet nog 35 miljard pond uit haar mouw toveren om de begroting in evenwicht te krijgen zonder daarbij te raken aan de gezondheidszorg, het onderwijs en defensie. Het budgetvoorstel, dat rekening houdend met een renteverlaging een besparing van 15 miljard zou opleveren, is uitgesteld tot 17 november. Het is wel nog even afwachten of Sunak een uitzonderlijke belasting op de winsten van oliebedrijven en banken zal invoeren. Alle mogelijke opties liggen op tafel, liet hij al weten.

China in handen van één man

Als vanzelfsprekend benoemd voor een derde ambtstermijn van vijf jaar en ongetwijfeld langer bezit Xi Jinping nu de absolute macht. Meer gematigde rivalen heeft hij geëlimineerd. Hij laat zich omringen door “yes-men” die hun carrière aan hem te danken hebben en hem nooit zullen tegenspreken. Een daarvan is zijn rechterhand en toekomstig eerste minister Li Qiang, een man met weinig ervaring die zonder verpinken het zerocovidbeleid toepaste en Sjanghai in een lockdown gooide. De leider van China bekende kleur in zijn discours.

Hij heeft het niet meer over “ontwikkeling in vrede”, noch over een gematigde liberalisering van de economie. De prioriteit is nu de nationale veiligheid en op strategisch vlak zelfvoorzienend zijn. Xi riep de Chinezen op “klaar te zijn voor een storm” en “strijdbaar” te zijn. Hij kleefde ook een jaartal (2049) op het moment wanneer China de grootste wereldmacht moet zijn. Buitenlandse beleggers hebben de boodschap begrepen en verlaten het land dat ooit de kip met de gouden eieren was. De voorbije week zijn de aandelen van de Chinese techreuzen (Alibaba, Tencent, JD.com, Pinduoduo) gekelderd en de beurs van Hongkong stond op haar laagste peil sinds 2008.

Verkiezingen nek-aan-nekrace in zowel Brazilië als Israël

In beide landen kondigen de verkiezingen zich heel spannend aan. Kort voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Brazilië zou Lula een kleine voorsprong hebben op Bolsonaro (53% / 47%), maar de peilingsbureaus zijn geneigd de stemmen voor Bolsonaro te onderschatten. Hij liet weten het stembusverdict te aanvaarden op voorwaarde dat er “niets abnormaals gebeurt”. In Israël tracht Benjamin Netanyahu terug aan de macht te komen om zo de gevangenis te ontlopen. Volgens de peilingen zou hij 60 zetels binnenhalen in de Knesset, net één te weinig voor een meerderheid. De centrumcoalitie rond Yair Lapid zou er slechts 56 verwerven. De vijfde parlementsverkiezingen in vier jaar tijd lijken zo opnieuw op een patstelling af te stevenen. De Israëlische economie doet het echter wel goed.

Voor 2022 zou de groei uitkomen op 5,2%, met een werkloosheidsgraad van 3,5% en een inflatie van 4,3%. De sjekel is de enige munt die er de laatste tien jaar is op vooruitgegaan ten opzichte van de dollar. Een ander bewijs van de goede gezondheid waarin de “startup nation” zich bevindt: de grootste IPO van het jaar op Wall Street is Mobileye, een Israëlische specialist in hulpsystemen bij de besturing van auto’s, die in 2017 werd overgenomen door Intel. De beursgang gebeurde aan 21 dollar, vorige vrijdag klokte het aandeel al af op 27 dollar.

GAFAM-bedrijven niet in vorm

Een waar bloedbad! De titels van de technologiereuzen namen een zware duik op de beurs wegens tegenvallende resultaten. Met een winst die 52% lager ligt dan in 2021 houdt Meta Platforms stevig vast aan zijn ticket richting beurshel. De voorbije week boette de titel 24% in en staat het bedrijf niet langer in de top twintig van de beurskapitalisaties. De afdeling Reality Labs die instaat voor de ontwikkeling van de metaverse slokte in de eerste negen maand van het jaar reeds tien miljard dollar op. Mark Zuckerberg vroeg de beleggers, die steeds sceptischer staan tegenover de toekomst van de metaverse, om “geduld” te oefenen.

Alphabet kwam met een winstcijfer dat onder de prognoses bleef door de een vertraging in de reclame-inkomsten op YouTube en Google Search. De divisie Google Cloud boekt vooruitgang, maar blijft verlieslatend. Het aandeel verloor 9%, maar veerde vrijdag weer op. Microsoft verwacht dan weer een vertraging van clouddivisie Azure en zijn pc-divisie kalfde 15% af. De onderneming blijft nochtans een vaste waarde. Amazon verwacht heel weinig van het vierde kwartaal (dat van de feestdagen), terwijl zijn clouddivisie AWS, die voor het grootste deel van de winst zorgt, wel goed boert, maar toch minder goed dan voorheen. De titel verloor 13%. Enkel Apple toont zich weerbaar met een omzet die 8% gestegen is terwijl de verkoop van de iPhone onder de verwachtingen bleef. Volgens Tim Cook is het de stijging van de dollar die een groei in de dubbele cijfers verhinderd heeft. De beleggers waren duidelijk gerustgesteld, want de titel deed er vrijdag 7,5% bovenop.

