Navbar logo new
Duurzaam beleggen is een blijvertje
Calendar22 Dec 2022
Thema: ESG
Fondshuis: M&G Investments

Door Fabiana Fedeli, CIO Equities en Multi Asset, M&G

Fabiana fedeli
Fabiana Fedeli
Over vijf jaar maken we geen onderscheid meer tussen duurzame en niet-duurzame beleggingsproducten. Het integreren van duurzaamheidscriteria in de manier waarop we beleggen zal gewoon mainstream worden. Maar er moet nog veel gebeuren. Bekeken door de bril van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen bedraagt het jaarlijkse financieringstekort meer dan 4 biljoen dollar.

Vanuit een duurzaamheidsoogpunt, zijn de afgelopen jaren uitdagend geweest. De COVID-19-pandemie had aanzienlijke gevolgen op het vlak van onder andere gezondheidszorg, onderwijs en armoedebestrijding. Meer recentelijk hebben de energiecrisis en de toenemende kosten voor levensonderhoud gezorgd voor een bijkomende vertraging van de duurzaamheids-verbintenissen op korte termijn. Zo hebben de stijgende gasprijzen na de Russische inval in Oekraïne de vraag naar steenkool dit jaar in Europa doen toenemen.

Hoewel dit waarschijnlijk een kortetermijnfenomeen is, wijkt het af van de wereldwijde ambitie op langere termijn om het gebruik van steenkool geleidelijk af te schaffen. In het licht van de verstoring van de energiemarkt door de oorlog in Oekraïne hebben veel beleggingen die zijn afgestemd op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDG's) of die verband houden met het koolstofarme ecosysteem, dit jaar minder goed gepresteerd dan hun koolstofintensieve concurrenten.

Ondanks deze uitdagingen geloof ik dat duurzaam beleggen een blijvertje is. Ik denk zelfs dat we over vijf jaar geen onderscheid meer zullen maken tussen duurzame en niet-duurzame producten. Het verankeren van duurzaamheidscriteria in de manier waarop we beleggen zal gewoon mainstream worden.

De oorlog in Oekraïne heeft ook duidelijk gemaakt dat de energiezekerheid moet worden verbeterd en dat de energiebronnen moeten worden gediversifieerd. Overheidsinitiatieven zoals REPowerEU in Europa en de Inflation Reduction Act in de VS besteden miljarden dollars aan de ondersteuning van de energietransitie.

En het zijn niet alleen de overheden die deze stappen zetten; we zien ook dat bedrijven doorgaan met duurzame investeringen, omdat ze inzien hoe belangrijk het is zich te concentreren op de CO2-reductiedoelstellingen op langere termijn. En waar kapitaal stroomt, zijn waarschijnlijk ook beleggingskansen. Meer samenwerking tussen de openbare en de particuliere sector zal ook helpen om beleggingsmogelijkheden te ontsluiten.

Wanneer we naar duurzaam beleggen kijken door de lens van de SDG's, wordt het jaarlijkse financieringstekort voor deze SDG's geschat op meer dan 4 biljoen dollar1. Het M&G SDG Reckoning-rapport, dat sinds 2020 jaarlijks door ons Impact-team wordt opgesteld, laat zien dat de huidige omvang van de financiële stromen voor de SDG's onvoldoende is.

De enige manier om deze kloof te overbruggen is dat zowel de publieke als de private sector meer actie ondernemen en middelen vrijmaken voor de aanpak van wereldwijde duurzaamheidsproblemen zoals voedselzekerheid, ongelijkheid op gezondheidsgebied, sociale integratie, verlies van biodiversiteit en buitensporig afval. Het resultaat van de recente COP27 benadrukte de relevantie van al deze en andere kwesties.