Navbar logo new
Markten houden dapper stand ondanks renteverhoging en recessiedreiging
Calendar21 Nov 2022
Thema: Macro
Fondshuis: Goldwasser Exchange

De Brusselse beursvennootschap Goldwasser Exchange brengt u op de hoogte van alles wat u absoluut moet weten bij het begin van de nieuwe week…

Markten consolideren

Er was weinig nieuws onder de zon de voorbije week. De indexen bewogen nauwelijks. De Stoxx 600 sloot af met een stijging van 0,25%, de S&P500 verloor 0,69% en de Nasdaq 1,57%. Tesla boette 8% in wegens de sombere vooruitzichten op de markt van de elektrische wagens en de ellende die Elon Musk zich op de hals heeft gehaald na de overname van Twitter. De euro schommelde binnen de vork van 1,03-1,04 dollar. De obligatierentes bleven stabiel, behalve de Amerikaanse tweejaarsrente die naar 4,53% steeg, wat er op wijst dat beleggers uitgaan van nog meer renteverhogingen.

Dankzij de beursrally van de voorbije weken hebben de Amerikaanse en Europese beurzen de verliezen kunnen inperken. De Stoxx 600 ging er op jaarbasis 11,17% op achteruit, terwijl hij eind september meer dan 20% in rook had zien opgaan. Volgens het I/B/E/S-dashboard van Refinitiv van 15 november toonden de Europese aandelen zich heel weerbaar. De gemiddelde winst van de 272 bedrijven (zonder de energiesector) die hun resultaten van KW3 reeds publiceerden bedraagt 13,1% en bijna 60% van hen deed beter dan verwacht. Het is ook een mooier resultaat dan dat van de 460 Amerikaanse bedrijven van de S&P500 wier gemiddelde winst met 3,6% afkalfde.

Amerikaanse rente hoger dan verwacht

Verschillende Fed-leden legden verklaringen af in de richting van een strenger dan voorziene aanscherping van het krediet. Volgens James Bullard zal de belangrijkste Amerikaanse rente ‘minimaal’ uitkomen op 5 tot 5,25% en dat niveau ook lang genoeg moeten behouden om niet dezelfde fouten te maken als in de jaren ‘70. Ook Goldman Sachs heeft zijn inschatting van de rentepiek in 2023 verhoogd naar 5 tot 5,25%. De zakenbank gaat uit van een verhoging met 50 basispunten in december, gevolgd door drie verhogingen van 25 punten in februari, maart en mei 2023.

Bloomberg meent dat die renteverhogingen een recessie zullen inluiden in de tweede jaarhelft van 2023, waarvan hoofdzakelijk de sectoren die op kredieten steunen (vastgoed, auto’s, duurzame goederen) het slachtoffer zullen worden. Meer dan twee miljoen Amerikanen zullen hun job verliezen. De ontslaggolf die we nu meemaken in de techbedrijven (Amazon, Meta, Coinbase, Snap), een sector die gevoelig is voor renteverhogingen, is slechts een voorsmaakje van wat er ons in 2023 te wachten staat.

Bloed en tranen

Dat was wat Churchill tegen de Britten zei de dag na Duinkerke. Alles in acht genomen is het ongeveer ook dat wat Jeremy Hunt op 17 november aan de Britse bevolking verklaarde. Om het begrotingsgat van 55 miljard pond dicht te rijden wil hij zowel de uitgaven inperken (30 miljard) als de belastingen verhogen (25 miljard). Een buitengewone taks op de energiebedrijven zou 14 miljard in het laatje moeten brengen en de drempel voor de hoogste belastingschaal zou van 150.000 pond worden teruggebracht naar 125.000 pond.

Hunt weigert de bonussen voor bankiers te plafonneren, maar is wel bereid de pensioenen en uitkeringen op de inflatie te indexeren (die in oktober 11,1% bereikte). Hij heeft ook een bijkomende geldenveloppe klaarliggen voor de gezondheidszorg en het onderwijs. De prognoses van het Office for Budget Responsibility voor deze begroting zijn weinig rooskleurig. Het gemiddelde beschikbaar inkomen van de Britten zou in 2023-2024 7,1% dalen, waarmee eensklaps alle winst van de voorbije acht jaar is tenietgedaan. Het BBP zou er in 2023 1,4% bij inschieten en pas eind 2024 terug op het prepandemieniveau komen. Jeremy Hunt schreef de betreurenswaardige toestand van de Britse economie toe aan de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en niet aan een binnenlandse beslissing, zoals de Brexit.