Elon Musk koopt eindelijk Twitter

“Het vogeltje is vrij” verklaarde Elon Musk bij het afronden van de overname na een lange soap waarbij hij zijn bod introk en het dan opnieuw voorlegde onder dreiging van een gerechtelijk besluit. Prijskaartje van de operatie: 44 miljard dollar waarvan 13 miljard werd geleend van een bankenconsortium dat hiermee geen goede deal doet. Musk zette meteen de belangrijkste bewindsmensen van Twitter aan de deur, waaronder CEO Parag Agrawal, en er staat een grote personeelskrimp aan te komen. De “voor het leven van Twitter gebande personen”, zoals Donald Trump, mogen dan weer terug gebruik maken van het platform.

Tegen 2028 wil hij de inkomsten van Twitter vervijfvoudigen, een betalende premiumservice zonder reclame aanbieden en publieke figuren vragen een toegangsrecht te betalen. Meer algemeen is het zijn missie om op Twitter opnieuw een volledige vrijheid van mening toe te laten en “alle censuur die niet stoelt op wetten” te verbieden. Tegelijkertijd verzekerde hij adverteerders ervan dat Twitter geen toxische “hel” zal worden. Afwachten. Vrijdag waren er alweer haatberichten en fake news te lezen op het platform.

De obligatie van de week

De nieuwe euro-obligatie Suez 5% 2032 noteert dicht bij haar emissieprijs en biedt een rendement van 5,049%. De obligatie heeft geen rating meegekregen, maar van ratingbureau Moody’s heeft de onderneming zelf wel een Baa2 rating (stabiele outlook) in de investment-gradecategorie. Ze kan nu op de secundaire markt aangekocht worden. Suez is een groep die gespecialiseerd is in water- en afvalbeheer. Het bedrijf is actief in Frankrijk en nog 40 andere landen. Het levert diensten voor milieubeheer (water- en afvalbeheer) aan zowel lokale overheden als aan bedrijven. Suez, dat gescheiden is van de vroegere groep Suez die is overgenomen door Veolia, is nu in handen van een fondsenconsortium. Het stelt 35.000 mensen tewerk en boekte in 2021 een omzet van 7,5 miljard euro.

Het aandeel van de week

Buiten de spectaculaire kwartaalresultaten van de oliebedrijven Exxon (19,7M dollar), Shell (9,5M dollar) en TotalEnergies (6,6M dollar) en de banken (Deustche Bank, UBS, Barclays, Santander, UniCrédit), waren er de voorbije week ook heel wat grote bedrijven die het goed deden zoals Coca-Cola, AB Inbev, McDonald’s, Visa, Mercedes-Benz enz. Momenteel zijn het vooral de techbedrijven, de producenten van halfgeleiders die zwaar lijden onder de Amerikaanse maatregelen tegen China en de elektriciteit-intensieve sectoren die in het zand bijten.

Deze week kijken we uit naar de resultaten van BP, farmabedrijven Eli Lilly, Pfizer, GSK, Moderna en Amgen, en daarnaast ook Uber, Airbnb, BMW, Starbucks, AMD, Berkshire Hathaway… De maatschappij Berkshire Hathaway van Warren Buffett, het “orakel van Omaha”, hoeven we u niet meer voor te stellen. Door in oliebedrijven, banken, blue chips en kroonjuweel Apple te beleggen is zijn portefeuille licht positief voor 2022. Berkshire Hathaway heeft een cashreserve van meer dan 100 miljard dollar dankzij de winsten en dividenden van zijn dochtermaatschappijen. Een oorlogskas waarmee hij kan investeren wanneer de markten in dalende lijn gaan. Er is nu natuurlijk wel de leeftijd van de kapitein, maar de overdracht van de macht zou verzekerd zijn.

Voor de tiende grootste farmaceutische onderneming ter wereld Eli Lilly was het een uitstekend jaar. De aandelenkoers is sinds 1 januari met meer dan 30% gestegen en op tien jaar tijd zelfs verzevenvoudigd. Eli Lilly is vooral bekend voor Prozac en Cialis, maar de firma is momenteel in goede doen dankzij de goedkeuring van het anti-diabeticum Mounjaro (tirzepatide) – dat tevens obesitas inperkt - door de FDA en het Europese Geneesmiddelenagentschap. De markt voor dat nieuwe medicijn wordt op 25 miljard dollar geschat.