Navbar logo new
In het hart van de markten - David Kruk en Pierre Puybasset (LFDE): "We zullen voorzichtig moeten blijven in februari"
Calendar07 Feb 2023

Beleggers likten in januari hun wonden na een traumatisch 2022. David Kruk (La Financière de l'Echiquier) meent dat voorzichtigheid geboden blijft, maar dat we stilaan moeten afstappen van een beurslogica die gedomineerd wordt door inflatie.

Pierre Puybasset (woordvoerder van het beheer van La Financière de l'Echiquier) en David Kruk (hoofd van de trading desk bij La Financière de l'Echiquier) hebben onlangs hun eerste Au Cœur Des Marchés webinar van 2023 gehouden, dat elke maand speciaal voor de Belgische klanten van de groep wordt georganiseerd. Zoals gebruikelijk bij deze oefening keken zij terug op de gebeurtenissen van januari en schetsten zij tevens wat februari zou kunnen inhouden voor de aandelenmarkten.

Twee keer

David Kruk herinnert er eerst aan dat na een lastige decembermaand, met een overvloed aan verkopers en weinig kopers op de beurzen, 2023 veel beter is begonnen omdat institutionele beleggers weer kopen. "Tijdens de eerste twee weken werden de beurskoersen ondersteund door instroom op de aandelenmarkten. Dit soort instroom is gebruikelijk voor de eerste maand van elk jaar, vooral na een jaar waarin de aandelenmarkten en de waarderingen sterk zijn gecorrigeerd.”

"De tweede helft van de maand stond in het teken van Amerikaanse inflatiecijfers die bevestigden dat dit thema in 2023 waarschijnlijk minder centraal zal komen te staan.” Tegen die achtergrond kregen de Europese en Aziatische markten een boost in het kader van de heropening van de Chinese economie, terwijl de Verenigde Staten veel minder blootgesteld zijn aan deze regio.

Focus op business

"Vergeet niet dat 20% van de resultaten van de Stoxx 600-index in Azië wordt behaald. De aanhoudende daling van de energieprijzen en de daling van de obligatierente hebben een positief effect gehad op Europese aandelen.” Na 49 opeenvolgende weken van uitstroom keren beleggers weer terug naar de Europese beurzen. Dat is een voorzichtige evolutie die echter zou kunnen wijzen op een meer structurele verandering in de allocaties van institutionele beleggers.

David Kruk wijst erop dat beleggers in januari op koopjesjacht gingen naar in 2022 fors afgestrafte aandelen, met name technologieaandelen die ontslagprogramma's aankondigden. "Als gevolg daarvan zijn de belangrijkste indexen teruggekeerd naar hoge standen die over het algemeen moeilijk te doorbreken zijn, 4.000 punten op de S&P500 index, 15.000 punten op de Dax of 7.000 punten op de CAC40.”

Inflatiethema

Voor de komende maanden benadrukt Pierre Puybasset dat de aantrekkende groei nu een echt steunthema is voor de markten, met verwachtingen die in Europa al enkele weken in de lift zitten en een Chinese groei die nu rond de 5,5% wordt verwacht. Hij wijst er ook op dat het herstel van de Chinese groei en de inflatie zelden samengaan. "Het grootste risico is dat het verkrappende beleid van de centrale banken te snel wordt stopgezet, waardoor de inspanningen van de afgelopen maanden voor niets zouden zijn geweest."

David Kruk bevestigt dat de markten in januari al op veel goed nieuws hebben ingespeeld. ”We zijn al 25% hersteld vanaf het dieptepunt.” Hij meent echter dat het thema inflatie minder belangrijk is geworden, nu de brandstof- en grondstoffenprijzen in Europa dalen en in de VS ontslagen vallen en de loondruk afneemt.

Kwartaalresultaten

"De eerste resultaten over het vierde kwartaal waren gunstig, hoewel het percentage positieve verrassingen lager was dan in de afgelopen kwartalen. We mogen echter niet vergeten dat de winstverwachtingen van de S&P500-index de afgelopen maanden drastisch zijn gedaald," zegt David Kruk. "Het niveau van de doelstellingen van de bedrijven is echter enigszins teleurstellend.”

Vooruitkijkend naar 2023 wijst David Kruk erop dat de grote Amerikaanse brokers een vrij consensus-scenario hebben, waarbij een moeilijke eerste helft van het jaar in de VS wordt verwacht. Hierdoor zijn ze onderwogen Amerikaanse aandelen en overwogen Europa en Azië. "In feite verwachten zij een sterke daling van de winstverwachtingen in de komende maanden, wat momenteel helemaal niet tot uiting komt in de prognoses van analisten.”

Voorzichtigheid is geboden

De maand februari zal in het teken blijven staan van de resultaten die de komende weken zullen worden gepubliceerd. "Wij geloven dat je nu een vrij brede blootstelling aan aandelen moet hebben, omdat het moeilijk is om precies te weten welke sectoren goed zullen presteren. Het jaar 2023 zal tot uiting komen in twee tot drie grote bewegingen, die we nog niet hebben gezien," concludeert David Kruk. "Hoewel we de komende weken voorzichtig zijn, blijven we optimistisch voor de middellange termijn, en elke correctie zal een goede kans worden om weer in de markten te stappen.”

Disclaimer

De geuite meningen zijn die van de geïnterviewden. La Financière de l'Echiquier kan daarvoor in geen geval aansprakelijk worden gesteld.