Navbar logo new
MFS: Aanpassing monetair beleid heeft onaangename gevolgen
Calendar12 Apr 2023
Thema: Macro
Fondshuis: MFS

De gevolgen van de recente aanpassingen in het monetaire beleid door centrale banken zijn groter dan misschien wel wordt gedacht. Dat stelt Rob Almeida, strateeg bij vermogensbeheerder MFS in zijn maandelijkse Strategist’s Corner. “En die vaak ongewilde gevolgen zullen niet met gejuich worden onthaald.”

De geschiedenis leert echter dat dit te voorzien is. Wie beweert dat de Modern Monetary Theory en de quantative easing zo uniek of modern zijn, heeft het mis. “Beide zijn eeuwenoud. . Hij besloot daarop overheidsgeld renteloos uit te lenen waardoor er liquiditeit werd gegenereerd die de rentes omlaag drukten. De geschiedenis leert ook dat deze twee instrumenten onaangename en ongewilde consequenties met zich meedragen.”

“De kans dat er nog meer regionale banken omvallen als gevolg van kunstmatig laag gehouden rentes en het feit dat het wel heel gemakkelijk is geworden voor rekeninghouders om hun geld weg te halen, is zeker aanwezig, maar veel belangrijker is in hoeverre dit doorwerkt in de economie," aldus Almeida.

“Kleinere banken lenen namelijk behoorlijk veel geld uit aan particulieren, kleinbedrijven en andere kredietnemers die gelden als drijvende kracht achter de economie. Een deel van de kredietverlening die wegvalt wordt opgevangen door de grootbanken die minder kredietrisico lopen," aldus Almeida. “Maar door het huidige klimaat zullen deze banken minder geneigd zijn om leningen te verstrekken. Deze deflationaire dynamiek brengt een recessie sneller dichterbij. Recente en minder recente schommelingen op de obligatiemarkt wijzen daar ook al op.”