Navbar logo new
Pimco: Waarde Amerikaanse dollar zal dit jaar verder afnemen
Calendar02 Feb 2023
Thema: Valuta
Fondshuis: Pimco

De waarde van de Amerikaanse dollar zal dit jaar verder dalen nu beleggers meer risico durven te nemen, de inflatie daalt en het risico op een recessie afneemt. Dat stelt Gene Frieda, Global Strategist bij ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco. “De Amerikaanse dollar zal zijn aantrekkingskracht als veilige havenvaluta blijven verliezen.”

De waarde van Amerikaanse dollar (USD) steeg tot een piek in september vorig jaar nadat deze de wind in de zeilen kreeg door de oorlog in Oekraïne, een wereldwijde schok voor de handel in energie. Importeurs in Azië en Europa leden onder de hogere energieprijzen, terwijl exporteurs zoals de VS er de vruchten van plukten.

Ook het volatiele monetaire beleid zorgde voor meer onzekerheid op de financiële markten, waardoor beleggers eerder geneigd waren om te kiezen voor de Amerikaanse dollar, die bekend staat als veilige haven.

Dat gaat echter veranderen. “Ik denk dat in de komende maanden het rentevoordeel van de dollar ten opzichte van andere ontwikkelde economieën zal afnemen naarmate de Fed afstevent op een verwachte pauze in haar renteverhogingscyclus in het eerste kwartaal van 2023”, schrijft strateeg Gene Frieda.

Bovendien zijn veranderingen in de risicoperceptie over inflatie en groei doorgaans omgekeerd gecorreleerd. “Naarmate de inflatie afneemt, worden de groeiverwachtingen beter. Dat vermindert de onzekerheid en werkt volgens ons de algemene sterkte van de Amerikaanse dollar tegen.”

Frieda benadrukt dat bovenstaande niet uitsluit dat de inflatie in de VS lange tijd hoger blijft dan in andere zeer ontwikkelde economieën of dat het monetaire beleid gedurende langere tijd krap blijft. “De huidige volatiliteit op de valuta- en vastrentende markten wijst er immers op dat de risicopremie in de USD-markt aanzienlijk blijft.”

Deze premies kunnen echter verder dalen naarmate de schokken afnemen en er steeds meer aanwijzingen komen dat de inflatiegolf van vorig jaar aan afnemen is. “Wij verwachten dat de Amerikaanse dollar zijn aantrekkingskracht als veilige havenvaluta zal blijven verliezen.”