Lichte toenadering tussen China en de VS

De relatie tussen de twee supermachten ging een gevaarlijke kant op na Nancy Pelosi’s bezoek aan Taiwan en de daaropvolgende Chinese militaire oefeningen. Tijdens het one-on-one gesprek van drie uur tussen Biden en Xi Jinping werden de banden weer aangehaald en beiden konden meer toelichting geven over zaken die van vitaal belang zijn. We merkten een minder agressieve toon bij de Chinezen. Peking noemde de ontmoeting “constructief”. Xi, die ‘ns geen masker droeg op de top, verklaarde dat “de wereld groot genoeg is om de twee landen zich unisono verder te laten ontwikkelen en te floreren”. Hij zei ook nog dat “hun economieën heel erg van elkaar afhankelijk zijn” en dat “China en de VS meer zaken wél gemeen hebben, dan niet”.

Wat ergens wel een kritiek is op het beleid van technologische ontkoppeling dat Washington voert. De twee landen hebben beslist hun bilaterale relaties verder te zetten en te praten over het klimaat, de veiligheid op het vlak van voedsel en gezondheid en de economische stabiliteit. De standpunten liggen echter nog ver uiteen wat betreft de handelspraktijken van China, het respect voor de mensenrechten en zeker het feit dat Taiwan aan China toebehoort. In de ogen van Xi is dat laatste “de belangrijkste rode lijn die niet mag overschreden worden”.

De G7 roert zich binnen de G20

De Verenigde Staten en zijn bondgenoten boekten een grote diplomatieke overwinning. De G20-top werd namelijk afgesloten met een gemeenschappelijke verklaring waarin staat dat “de meerderheid van de regeringsleiders de oorlog in Oekraïne veroordeelt”. Er worden ook verschillende VN-resoluties aangenomen die de agressie in Oekraïne veroordelen en de terugtrekking van de Russische troepen eisen. Rusland, dat Sergej Lavrov afvaardigde in plaats van Poetin, staat nu volledig geïsoleerd. Bij de start van de top stond zo’n resultaat niet meteen in de sterren geschreven.

Heel wat landen zoals Turkije, India, Brazilië en Saoedi-Arabië willen goede relaties behouden met Rusland en liever neutraal blijven in het conflict. Maar president Joko Widodo van gastland Indonesië ging heel subtiel tewerk. Als vertegenwoordiger van een opkomend land vermeed hij de vraag van wie verantwoordelijk is voor het conflict en benadrukte hij eerder de gevolgen ervan voor de arme landen, meer bepaald op het gebied van de voedselvoorziening. De delegaties konden niet anders dan het daar roerend mee eens zijn.

Rien ne va plus in het cryptocasino

De wereld van de cryptovaluta hobbelt van bankroet naar bankroet en toont meer en meer zijn ware gelaat: niets meer dan een groot piramidespel dat op zand is gebouwd. Meer dan – het equivalent van – 2 triljoen dollar is al in rook opgegaan. Het recentste failliet is dat van FTX, het tweede grootste tradingplatform ter wereld met als topman Sam Bankman-Fried, die zich voordeed als de witte ridder van de cryptowereld die het ene na het andere bedrijf van het bankroet redde en in het Amerikaanse Congres opkwam voor een grotere regulering van de cryptomunten.

Nu blijkt dat FTX doodleuk de deposito’s van zijn klanten leende om de putten te vullen bij een ander tradingplatform van diezelfde Bankman-Fried. Zodra de kat uit de mouw kwam, was FTX niet langer in staat zijn cliënten hun geld terug te geven. Er zou een schuldenput van maar liefst 8 miljard zijn. FTX werd onder toezicht van “Chapter 11” geplaatst en de nieuwe CEO die werd aangesteld om de schade op te meten verklaarde dat hij in zijn 40-jarige carrière nog nooit een bedrijf had gezien dat op zo’n lichtzinnige manier werd geleid.

De affaire is te lang en te complex om op deze pagina’s volledig uit de doeken te doen, maar blijkbaar zou Michael Lewis, de auteur van “Big Short” er een boek over schrijven. Een verhaal dat alle ingrediënten bevat van een grote zwendel en dat in een sector die zichzelf als “het bankwezen van de toekomst” wou presenteren.

Twitter op de rand van een implosie

De overname van Twitter door Elon Musk draait steeds meer op een nachtmerrie uit. Nadat hij de helft van het personeel de wacht aanzegde, heeft hij donderdag de overblijvers een ultimatum gegeven: “Ofwel werken jullie je te pletter, ofwel vertrekken jullie”. 1.200 bedienden, waaronder heel wat ingenieurs, kozen ervoor om te vertrekken. Volledige departementen zijn gedecimeerd.

