Navbar logo new
Marktoptimisme is tegen veel bestand, maar voor hoelang?
Calendar07 Feb 2023
Thema: Macro
Fondshuis: DNCA Investments

Thomas Planell, Beheerder - Analist bij DNCA

Vorige week hielden de drie belangrijkste westerse centrale banken hun vergadering. Geen verrassing: de FED (+25 basispunten), de ECB (+50 basispunten) en de BOE (+50 basispunten) zetten hun programma van renteverhogingen voort.

Ze blijven voorzichtig, geven toe dat de strijd tegen de inflatie niet beslecht is en dat er tijd verloopt tussen hun maatregelen en de (negatieve) gevolgen ervan voor de economie.

Maar van alle mogelijke interpretaties kozen de obligatie- en aandelenmarkten voor de meest ‘dovish’. De rentevoeten dalen, de waarderingen stijgen, de risicopremie krimpt. De inflatievrees ebt weg. “Er zijn geen feiten, alleen interpretaties”, zei Nietzsche …

Had hij gelijk?

Dé verrassing kwam van de macro-economische gegevens. Die zijn beter dan verwacht: het bbp van de eurozone klokte in het vierde kwartaal dan toch positief af! De hoger dan verwachte inflatie in Spanje haalt het sentiment niet onderuit …

De buitengewone veerkracht van de Amerikaanse arbeidsmarkt (de werkloosheid op 3,4 % blijft verder dalen en in januari bedroeg de jobcreatie meer dan een half miljoen! ) houdt het spook van de prijs-loonspiraal op afstand. Dat geldt ook voor de uitzonderlijke opvering van de PMI-indicator voor de Amerikaanse diensten …

De inflatie verontrust niet langer, rond het thema van de recessie worden slechts de schouders opgehaald. Er speelt zich een onverwacht scenario af in de hoofden van de marktspelers: dat van een positieve (‘no landing’), maar desinflatoire groei … Met dank aan China?

Het ‘boostereffect’ van de Chinese heropening op het moreel is evident.

De mobiliteitsgegevens verbeteren sterk naar aanleiding van het nieuwe jaar.

De door Baidu geregistreerde verplaatsingen overstijgen ruimschoots het niveau van 2019.

Het verkeer en het aantal bioscoopbezoeken nemen fors toe.

Showrooms van vastgoedontwikkelaars krijgen opnieuw prospecten over de vloer!

Maar de opvering van de shoppingdrang vertaalt zich nog niet volledig in de uitgaven! De inkomsten uit toerisme tijdens de viering van het Chinese nieuwjaar blijven hangen op 73 % van het niveau van 2019. De verkopen van de 100 grootste nieuwbouwontwikkelaars dalen in een jaar tijd nog met 32,5 %. De Chinezen reizen, maar hebben ze hun vertrouwen herwonnen? Lopen de markten te hard van stapel?

Wanneer we kijken naar de activa die het meest gevoelig zijn voor China, is Goldman Sachs van mening dat de koperprijzen, de waardering van de mijnbouw, de bouw, de capital goods en de luxesector in de richting gaan van een Chinese PMI-index van 60 (tegenover 50 momenteel, op de grens tussen krimp en expansie) terwijl de bank hooguit op 55 mikt.

Na hun herstel gaan de Europese (+12 %) en opkomende markten (+8 % in dollar) nu uit van een optimistischer groeiscenario, dat volgens dezelfde methodologie overeenstemt met een globale PMI-index van 56 tegenover 48 momenteel.

In Azië zijn de ogen niet alleen gericht op China.

Het rapport van shortfonds Hindenburg over reus Adani (bijna 100 miljard dollar aan beurskapitalisatie verdampt sinds de publicatie) bezorgt Indiase aandelen een koude douche.

Sinds begin dit jaar presteert de Nifty 50 11 % onder de MSCI Emerging Markets Index … Na een tweede halfjaar van 2022 van spectaculaire ontkoppeling!

Op basis van de verwachte resultaten over de komende twaalf maanden wordt de Indiase markt tot tweemaal zo duur verhandeld als de opkomende markten als geheel vorig jaar!

Het verslag dat de ondoorzichtigheid van de rekeningen en de bestuursproblemen van de grondstoffen- en energiereus hekelt, heropent wonden die nooit echt genezen zijn.

Het is niet de eerste keer dat de banden tussen hoge publieke en private kringen in India polemiek oproepen. Dit is een bijzonder delicaat moment voor de aan de macht zijnde regering die vorige week volop bezig was met de voorbereiding van de begroting, een jaar voor de volgende verkiezingen.

De beroering rond Adani (25 miljard dollar aan offshoreleningen) herinnert eraan dat een gebrek aan controle op de kapitaalstromen een gevaarlijke terugslag kan veroorzaken. De banken, debiteuren in vreemde valuta en dus het financiële systeem als geheel kunnen kwetsbaar zijn!

Tot nu toe gingen de markten ervan uit dat de inflatie was overwonnen, dat het ergste economische scenario kon afgewend worden en dat de brand in Oekraïne onder controle was.

In het oosten van het land zouden nu 320.000 Russische militairen (volgens Oekraïne) zich verzamelen. Dat is potentieel meer dan tijdens de eerste confrontaties. De Russische pletwals lijkt stilaan op gang te komen, te oordelen naar de oplopende gevechten.

Hoe zal het Westen reageren als de Russen ondanks wapenleveringen en sancties het tegenoffensief winnen?

Terwijl voor de markten het ergste misschien achter de rug is, geldt voor Oekraïne wat minister van Defensie Oleksii Danilov zegt: “de zwaarste gevechten liggen nog voor ons.”

Hoe ver zullen die de twee oorlogvoerende partijen en de rest van de wereld drijven?