Door François Lavier, Head of Financial Debt Strategies, Lazard Frères Gestion
![]() François Lavier |
Een dergelijke duidelijke groei van de uitstaande bankleningen is sinds de financiële crisis van 2008 niet meer voorgekomen. De enige andere significante recente stijging van de bankkredieten vond plaats in maart-april 2020 tijdens de Covid-19 lockdown. Tussen 2009 en 2019, en opnieuw tussen mei 2020 en augustus 2021, stagneerde en daalde het volume van de uitstaande bankleningen.
De recente toename van de uitstaande bankleningen is vooral het gevolg van de veranderende rendementen en spreads op de obligatiemarkten. In het decennium voorafgaand aan 2022 konden de bedrijven zich goedkoop financieren op de obligatiemarkten, waarbij de meest kredietwaardige bedrijven leenden tegen tarieven van bijna 0%. Dit jaar maken stijgende rentes de kredietmarkten vaak duurder dan bankleningen, wat resulteert in een golf van herintermediatie van banken na jaren van desintermediatie.
Deze situatie belooft veel goeds voor de banksector. Het nettobankresultaat (NBI) zou moeten profiteren van de hogere kredietvolumes voor bedrijven in combinatie met de stijgende rente sinds begin dit jaar voor een gelijke kredietwaardigheid.