Navbar logo new
Columbia Threadneedle: Zorgen over Amerikaanse inflatie
Calendar14 Dec 2022
Thema: Macro

De drie centrale banken die deze week vergaderen zullen de rente met 50 basispunten verhogen. Belangrijker dan die verhoging zijn de commentaren van de Federal Reserve, de Europese Centrale Bank en de Bank of England na de bijeenkomsten. Steven Bell, hoofdeconoom van Columbia Threadneedle verwacht dat het commentaar van de Fed ‘hawkish’ zal zijn en dat zowel de ECB als de BoE een neutraal standpunt innemen.

Ook ligt de focus op de verwachting voor de Amerikaanse inflatie. De inflatiecijfers in de Verenigde Staten zien er recentelijk beter uit, stelt Bell, maar hij maakt zich zorgen over de komende looninflatie in de VS. “Als we kijken naar de looninflatie van mensen die in hun huidige baan blijven en diegene die van baan wisselen, dan zien we een groot gat. Amerikanen die van baan veranderen krijgen een loonsverhoging van circa 8%, dat is iets hoger dan de inflatie. De oververhitte arbeidsmarkt zorgt voor deze loonstijgingen. Bedrijven verliezen daardoor personeel en moeten de lonen verhogen van de huidige werknemers om te zorgen dat zij niet vertrekken.”

De cijfers over de loonontwikkeling die de Fed het liefst gebruikt (de employment cost index) komen slechts op kwartaalbasis uit en we moeten tot eind januari wachten op de nieuwe ECI data. “Ik denk dat die cijfers slecht nieuws zijn voor de inflatie-optimisten; ze zullen laten zien dat de Amerikaanse inflatie lastig naar beneden gaat.”

En dat is weer slecht nieuws voor de kortermijnrente in de VS en risicovolle activa. Wat is er nodig om de loonstijgingen te laten afnemen en naar een niveau te brengen zodat de doelstelling van de Fed in zicht komt? Volgens Bell moet de werkloosheid gaan stijgen en is het noodzakelijk dat er een recessie komt. “En dat wordt een zware periode voor risicovolle activa.”