Navbar logo new
T. Rowe Price: 2023 is een overgangsjaar voor opkomende markten
Calendar02 Mar 2023
Fondshuis: T. Rowe Price

- Heropening China: De activiteit in China is tijdens de heropening gedaald, maar een opleving zal waarschijnlijk snel volgen. De omvang van het herstel zal afhangen van de mate waarin de Chinese consumptie- en vastgoedmarkt verbeteren.
- Geopolitiek: De oorlog in Oekraïne blijft in een patstelling. Er zijn dit jaar belangrijke verkiezingen in Polen, Thailand en Turkije.
- Groei: Met uitzondering van China zal de groei dit jaar vertragen in opkomende markten (EM), als gevolg van een vertraagde reactie op eerdere verkrappingen en en een afnemende vraag uit ontwikkelde markten. Opkomende markten kunnen wel beter presteren dan ontwikkelde markten.
- Monetair beleid: De centrale banken van de opkomende markten zijn relatief vroeg begonnen met het verhogen van de rente en zijn daarom verder gevorderd in hun cycli dan ontwikkelde markten.
- Rente, obligaties en valuta's: De waarderingen van EM-valuta's ogen aantrekkelijk, maar de richting wordt bepaald door de Amerikaanse dollar.

Opkomende markten (EM) bevinden zich dit jaar in een overgangsfase terwijl ze de structurele schokken verwerken die zijn achtergelaten door de coronaviruspandemie en de Russische invasie van Oekraïne. Het is tot nu toe een sterke start geweest dankzij de heropening van China en het goudlokje-scenario van dalende inflatie en een zachte landing. Maar er blijven volgens Chris Kushlis, Chief of China and Emerging Markets Macro Strategy bij T. Rowe Price nog risico's bestaan. Hoe dit de komende maanden uitpakt, zal belangrijke implicaties hebben voor hoe EM-beleggingen in 2023 presteren.

Heropening China

De Chinese economie heropent in een veel sneller tempo dan gedacht. Zoals verwacht is de economische activiteit aanvankelijk verstoord. Na deze eerste daling moet de economische groei zich herstellen; maar in welke mate hangt af van het herstel van de consumptie. Hoewel de besparingen hoog zijn, heeft de overheid relatief bescheiden stimulansen gegeven in vergelijking met andere landen. Hoewel de vooruitzichten positief zijn, zal het herstel waarschijnlijk in eerste instantie gericht zijn op binnenlandse diensten. Naar verwachting zal de heropening leiden tot enige inflatie in China naarmate de binnenlandse vraag zich herstelt, hoewel lagere druk op de grondstoffenprijzen en de slappe arbeidsmarkt de stijging waarschijnlijk zullen temperen.

Aangezien de wereldeconomie slechts matig werd beïnvloed door het Zero-Covid-beleid van China, zal de positieve impact van de heropening van China waarschijnlijk ook gematigd zijn. De voordelen van die heropening zijn zeer specifiek, met waarschijnlijk een verhoogde vraag naar grondstoffen, met name in olie en gas.

Geopolitiek

De oorlog in Oekraïne blijft in een patstelling, die in de nabije toekomst zal voortduren. De oorlog blijft een risico voor opkomende markten en elk teken van escalatie of een nieuwe spillover naar de energievoorziening kan een negatieve invloed hebben op het beleggerssentiment.

Er zullen dit jaar belangrijke verkiezingen plaatsvinden in Polen, Thailand en Turkije. De presidentsverkiezingen in Turkije zullen medio mei plaatsvinden, maar er is een mogelijkheid dat ze worden uitgesteld na de verwoestende aardbevingen in Turkije. Als ze plaatsvinden moeten ze nauwlettend in de gaten worden gehouden, omdat het een cruciaal moment kan zijn voor het sociaal-politieke en economische beleid van Turkije.

Groei

Met uitzondering van China zal de groei dit jaar vertragen in opkomende markten, gezien de vertraagde impact van eerdere verkrappingen en de waarschijnlijkheid van een dalende vraag naar exportproducten van opkomende markten uit de ontwikkelde markten. Binnen de categorie opkomende markten zullen de meer open economieën in grote lijnen de ontwikkelde markten volgen. Gesloten en meer op grondstoffen gebaseerde economieën lijken beter te presteren. De heropening van China zou Azië moeten ondersteunen, hoewel veel Aziatische landen geconfronteerd zullen worden met een relatief scherpe daling van de vraag naar goederen vanuit ontwikkelde markten.

Monetair beleid

Centrale banken in opkomende markten zijn eerder begonnen met het verhogen van de rente dan de ontwikkelde markten en zijn daarom verder in hun cycli, waarbij sommige ofwel dicht bij hun piek zijn of de cyclus hebben voltooid. Renteverlagingen zijn dit jaar onwaarschijnlijk, tenzij er een wereldwijde recessie is die de Federal Reserve ertoe aanzet de rente te verlagen.

Rente, obligaties en valuta’s

De vertraagde impact van monetaire verkrapping zou ook moeten beginnen door te werken, maar in landen met een hoge loongroei, met name in Midden- en Oost-Europa, kan de inflatie langer hoog blijven.

De vooruitzichten zijn positief voor EM-obligaties. Deze beleggingscategorie heeft dit jaar tot nu toe een sterke rally doorgemaakt, ondersteund door de heropening van China en een versoepeling van de Amerikaanse financiële omstandigheden. De instroom was sterk en emittenten van opkomende markten hebben het betere marktklimaat gebruikt om hun leningen voor het jaar te ‘vervroegen'.

Voor EM-valuta's verwacht Kushlis dat desinflatie dit jaar een ondersteunende factor zal zijn. De waarderingen blijven ook over het algemeen aantrekkelijk, hoewel een select aantal valuta's hoge niveaus nadert, specifiek de Mexicaanse peso en Tsjechische kroon. Het momentum schommelt de laatste tijd ten opzichte van de Amerikaanse dollar en er zijn stijgende verwachtingen dat we ons op een omslagpunt op middellange termijn bevinden. Kushlis blijft voorzichtig optimistisch over EM-valuta, maar houdt er rekening mee dat een recessie-achtig scenario de dollar zou kunnen ondersteunen.