Navbar logo new
LGIM bouwde engagement verder uit in 2022, met focus op klimaat, volksgezondheid, verloning en diversiteit
Calendar02 May 2023
Thema: ESG
Fondshuis: LGIM

Legal & General Investment Management (LGIM), een van 's werelds grootste vermogensbeheerders, doet in haar 'Active Ownership' rapport verslag van hoe het in 2022 stemde en het gesprek aanging met bedrijven en beleidsmakers over een reeks ESG-onderwerpen.

Het rapport laat zien dat LGIM in 2022 wereldwijd ruim 171.000 keer een stem uitbracht, verspreid over ruim 15.750 vergaderingen. De vermogensbeheerder stimuleert hiermee positieve stappen om de economie, het milieu en de samenleving in het algemeen op de lange termijn te verduurzamen.

Terwijl bedrijven over de hele wereld kampten met de gevolgen van de inval in Oekraïne, de inflatie en de volatiele markten, bleef LGIM vorig jaar in gesprek met bedrijven - en vroeg het hen verantwoording af te leggen - over klimaat, biodiversiteit, gezondheid en diversiteit in het bestuur. LGIM streeft ernaar de lat op deze gebieden hoger te leggen.

Hoogtepunten waren onder meer:
-Milieu: Per oktober 2022 is de reikwijdte van LGIM’s Climate Impact Pledge meer dan vervijfvoudigd; LGIM heeft meer dan 5.000 bedrijven in 20 'klimaatkritische' sectoren beoordeeld. De vermogensbeheerder zal de resultaten van deze uitgebreide campagne in juni 2023 publiceren.
- Sociaal: In het eerste jaar dat LGIM stemde tegen bedrijven uit de FTSE 100 en de S&P 500 met te weinig etnische diversiteit in de raad van bestuur, ging LGIM het gesprek aan met acht ondernemingen en stemde het tegen één onderneming wegens gebrek aan etnische diversiteit. Ook bracht LGIM een tegenstem uit tegen 70 bedrijven uit de FTSE 100 en de S&P 500 waarvan de directie uitsluitend mannen telt. Op het vlak van gezondheid richtte LGIM zich op de financiële en gezondheidsrisico's van antimicrobiële resistentie (AMR) en steunde het drie voorstellen van aandeelhouders die hier rechtstreeks betrekking op hadden.

LGIM is ook mede-indiener van een resolutie op de aandeelhoudersvergadering van McDonald's in 2023, die het bedrijf oproept om de WHO-richtlijnen voor een veilig gebruik van antibiotica te volgen.
- Bestuur: LGIM blijft campagne voeren voor ‘leefbare lonen’ voor werknemers. Het gaf bedrijven een ultimatum om tegen 2025 hun strategie voor leefbare lonen bekend te maken.

In het AVA-seizoen van 2023 zal LGIM zijn aanpak concentreren op zes 'superthema's': mensen, natuur, gezondheid, technologie, goed bestuur en klimaat.

Michelle Scrimgeour, CEO van LGIM: "Als rentmeesters van het kapitaal van onze klanten is het onze verantwoordelijkheid om met de bedrijven waarin we investeren, de dialoog aan te gaan over moeilijke kwesties en aan te sturen op een aanpak die duurzame markten en economische welvaart bevordert. In 2022 hebben we duidelijker gedefinieerd op welke thema’s we het grootste positieve effect kunnen sorteren, variërend van klimaat en diversiteit tot volksgezondheid. We hebben duidelijkere minimumnormen ontwikkeld voor de bedrijven waarin we investeren. Als verantwoordelijke belegger is het onze plicht om de markt en de bedrijven waarin we beleggen, duidelijk te maken welke maatregelen we van hen verwachten om de marktnormen te verhogen.”

