Navbar logo new
T. Rowe Price: Oververhitte arbeidsmarkten jagen inflatie aan
Calendar11 Apr 2023
Thema: Macro
Fondshuis: T. Rowe Price

- Extreem krappe arbeidsmarkten zijn belangrijkste aanjager inflatie.
- Centrale banken moeten de oververhitting uit de arbeidsmarkt halen, maar ingrijpen in lonen is politiek gevoelig, vooral in Europa.
- Monetaire verkrapping begint te drukken op bedrijven.

De centrale banken winnen de strijd tegen inflatie, maar Arif Husain, CIO, International Fixed Income en Quentin Fitzsimmons, Co-Portfolio Manager van de Dynamic Global Bond Strategy bij T. Rowe Price denken dat er de komende maanden meer monetaire verkrapping nodig is. Fed-voorzitter Powell zei het zelfs in de laatste beleidsverklaring van het FOMC: "enige aanvullende beleidsversterking kan nodig zijn".

Extreem krappe arbeidsmarkt moet aangepakt worden

Husain en Fitzsimmons zien op dit moment de extreem krappe arbeidsmarkten als belangrijkste aanjager van de inflatie en moeten resoluut worden aangepakt. De oververhitting uit de arbeidsmarkt halen is echter een sociaal-politiek gevoelig onderwerp en raakt vooral gevoelige snaren in Europa. Als centrale banken er niet in slagen de arbeidsmarkt te normaliseren, kan de inflatie kleverig worden, en zal een hogere inflatie langer aanhouden.

Stijging rentecurve

De zorgen van beleggers over de banksector en de vlucht naar veiligheid die daarop volgde, veroorzaakte een scherpe stijging van de rente langs de hele curve, maar vooral aan de voorkant werd de curve aanzienlijk steiler. Deze rally bood een aantrekkelijk niveau om de shortpositie te herijken. Binnen bedrijfsobligaties zorgde de verslechtering van het risicosentiment in een toename van de spreads tot niveaus die aantrekkelijk genoeg zijn om de blootstelling tactisch te verhogen, gezien de mogelijkheid van spreadcompressie. Op de middellange termijn blijven Husain en Fitzsimmons bearish nu de impact van een snelle monetaire verkrapping ook begint te drukken op de bedrijven.

Rentevolatiliteit biedt beleggingskansen

De recente onrust in de Amerikaanse en Europese banksector toont aan dat het monetaire beleid doorwerkt met een vertraging. Veel beleggers waren dit vergeten tot de recente nieuwsgebeurtenissen zich aandienden. Nu de rentevolatiliteit zo hoog is, menen Husain en Fitzsimmons dat dit ook beleggingskansen biedt. In het huidige klimaat is het actief beheren van de duratie een zinvolle strategie. Het biedt beleggers de flexibiliteit om zich aan te passen aan verschillende marktcycli en het beleggingsklimaat, waaronder een stijgende rente. In de Dynamic Global Bond Strategy van T. Rowe Price kan de totale duratie van de portefeuille snel worden verkort tot minder dan één jaar, waardoor er ruimte is om neerwaartse risico’s beter te beheren en zelfs positieve absolute rendementen te genereren. Daarnaast is er ook de flexibiliteit om de totale duur te verhogen tot wel zes jaar, om te proberen de winst te maximaliseren.