Navbar logo new
Recessieklok: tik tak, tik tak
Calendar11 Jan 2023
Thema: Macro

Een korte blik op de kapitaalmarkten: Recessieklok: tik tak, tik tak,Seema Shah, Chief Global Strategist bij Principal Asset Management

Meerdere kenmerken van de rendementscurve van Amerikaans schuldpapier benadrukken de verhoogde risico’s voor de economische perspectieven in 2023. Met de 2y10y-rendementscurve op het meest omgekeerde punt sinds de jaren tachtig en de Amerikaanse Federal Reserve vastbesloten om het monetaire beleid verder aan te scherpen, komt de recessie langzaam dichterbij.

Hoewel de economische veerkracht vorig jaar sommigen deed geloven dat de VS in 2023 een recessie zal vermijden, tonen belangrijke marktindicatoren een ander beeld. De omkering van de rendementscurve, waarbij kortlopend Amerikaans schuldpapier meer rendement gaat opleveren dan langer lopend schuldpapier, trad op vóór elke Amerikaanse recessie sinds de jaren vijftig, en vandaag de dag is bijna elke rentetermijnspread omgekeerd. Hoewel niet elk geval van omkering tot een recessie heeft geleid, geven verschillende kenmerken van de huidige rendementscurve een zeer sterk recessiesignaal af:

1. Diepere omkeringen zijn een sterkere indicator dan ondiepe omkeringen. De 2y10y-curve is op het meest omgekeerde punt sinds het begin van de jaren tachtig.
2. Evenzo geeft een langer aanhoudende omkering een sterker signaal van dreigende recessie dan een kort durende omkering. De 2y10y-curve is al sinds begin juli omgekeerd.
3. De doorlooptijd tussen een 2y10y-omkering en een recessie is meestal lang en variabel, en kan zich tot vier jaar uitstrekken. Andere segmenten van de rendementscurve die doorgaans consistent zijn met een hoog recessierisico binnen een periode van 12 maanden, waaronder de 3 maands-/1 jaar-curven en de 3 maands-/10 jaar-curven, zijn thans echter ook omgekeerd.

Veel beleggers voelen zich aan het begin van 2023 gerustgesteld door de kracht van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Maar zoals de omkering van de rendementscurve laat zien, is de Federal Reserve vastbesloten het monetaire beleid te verkrappen totdat de kracht daarvan wegebt - de recessieklok tikt verder.