Aanzienlijk meer betrokken bij klimaat en biodiversiteit

De oorlog in Oekraïne bracht een fundamentele verschuiving teweeg in het debat over klimaatverandering en maakte de noodzaak duidelijk om een evenwicht te vinden tussen enerzijds de netto-nuldoelstellingen en anderzijds de nieuwe vereisten op het gebied van energiezekerheid. Tegen deze achtergrond versterkte LGIM haar ‘engagement’ om de overgang naar netto-nul en de bescherming van natuurlijk kapitaal te vergemakkelijken:

In 2022 stemde LGIM over 99 klimaatgerelateerde aandeelhoudersvoorstellen en steunde het 77 van deze voorstellen. Daarvan waren er 57 in Noord-Amerika, 12 in Japan en drie in het Verenigd Koninkrijk. In de loop van het jaar stemde LGIM tegen 32 (van de 48) door het management voorgestelde ‘Say on Climate’-voorstellen. LGIM identificeerde ook 80 bedrijven waar een tegenstem aan de orde kon zijn, omdat ze niet voldeden aan de minimumnormen van de Climate Impact Pledge. Terwijl LGIM druk bleef uitoefenen via engagement en stemsancties, daalde het aantal bedrijven dat onderhevig is aan stemsancties in het kader van de Pledge met meer dan een derde (35%) in vergelijking met 2021. Dat wijst op verbetering, meer openbaarheid en een toegenomen aandacht voor klimaatverandering wereldwijd.

Afname van biodiversiteit blijft een punt van kritiek voor LGIM. Het identificeerde meer dan 100 bedrijven die niet voldoen aan haar minimumverwachting om een ontbossingsbeleid of -programma te hebben. LGIM zal de stemsancties toepassen vanaf het AVA-seizoen 2023.

Michael Marks, Head of Investment Stewardship bij LGIM: “De klimaatverandering nadert snel het punt waarna geen ommekeer meer mogelijk is. Het venster om aanzienlijke en onherstelbare schade aan de planeet te voorkomen, wordt snel kleiner. Naast de verwoesting van het milieu zullen de economische en geopolitieke gevolgen van een vertraagde of mislukte transitie niet te overzien zijn. Wij erkennen de belangrijke rol die bedrijven hebben voor het succes van de transitie. Op dit kritieke moment is onze rol als verantwoordelijke belegger en rentmeester van het kapitaal van onze klanten dan ook belangrijker dan ooit.”

Versterking beleid gericht op diversiteit in de raad van bestuur en verloning van bestuurders

Vorig jaar stemde LGIM voor het eerst tegen bedrijven uit de FTSE 100 en de S&P 500 omdat ze te weinig etnische diversiteit hadden op bestuursniveau. In 2022 heeft LGIM ook acht bedrijven aangesproken waar het ontbrak aan etnische diversiteit op bestuursniveau. In 2023 zal LGIM opnieuw stemsancties opleggen als de diversiteit op bestuursniveau niet verbetert.

Vanaf 2023 breidt LGIM zijn engagement uit naar kleinere ondernemingen om etnische diversiteit op bestuursniveau te waarborgen, door zich te richten op achterblijvers binnen de FTSE 250- en Russell 1000-indices. Vanaf 2023 zal LGIM haar verwachtingen ten aanzien van genderdiversiteit verder aanscherpen. Tot nu toe had LGIM begrip voor de tragere vooruitgang op dit punt in Noord-Amerika vanwege de minder goede startpositie, maar vanaf dit jaar verwacht LGIM dat de raden van bestuur van alle Amerikaanse ondernemingen voor ten minste een derde uit vrouwen bestaan. In het Verenigd Koninkrijk zal LGIM tegen alle bedrijven uit de FTSE 350 stemmen waarvan de raad van bestuur niet voor ten minste een derde uit vrouwen bestaat.

