Navbar logo new
Pimco: Economie en arbeidsmarkt VS koelen verder af, Fed verhoogt rente met 50 bps
Calendar29 Nov 2022
Thema: Fixed Income
Fondshuis: Pimco

’s Werelds grootste obligatiebelegger Pimco verwacht dat de Amerikaanse economie en arbeidsmarkt in november verder zijn afgekoeld. Volgens Allison Boxer en Tiffany Wilding, economen bij Pimco, is er sprake van een tragere economische activiteit en neemt ook de groei van het aantal nieuwe banen af.

Wilding en Boxer verwachten dat het werkgelegenheidsrapport van november een verdere groeivertraging zal laten zien. “Wij gaan uit van 160.000 nieuwe banen, lager dan de consensus, met name door de vacaturestop in de technologiesectoren en zwakte door een langzamer dan gebruikelijke seizoensgebonden aanwerving in de detailhandel en aanverwante sectoren.” Volgens Pimco laat ook het aantal nieuwe banen in de vrije tijdsector, een aanjager van de jaarlijkse banengroei in de VS, een verzwakking zien.

De Pimco-economen verwachten verder dat de Amerikaanse kerninflatie stijgt met 0,3 procent (maand-op-maand), licht onder de consensus van 0,4%. ‘Dat is goed nieuws voor de Fed en in lijn met de mildere boodschap van de CPI van oktober’. Tijdens zijn speech zal Fed-president Powell erop hinten de beleidsrente in december te verhogen met 50 basispunten en benadrukken dat hogere Fed funds belangrijker zijn dan de afkoelende economie.