Navbar logo new
Aandelenmarkten: geduld is geboden
Calendar09 Feb 2023
Thema: Beleggen
Fondshuis: Lazard

Economische en marktvooruitzichten van Lazard Frères Gestion

Door Matthieu Grouès, CIO bij Lazard Frères Gestion, en Julien-Pierre Nouen, Directeur des études économiques et de la gestion diversifiée bij Lazard Frères Gestion.
Matthieu grou%c3%a8s
Matthieu Grouès

De ontwikkelingen in de Amerikaanse economie zullen niet alleen in de VS, maar in de hele wereld doorwerken. Terwijl de Amerikaanse economie tot voor kort geruststellend veerkrachtig bleek, lijkt een recessie in de komende twaalf maanden onvermijdelijk. Tegen deze achtergrond denken wij dat geduld op de aandelenmarkten geboden is. Ondertussen biedt de stijgende rente kansen voor obligatiebeleggers.

Verenigde Staten: langdurige strijd tegen inflatie

Na twee jaar van stijgingen lijkt de Amerikaanse inflatie haar hoogtepunt te hebben bereikt. Dankzij lagere brandstofprijzen is de algemene inflatie afgenomen, terwijl de kerninflatie (exclusief voedsel en energie) zich heeft gestabiliseerd op ongeveer 6,0% op jaarbasis.

Wij zien drie mogelijke scenario's.

- Een zachte landing: de economie vertraagt, maar krimpt niet. Dankzij dit scenario kunnen de spanningen op de arbeidsmarkt geleidelijk afnemen.
- Een recessie medio 2023 als gevolg van recente renteverhogingen om het monetaire beleid aan te scherpen.
- Een robuustere Amerikaanse economie zet de Fed ertoe aan de rente te blijven verhogen tot in de tweede helft van 2023. In dit geval plaatsen wij het begin van de recessie begin 2024.

Wij achten het scenario van de zachte landing onwaarschijnlijk (10% waarschijnlijkheid) en de twee overige scenario's even waarschijnlijk (elk 45% waarschijnlijkheid).

Eurozone: veerkrachtige groei

Julien pierre nouen
Julien-Pierre Nouen
De inflatie in de eurozone blijft hardnekkig hoog. Anders dan in de VS hangt zij nauw samen met de stijgende voedsel- en energieprijzen, zoals blijkt uit het grote verschil tussen de algemene en de kerninflatie.

Voor deze winter lijkt de dreiging van de energiecrisis af te nemen en zal de ECB waarschijnlijk haar monetaire beleid verder moeten verkrappen. Zoals gewoonlijk zullen de ontwikkelingen in de VS de vooruitzichten voor de Europese economie beïnvloeden.

China herstelt zich

De besluiten van de Chinese autoriteiten in de afgelopen weken wijzen op een verschuiving in het groeibeleid. De regering heeft de sanitaire beperkingen die de groei drie jaar lang hebben verstoord, abrupt opgeheven. Ook heeft zij de maatregelen ter ondersteuning van de vastgoedmarkt opgevoerd.

Hoewel de heropening zich uiteindelijk zal vertalen in een herstel van de uitgaven, blijft het tijdstip onzeker en hangt het af van de ontwikkeling van de gezondheidssituatie, die moeilijk te peilen is. ​ Een stijging van de mobiliteitsgegevens wijst erop dat een piek voorbij is, maar verdere golven kunnen niet worden uitgesloten. Ook de omvang en de duurzaamheid van de economische opleving roept vragen op.

Centrale banken blijven havikachtig

Als de inflatie eenmaal haar hoogtepunt heeft bereikt, is het probleem nog niet opgelost. Zolang de loonstijging niet aanzienlijk vertraagt of de voorwaarden voor een dergelijke vertraging niet aanwezig zijn, zullen de centrale banken er niet van overtuigd zijn dat zij de strijd tegen de prijsstijgingen hebben gewonnen. Daarom beschouwen zij een sterke economie op korte termijn als problematisch en zullen zij waarschijnlijk havikachtig blijven.

In de loop van een economische cyclus is het moeilijk om de spanningen op de arbeidsmarkt aanzienlijk te verminderen zonder het matigende effect van een economische recessie. Volgens ons is de weg naar het gunstigste scenario (zachte landing en aanzienlijke versoepeling van de arbeidsmarkt) zeer smal. De Chinese groei zal na een eerste hik weer aantrekken, maar waarschijnlijk niet genoeg om de zeer waarschijnlijke recessie in het Westen te compenseren.

Aandelenmarkten onder druk - aantrekkelijke rendementen in obligaties

De meeste beleggingscategorieën staan voor moeilijke tijden nu de centrale banken de rente verhogen in een poging de inflatie te bestrijden en tegelijkertijd het risico van een recessie verhogen.

In het licht van de veerkracht van de economie kunnen wij positieve verrassingen in de komende 3-4 maanden niet uitsluiten, maar wij menen dat de aandelenmarkten bedreigd blijven door een verdere verstrakking van het monetaire beleid en een zeer waarschijnlijke recessie in het komende jaar. Afgezien van het feit dat het dieptepunt van de waarderingen gewoonlijk wordt bereikt na het begin van een recessie, lijken de huidige waarderingsniveaus niet uitzonderlijk goedkoop. Geduld is dus geboden.

Gezien de hogere rente en de toenemende credit spreads bieden obligaties momenteel echter aantrekkelijke rendementen. De context pleit voor een geleidelijke terugkeer naar vastrentende beleggingen in de komende maanden.