Gezien de stijgende kosten van het levensonderhoud blijft LGIM ook aandringen op loonmatiging op directieniveau. De loonsverhogingen voor bestuurders moeten veel lager zijn dan die voor de gemiddelde werknemer. Wereldwijd verzette LGIM zich in 56% van de gevallen tegen voorstellen over beloningen omdat de bedrijven niet voldeden aan de minimumnormen voor eerlijke en passende beloningen voor langetermijnprestaties. LGIM verwacht ook dat bedrijven met een hoog ESG-risico, de beloning van bestuurders relateren aan tastbare ESG-doelstellingen.

Minder inkomensongelijkheid om wereldwijde armoede aan te pakken

LGIM blijft campagne voeren voor leefbare lonen voor werknemers, een kwestie die sterk in de aandacht staat door de langetermijneffecten van de COVID-19-pandemie, de inflatie en de gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

- In 2022 ging LGIM 38 keer het gesprek aan met 23 bedrijven over inkomensongelijkheid.
- LGIM heeft iets meer dan 100 stemmen uitgebracht over sociale en werknemersgerelateerde zaken, zoals arbeidsrechten, ongelijkheid en discriminatie.
- LGIM sloot zich in 2022 aan bij het ‘Platform for Living Wage Financials’, om bedrijven aan te moedigen, en erop toe te zien, dat zij leefbare lonen mogelijk maken voor werknemers in hun toeleveringsketens.
- Het engagement van LGIM voor leefbare lonen is vooral gericht op de detailhandel in de voedingssector, waar veel werknemers een laag loon hebben. LGIM heeft samen met ShareAction een aandeelhoudersresolutie ingediend op de algemene vergadering van Sainsbury's van 2022. In deze resolutie vragen aandeelhouders het bedrijf om een erkende werkgever met leefbare lonen te worden.

LGIM publiceerde samen met andere langetermijnbeleggers een verklaring over de kosten van het levensonderhoud in het Verenigd Koninkrijk. Daarin staat een lijst met maatregelen die bedrijven moeten nemen om de gevolgen van de stijgende kosten van levensonderhoud voor hun werknemers aan te pakken. Het gaat bijvoorbeeld om een verhoging van de laagste lonen tot het reële leefloon, of eenmalige uitkeringen om de gestegen kosten van het levensonderhoud te compenseren.

In 2022 heeft LGIM bedrijven ook een ultimatum gesteld om hun strategie voor leefbare lonen uiterlijk in 2025 bekend te maken. LGIM zal tegen het jaarverslag stemmen van bedrijven die dit niet doen.

AMR erkennen als een belangrijk systeemrisico

De Wereldgezondheidsorganisatie beschrijft AMR als een van de tien grootste bedreigingen voor de volksgezondheid waarmee de mensheid vandaag wordt geconfronteerd[1]. AMR was in 2019 al goed voor 1,27 miljoen directe sterfgevallen[2]. Het kan leiden tot een verlies van 3,8% van het wereldwijde BBP, een impact die vergelijkbaar is met die van de financiële crisis van 2008[3].

LGIM is van mening dat zowel de publieke als de private sector te weinig maatregelen neemt om economische en menselijke catastrofes te voorkomen.

LGIM gebruikte haar stem tijdens het AVA-seizoen van 2022 om die aandeelhoudersvoorstellen te steunen die rechtstreeks betrekking hadden op AMR. Bij Abbott Laboratories steunde LGIM het voorstel om een verslag op te stellen over de kosten van antimicrobiële resistentie voor de volksgezondheid. Het steunde voor het tweede opeenvolgende jaar aandeelhoudersvoorstellen die opriepen tot een soortgelijk verslag van Hormel Foods Corporation en McDonald's.

De COVID-19 pandemie heeft duidelijk gemaakt dat een vertraagde reactie op een urgente volksgezondheidscrisis drastische gevolgen heeft voor zowel mensenlevens als voor de financiële zekerheid - als beheerder van het vermogen van haar klanten vindt LGIM het dan ook essentieel dat het pleit voor vooruitgang in deze kwestie.