Op sommige kritieke diensten zou er nog maar één ingenieur aan boord zijn. Andere gaan op automatische piloot verder. De chaos is zo groot dat ontslagen werknemers nog steeds toegang hebben tot het systeem. Vrijdag, nadat hij liet weten dat de kantoren drie dagen dicht zijn, riep Musk de programmeurs bij zich om hem de infrastructuur van Twitter uit te leggen.

Sommigen vielen hiervan compleet uit de lucht. Nu het platform niet meer onderhouden wordt, kan het ieder moment uitvallen. Vele gebruikers proberen zo goed en zo kwaad mogelijk hun archieven te redden. De finale van de Super Bowl (12 februari), die traditioneel de dag is waarop het netwerk het meest gebruikt wordt, zal een kritieke test worden. Tenminste, indien Twitter het tot dan volhoudt.

Gele kaart voor Bud, rode kaart voor Qatar

Een nieuwtje dat de enkele honderden Belgische fans die voor de Rode Duivels gaan supporteren en de duizenden anderen die naar het land reizen om hun geliefde kleuren te ondersteunen met plezier zullen lezen… In tegenstelling tot wat er contractueel was afgesproken tussen de FIFA en biermerk Budweiser (AB InBev) zal er in en rond de stadions geen bier en alcohol verkocht mogen worden. Het zal enkel mogen in de loges van 20.000 dollar en in de fanzones.

De sponsordeal tussen Budweiser en de FIFA was goed voor 72 miljoen dollar. Die bocht van 180 graden werd door de Qatarese autoriteiten 48 uur voor het eerste fluitsignaal genomen. Nog een onverkwikkelijk zaakje bovenop de vele andere – en ergere – rond deze wereldbeker.

De obligatie van de week

GE Healthcare heeft fondsen opgehaald via zes obligaties in dollar met looptijden gaande van 2024 tot 2052. De obligatie met looptijd tot 15 maart 2030 werd bijvoorbeeld uitgegeven aan 102,278%. Ze biedt een coupon van 5,857% wat het brutorendement op 5,473% per jaar brengt. De leningen zijn beschikbaar in coupures van 100.000 dollar en zijn van investment-gradekwaliteit. Het binnengehaalde kapitaal zal worden ingezet om GE Healthcare te laten doorgroeien na de opsplitsing van gigant General Electric in drie aparte maatschappijen, gespecialiseerd in luchtvaart, energie en gezondheid. GE Healthcare is actief in het domein van de medische beeldvorming en diagnostieksystemen. Het stelt wereldwijd 51.000 mensen tewerk.

Het aandeel van de week

We kijken uit naar de resultaten van HP, Dell, Zoom, Analog Devices en Agilent Technologies en ook naar die van het Chinese Baidu, Meituan en Pinduoduo. De voorbije week kwam aan het licht dat Berkshire Hathaway (Warren Buffett) in de loop van het derde kwartaal 60,1 miljoen aandelen van Taiwan Semiconductors Manufacturing (TSM) heeft ingekocht voor een waarde van 4,1 miljard dollar. Het nieuws kwam als een verrassing voor de analisten omdat de halfgeleidersector in een dalende cyclus zit. Bedrijven als Intel, Samsung en Micron hebben allemaal gewag gemaakt van een gedaalde vraag wegens een verminderde verkoop van computers en smartphones. De sector lijdt ook steeds meer onder de spanningen tussen China en de Verenigde Staten.

Heeft Warren Buffett te vroeg ingekocht of heeft hij integendeel zijn neus voor zaken bewezen door te anticiperen op een sneller dan voorzien economisch herstel? TSM, de grootste chipsmelter ter wereld, is niet zoals alle andere bedrijven. Het heeft Apple, Nvidia en Sony als klant, maar ook de Chinese “fabless” bedrijven. Naast Samsung is het het enige bedrijf ter wereld dat “3-nanometerchips” (250 miljoen transistors per mm²) kan vervaardigen. Sinds het begin van het jaar heeft de titel 32% ingeleverd, ondanks excellente resultaten.

In KW3 lagen de inkomsten 35,9% en de winst 80% hoger dan in 2021. De redenen waarom beleggers de titel links laten liggen, zijn de constante dreiging waar Taiwan mee af te rekenen heeft en de “war for chips” tussen China en de VS. Warren Buffett, die altijd bij een dalende trend aankoopt, rook zijn kans. Zodra zijn aankoop bekend werd, veerde TSM met 21% op om de dag af te sluiten met een winst van 10,5%.

Beurskoers TSMC

Tsmc koers