Navbar logo new
Jennison outlook 2023: Een constructieve visie op groeiaandelen
Calendar03 Jan 2023
Thema: Beleggen
Fondshuis: Jennison Associates

“De vooruitzichten voor 2023 beginnen er beter uit te zien. De grootste macro-economische impact die we gaan zien is dat de Federal Reserve grotendeels of misschien wel helemaal klaar is met de verkrappingscyclus die de bank heeft ingezet. Dit gaat vanaf nu de belangrijkste aanjager zijn voor de aandelenmarkten”, zegt Mark Baribeau, head of global equity bij Jennison Associates.

“Het lijkt erop dat we het einde van de agressieve fase naderen. Nu moet de Fed het effect van haar renteverhogingen op zich laten inwerken en de situatie opnieuw beoordelen. We moeten waakzaam blijven, maar de vooruitzichten voor 2023 worden beter.”

Risico’s en kansen

“Volgens mij zijn er twee grote risico's. Het eerste risico is dat de Fed toch te snel is geweest met de renteverhogingen, waardoor we meer krijgen dan alleen maar een milde vertraging van de economie of een milde recessie, die waarschijnlijk toch al niet te voorkomen is. Het tweede risico is China. Veel bedrijven, veel toeleveringsketens hebben banden met China. Veel van de eindvraag van succesvolle bedrijven zit daar, maar zakendoen in China brengt op dit moment nu eenmaal meer risico met zich mee dan in het verleden het geval was.”

Kansen zijn er ook. De eerste is in de markt voor elektrische voertuigen. “In Europa worden elektrische voertuigen eindelijk grootschalig omarmd. We verwachten nu dat de implementatie van elektrische voertuigen over de hele wereld snel zal toenemen. Dit is de belangrijkste prioriteit waarop we ons moeten richten, omdat het een grote verstoring met zich meebrengt van een sector die niet gewend is te worden verstoord, en vanuit beleggingsperspectief biedt dit een grote kans. Het gaat dan niet alleen om de voertuigen, maar ook om de batterijen, de toeleveringsketens en de koppeling met alternatieve energie voor het opwekken van elektriciteit.”

Ook is Baribeau positief over hoogwaardige consumentenbestedingen. “We zien in deze ongebruikelijke tijd waarin de rente stijgt dat veel mensen het moeilijk hebben. De energiekosten en andere kosten nemen fors toe, hoewel de piek inmiddels een aantal maanden achter ons lijkt te liggen. In de massamarkt staan de bestedingen onder druk. In het duurdere gedeelte van de markt zien we echter minder prijselasticiteit, dit segment van de markt houdt zich juist goed staande. De bestedingspatronen zijn hierdoor wereldwijd nog robuust.”

En ten derde, fintechbedrijven in Latijns-Amerika. “Dit is een opkomend gebied waar technologiebedrijven en internetplatforms zich ontwikkelen als alternatief voor het aanbieden van financiële diensten aan miljoenen klanten die door de bankensector in Latijns-Amerika op dit moment onvoldoende worden bediend. Dit betreft dus een zeer grote populatie en is echt een heel grote kans.”

Gebalanceerde aanpak

Jennison hanteert een zeer gebalanceerde aanpak waarbij het zich enerzijds richt op opkomende groeicategorieën die zeer snelle groei laat zien, en waar het denkt dat de consumentenvraag veerkrachtig blijft dankzij structurele, lange termijn aanjagers van die groei. Anderzijds richt de vermogensbeheerder zich op zeer stabiele groeibedrijven met duurzame franchises en duurzame winstcijfers en groei van de cashflow. Deze bedrijven bevinden zich in de meer traditionele segmenten van de markt, bijvoorbeeld in de consumentensectoren en in de gezondheidszorg. Zodoende verwacht het de storm wel te kunnen doorstaan.

“We denken op dit moment dat we zo kunnen profiteren van het beste van twee werelden. En net als altijd, maar vooral nu, moeten we voorzichtig zijn. We moeten de risico's echt goed beheren, want de omgeving is zeer verraderlijk. Maar de mogelijkheden nemen toe nu de waarderingen fors zijn gedaald terwijl veel bedrijven het eigenlijk behoorlijk goed doen.”