Navbar logo new
DWS ziet vooral goed beursjaar voor Europese small en mid caps
Calendar23 Feb 2023
Thema: Beleggen
Fondshuis: DWS

Aandelenmarkten zijn dit jaar heel goed uit de startblokken gekomen. Maar het is de vraag of dit optimisme standhoudt, aldus Björn Jesch, beleggingsstrateeg bij vermogensbeheerder DWS. “Het hangt af van de centrale banken, en met name de Fed, die de inflatie trachten te bedwingen zonder de economie een recessie in te jagen. Of dit gaat lukken is nog onzeker. Zeker nu de markten er nog steeds van uitgaan dat in de VS de rente dit jaar wordt verlaagd. De kans op teleurstelling is groot. Wij verwachten in ieder geval niet dat de Fed de rente in 2023 zal verlagen.”

Dankzij de economische heropleving in China, is het vooruitzicht voor opkomende markten in Azië aanzienlijk verbeterd. “In de komende twee jaar verwachten wij dat de economieën daar twee keer zo snel zullen groeien ten opzichte van de rest van de wereld”, stelt Jesch. Ondanks het opmerkelijke koersherstel van de afgelopen maanden, blijven aandelen in opkomende markten aantrekkelijk geprijsd.

Het jaar begon met koerswinsten alom, maar de kans is klein dat de rest van het jaar er zo rooskleurig uit blijft zien. Dit komt vooral door de vooruitzichten voor de bedrijfswinsten. Dit jaar wordt het moeilijker voor bedrijven om gestegen kosten door te berekenen met stokkende bedrijfswinsten tot gevolg. Vooral de goed presterende blue chips gaan dit voelen, stelt Philipp Schweneke, co-hoofd European Equities bij DWS.

“Voor Europese small en mid caps ziet het er een stuk vrolijker uit”, stelt Schweneke. Zij kunnen leunen op een minder defensieve sectorweging, een bovengemiddelde inkomensgroei en mogelijk stijgende koersen. “In tijden van hoge inflatie zijn kleine- tot middelgrote ondernemingen vaak beter in staat om hoge kosten te blijven doorberekenen en bovendien zijn ze vooral gefocust op de binnenlandse markt. Daardoor kunnen ze beter profiteren van nominale groei”, legt Schweneke uit. “Ook hebben ze in vergelijking met blue chips vaak lagere schulden op de balans waardoor ze minder last hebben van hoge rentelasten.