Navbar logo new
"Een gunstige context voor Europese groeiaandelen”
Calendar07 Apr 2023
Fondshuis: DNCA Investments

DNCA Invest SRI Europe Growth (ISIN: LU0870553459) is een bekroonde strategie met een vijfsterrenrating van Morningstar, die de afgelopen drie jaar op jaarbasis met 13% is gestegen. Zoals de naam al aangeeft, geeft de beleggingsstrategie de voorkeur aan groeiaandelen, via convictiebeheer dat het aantal posities tot ongeveer 40 beperkt.

Na een daling van meer dan 30% in de eerste negen maanden van 2022 lijkt de context voor de laatste twee kwartalen gunstiger, met een cumulatieve stijging van bijna 15% in de laatste zes maanden. Tijdens zijn recente bezoek aan Brussel hadden wij de gelegenheid om Carl Auffret, Senior Strategy Manager van DNCA Finance, te spreken.

Carl auffret
Carl Auffret

Groeicriterium

"Onze portefeuille is sterk geconcentreerd: de tien grootste posities zijn goed voor 50% van het beheerde vermogen. Hoewel wij ongeveer 80% van onze posities in bigcaps hebben, vertegenwoordigen midcaps traditioneel tussen 10 en 30% van de portefeuille, omdat wij in dit segment doorgaans de beste groeiverhalen vinden die kunnen uitgroeien tot toekomstige bigcaps.

Bovendien benadrukt hij dat hij geen gebruik maakt van hedging, en dat hij altijd minstens 95% belegd is. "Het is echt een heel klassieke strategie, die negen filters gebruikt om het beleggingsuniversum te filteren. Het belangrijkste is ongetwijfeld het criterium van de toekomstige omzetgroei, die meer dan 6% per jaar op autonome basis moet bedragen" (dus exclusief perimetereffecten en wisselkoerseffecten).

Dit criterium is onlangs verhoogd van 5% naar 6% als gevolg van de terugkeer van de hoge inflatie in de westerse landen. "Terwijl het met een inflatie van 0% soms moeilijk was om voldoende bedrijven te vinden met groeipercentages van meer dan 5%, heeft de terugkeer van de hogere inflatie op lange termijn ons gedwongen om nog selectiever te worden, en wij sluiten niet uit dat we in de toekomst nog selectiever zullen worden.” Op dit niveau elimineert de 6% grens ongeveer 90% van het universum.

Sectorbiases.

Andere criteria die door het team onder leiding van Carl Auffret zullen worden gehanteerd, zijn hoge toetredingsdrempels, verwachte margeverbetering, een uitstekende balanssterkte, een redelijke waardering voor groei, goede waardecreatie, sterke kasstroomgeneratie, een ESG-filter en een kwalitatief hoogstaand managementteam. "Wij verkiezen bedrijven die cashflow herinvesteren in toekomstige groei boven bedrijven die groeien door overnames. Ten slotte mag er enkel worden uitgekeerd in aandelen (in de vorm van dividend of inkoop van aandelen) alleen plaatsvinden wanneer er geld overblijft na het doen van investeringen.”

Het resultaat is een portefeuille die tot aanzienlijke sectorbiases zal leiden, met name in de richting van de gezondheidszorg (34% van de uitstaande bedragen) of van industriële goederen (22%). Op medisch gebied wijst hij in het bijzonder op een bedrijf als het Deense Novo Nordisk, dat net een revolutionair geneesmiddel tegen zwaarlijvigheid heeft gelanceerd, een therapeutisch segment dat al vele jaren lijdt onder het ontbreken van een doeltreffende behandeling; of AstraZeneca, waarvan de oncologieportefeuille een wereldreferentie is geworden sinds de benoeming van Pascal Soriot tot hoofd ervan 2012.

"Omgekeerd hebben wij weinig of geen structurele blootstelling aan sectoren die te cyclisch zijn of niet meer groeien, zoals telecommunicatie of het bankwezen. Deze biases verklaren grotendeels waarom DNCA Invest SRI Europe Growth in 2022 werd afgestraft en waarom we tijdens de COVID-crisis zeer goed blootgesteld waren.”

Wereldwijde blootstelling

"Geconfronteerd met de ongunstige context van het afgelopen jaar zijn we trouw gebleven aan onze beleggingsfilosofie, ook al hebben we geprobeerd oplossingen in de marge te bieden met bijvoorbeeld een aandeel dat blootgesteld was aan de stijgende rente, zoals Edenred, dat zal profiteren van de stijging van de nominale waarde van de maaltijdcheques; of de Franse industriële midcap GTT, wereldleider op het gebied van isolatiemembranen voor LNG-tankers, een activiteit die na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne een zeer snelle stijging van de orders uit Azië heeft gekend.”

Hoewel DNCA Invest SRI Europe Growth een fonds is dat is blootgesteld aan Europese groeiaandelen, draaien de aandelen in portefeuille een wereldwijde omzet, met 27% van de omzet in Noord-Amerika en 32% in opkomende landen. Tot de top tien van de portefeuille behoren aandelen als Novo Nordisk, LVMH, AstraZeneca, IMCD en ASML.

Gunstige context

Voor de komende maanden merkt Carl Auffret op dat de context nu gunstiger is voor Europese groeiaandelen, met name door zijn blootstelling aan de energietransitie, aan bedrijven met prijszettingsvermogen of aan bedrijven die zullen profiteren van de inflatie. "De heropening van China is ook een zeer gunstige factor voor aandelen in de portefeuille met blootstelling aan dat land, zoals LVMH of Schneider Electric.”

Ten slotte wijst hij er ook op dat de Europese groeiaandelen eind 2021 weliswaar hoog gewaardeerd waren, maar dat deze excessen grotendeels zijn gecorrigeerd. "We hebben een positie kunnen opbouwen in het Nederlandse ASML, een wereldleider in ultraviolette lithografie die nu in onze top 10-posities zit, en die voorheen nog te duur was om deel uit te maken van onze strategie.”