Navbar logo new
LGIM: Droomrendementen voor obligaties?
Calendar02 Mar 2023
Thema: Fixed Income
Fondshuis: LGIM

Als je van de regen in de drup wilde komen was overstappen van aandelen naar obligaties vorig jaar de perfecte transactie. Maar dit jaar is het plaatje anders en kunnen obligaties weer aantrekkelijke rendementen bieden, aldus Colin Reedie, hoofd actieve strategieën bij LGIM. Welke kansen biedt het vastrentende landschap dit jaar?

Veerkracht in het eerste kwartaal

Niet alleen zijn de Verenigde Staten niet in een recessie beland: de Amerikaanse economie blijft veerkrachtig ondanks de stijgende rentes. Terwijl de financiële markten al langere tijd worstelen, is de ‘echte’ Amerikaanse economie het pad naar beneden nog altijd niet ingeslagen - dit ondanks wat velen eind 2022 hadden voorspeld.

Tegelijkertijd zijn de financiële markten optimistisch gestemd, omdat het ernaar uitziet dat de inflatie gepiekt heeft. Terecht, volgens Reedie. Als we de Fed op zijn woord mogen geloven over de inflatiedoelstellingen, dan moeten we onze focus nu gaan richten op de arbeidsmarkt.

Timing en de Amerikaanse arbeidsmarkt

Als stijgende rentes de werkeloosheid opdrijven, komen we uiteindelijk in een recessie - en recessies zijn altijd lastig voor risicovolle beleggingen. Hoe langer de Amerikaanse economie het echter goed blijft doen, hoe waarschijnlijker dat de Fed een havikachtig beleid voert en hoe meer opwaartse druk er op obligatierendementen komt. Na een fikse stijging op de obligatiemarkten eind vorig jaar, is er ruimte voor hogere rendementen. De Amerikaanse staatsobligatie met een looptijd van tien jaar zakte bijna honderd basispunten van 4,3% naar 3,4%, toen de inflatie afzwakte.

Volgens Reedie zouden de 10-jarige obligatierendementen weer boven de 4% kunnen uitkomen. Toch is LGIM niet onderwogen wat betreft looptijd of in obligaties in het algemeen. Dat komt omdat wij ervan uitgaan dat we laat in de economische cyclus zitten en als er zich kansen op aantrekkelijke obligatierendementen aandienen, dan kopen we liever looptijd in na een marktdaling, dan dat we ons nu agressief positioneren voor een val.

De timing van deze gebeurtenissen ten opzichte van elkaar is cruciaal. Als we gelijk hebben en de data over het eerste kwartaal geen recessie op de korte termijn aangeven, kunnen de markten op dezelfde voet doorgaan. In dat geval zouden de rendementen verder kunnen stijgen zonder dat dit bedreigend is.

Vooruitzichten

Geen enkel vooruitzicht staat natuurlijk vast, maar vanaf het begin van het tweede kwartaal hebben we in ieder geval een veel beter antwoord op de volgende drie vragen:

- Zal de Amerikaanse economie bezwijken onder de gestegen rente?
- Is Europa chronisch meer inflatoir dan de VS?
- Wat betekent de heropening van China voor de rest van de wereld?

De eerste vraag is het belangrijkste. Op het moment dat een recessie daadwerkelijk toeslaat, denken we dat de aanname dat die ondiep zal zijn moeilijk vol te houden is. Zelfs wanneer de data openbaar is, is het onmogelijk om te weten hoe diep of hoe lang een recessie uiteindelijk zal zijn. Wanneer we in een volgende recessie zitten, komen de normale risicomijdende gewoontes terug. Op dat moment verwachten we dat looptijd weer op de voorgrond komt omdat riskantere beleggingen het moeilijker krijgen. Onze logica is simpel: als groei afneemt, nemen inflatieverwachtingen ook af en kan monetair beleid de zwakke groei gaan redden.

Waarderingen obligaties