Navbar logo new
De centrale banken zullen voorrang geven aan inflatie boven groei
Calendar21 Mar 2023
Thema: Macro
Fondshuis: Schroders
Azadzangana
Azad Zangana,

Het tijdperk van gratis geld is voorbij

Door Azad Zangana, Senior European Economist and Strategist bij Schroders

Door de inflatiedruk moet het monetaire beleid strakker en restrictiever worden dan in het recente verleden het geval was. Een hogere rente gedurende een langere periode zal een belangrijk kenmerk zijn van het nieuwe beleid en het marktgedrag.

De centrale banken hebben waarschijnlijk al genoeg gedaan om de inflatie op korte termijn te verlagen, maar bij de afweging tussen groei en inflatie heeft zich een regimeverschuiving voorgedaan.

De wereldeconomie zal waarschijnlijk blijven kampen met cyclische inflatie en een aanhoudend tekort aan arbeidskrachten, waardoor de arbeidskosten stijgen. De wereldeconomie moet ook leren omgaan met de toenemende structurele inflatie als gevolg van de politieke fragmentatie en de reactie op de nieuwe wereldorde. De deglobalisering heeft een einde gemaakt aan het globaliseringsdividend en dus is er minder ruimte voor binnenlandse inflatiedruk dan in het verleden.

Hoe lovenswaardig ook, de decarbonisatie en de overgang naar een duurzamere economie zullen waarschijnlijk een zeer inflatoire tendens opleveren. Een structureel hogere inflatie betekent dat het monetaire beleid strakker en restrictiever moet blijven dan vóór de pandemie, willen de centrale banken voldoen aan hun verplichtingen om de prijsstabiliteit te handhaven. De regimeverschuiving zal resulteren in hogere rentetarieven gedurende een langere periode en een vermindering van de wereldwijde liquiditeit.

Een hogere rente zal aanzienlijke gevolgen hebben voor de beleggers en de financiële markten. Namelijk qua waardering van activa en qua extra volatiliteit. De beleggers zullen zich moeten aanpassen aan een wereld waarin men niet kan rekenen op de "Fed put" om risicovolle activa te redden. Het tijdperk van het gratis geld is voorbij.