Navbar logo new
Jongeren willen meebeslissen over ESG- en dividendbeleid van ondernemingen
Calendar16 Nov 2022
Thema: ESG

Uit onderzoek van het investeringsplatform eToro blijkt dat jonge beleggers (18-34), meer dan de oudere generatie, het belangrijk vinden om een stem te hebben in het beleid van de bedrijven waarin zij investeren. Van de 500 ondervraagde Nederlandse particuliere beleggers wil een ruime meerderheid (61%) mee kunnen stemmen bij algemene vergaderingen. De jongere beleggers trekken hierbij de kar, meer dan driekwart van hen (78%) wil meebeslissen, terwijl dit bij beleggers van 55 jaar en ouder slechts een krappe meerderheid is (56%).

Klimaatstrategie (33%), dividenduitkering (40%) en beloningsbeleid (36%) zijn de drie onderwerpen waarop beleggers het liefst gehoord willen worden. Mensen zijn zich steeds meer bewust dat een duurzamere economie kan worden aangejaagd door zich actief te bemoeien met de wijze waarop spaargeleden worden geïnvesteerd. Dit blijkt ook uit het besluit van pensioenfonds ABP, dat na jarenlange druk van de eigen leden besloot al haar aandelen in bedrijven die olie, gas en steenkool winnen, te verkopen.

Yoni Assia, eToro’s CEO en co-founder: “In de afgelopen jaren zagen we een explosieve groei in het aantal particuliere beleggers. Deze groep heeft het potentieel om een wezenlijk verschil te maken op de financiële markten. Dankzij ons partnership met Broadridge kunnen eToro-gebruikers nu hun stem laten horen ten aanzien van het beleid van vele grote organisaties wereldwijd. Beleggers de mogelijkheid bieden om gebruik te maken van hun stemrecht is een belangrijke mijlpaal in het streven van eToro om de financiële markten toegankelijker te maken voor de particuliere belegger. Er is onder de nieuwe generatie beleggers duidelijk een grote behoefte om van zich te laten horen bij algemene vergaderingen van aandeelhouders.”