Navbar logo new
Laurent Misonne (J. Safra Sarasin): ‘Obligaties aantrekkelijker dan aandelen’
Calendar23 Jan 2023
Thema: Fixed Income

Vastrentende waarden als obligaties hebben wereldwijd het slechtste jaar ooit achter de rug. Ze daalden vorig jaar nog harder dan aandelen. 2023 ziet er veel beter uit, meent Laurent Misonne, hoofd Wholesale & Institutional Sales Benelux, France & Nordics bij J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management.

Laurent misonne
Laurent Misonne
2022 was een heel slecht jaar voor vastrentende waarden. Zijn obligaties nu inderdaad weer terug op de rails?

“Ja, inderdaad. Obligaties zijn terug. Daar hebben we lang op gewacht. Wij geloven dat we een obligatie-Renaissance meemaken. De centrale banken zijn vorig jaar begonnen met een van de meest agressieve verkrappingscycli in de geschiedenis. Daardoor hebben we een enorme herprijzing meegemaakt op de obligatiemarkten (en alle financiële markten). Gewoonlijk worden obligaties verondersteld stabiliteit te brengen in beleggingsportefeuilles. Ze bieden na deze enorme herprijzing nu zeer aantrekkelijke rendementen. Die zijn hoger zijn dan de dividendrendementen.”

Wat verwacht u van de renteontwikkeling in 2023?

“Zowel in de VS als in Europa komen we dichter bij de beoogde inflatie. De markten gaan uit van een beleidsrente van ongeveer 2,5% in euro en ongeveer 3% voor Amerikaanse dollars voor een langere periode. Dit is een niveau dat over het algemeen als restrictief wordt beschouwd. Vanuit dit oogpunt menen wij dat wij achter de piek van de rente liggen en dat hoogwaardige obligaties aantrekkelijke en stabiele rendementen zouden moeten opleveren.”

Traditioneel is er een 60/40 verdeling in beleggingsportefeuilles. 60 procent aandelen en 40 procent obligaties. Hoe zouden beleggingsportefeuilles er in 2023 moeten uitzien en waarom?

“Vanwege het lage rendement zagen beleggers blue chip-aandelen als alternatief voor obligaties. Het dividendrendement en was aantrekkelijker dan couponbetalingen - als er al couponinkomsten waren. Door de aanzienlijke monetaire steun van de centrale banken werd de volatiliteit van risicovolle activa kunstmatig onderdrukt. Omdat obligaties kunstmatig onaantrekkelijk werden gemaakt en de volatiliteit van risicoactiva laag was, raakte 60/40 uit de mode. Na de scherpe herprijzing zijn de obligatierendementen nu aantrekkelijker dan de dividendrendementen op aandelen. Dus kunnen we een belangrijke herverdeling naar de obligatiemarkten verwachten.”

J. Safra Sarasin is een vooraanstaand specialist in duurzaam beleggen. Hoe staat het met de uitgifte van groene, sociale en duurzame high yield obligaties? Heeft die uitgifte de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen?

“De uitgifte van gelabelde obligaties, hetzij groen, sociaal of duurzaam, is nog steeds schaars binnen het high yield segment. Wij verwachten echter op korte termijn een toename van de emissies op basis van het groeiende bewustzijn en de toegenomen vraag van beleggers.”

Hoe groot is de markt voor obligaties met een duurzaam doel momenteel?

“De markt voor groene, sociale en duurzaamheidsobligaties (GSS) was volgens de BIS Quarterly Review van eind juni 2022 $2,9 biljoen. In absolute termen is dat al zeer omvangrijk. Maar het zeer belangrijke punt is dat het zeer snel is gegroeid, namelijk verviervoudigd sinds januari 2019.”

Denkt u dat deze markt nog veel groter zou moeten zijn? Zo ja, bestaat er dan geen gevaar voor greenwashing?

“De markt groeit zeker en zou veel groter moeten zijn. De groeiende vraag naar duurzame beleggingen of groene obligaties vormt een aantrekkelijke kans voor iedereen (emittenten, beleggers, vermogensbeheerders enz.). We hebben veel gevallen van greenwashing gezien en ik denk dat dit helaas het geval zal blijven. Een manier om greenwashing te vermijden is de emittent te beoordelen vanuit een ESG-perspectief, en alleen in de obligatie te beleggen als de emittent een goed ESG-profiel heeft.”