Navbar logo new
Aandelenmarkten: voorzichtigheid blijft geboden
Calendar29 Nov 2022
Fondshuis: Lazard

Door Régis Bégué, Associé-Gérant, Responsable de la gestion et de la recherche actions, Lazard Frères Gestion

Regis begue
Régis Bégué
Sinds begin oktober hebben de aandelenmarkten een aanzienlijke opleving doorgemaakt. Na het dieptepunt van 29 september is de Eurostoxx Total Return-index op 24 november met 18% gestegen en heeft daarmee opnieuw het niveau van eind februari bereikt.

De recente opleving van de Europese aandelenmarkten is het resultaat van een combinatie van factoren. Het winstseizoen van oktober-november was goed en stelde de beleggers gerust dat de bedrijven de inflatie aankonden. Bovendien daalden de Europese gasprijzen (TTF) aanzienlijk als gevolg van het goede weer en de grote Europese voorraden bij het naderen van de winter. De olieprijzen bleven onder de 100 dollar per vat en de landbouwgrondstoffenprijzen daalden door de verlenging van de Oekraïense graanexportovereenkomst. Ten slotte heeft de euro de afgelopen weken terrein teruggewonnen ten opzichte van de dollar, waardoor de druk op de ECB is afgenomen om haar belangrijkste rentetarieven gestaag te verhogen.

Hoewel deze opleving de aandelenmarkten weer wat kleur heeft gegeven ondanks een nog steeds gespannen geopolitieke context, is deze beweging waarschijnlijk slechts tijdelijk. De grondstofprijzen blijven hoog, de schaduw van een energiecrisis hangt nog steeds boven Europa en vormt een groot risico voor de groei in de eurozone.

Eurostoxx total return index