Navbar logo new
Reactie Tiffany Wilding (Pimco) op banenrapport VS van de maand april
Calendar05 May 2023
Thema: Macro
Fondshuis: Pimco

Onderstaand vindt de reactie van Tiffany Wilding, econoom bij ‘s werelds grootste obligatiebelegger Pimco, op het nieuwe banenrapport dat vrijdag werd gepubliceerd.

Wilding ziet dat het Amerikaanse banenrapport van april opnieuw een zeer veerkrachtige arbeidsmarkt laat zien, die meer dan 250.000 nieuwe banen toevoegde. Dit ondanks aankondigingen van ontslagen in alle sectoren en stijgende werkloosheidsaanvragen. De werkloosheid daalde tot 3,4% en de looninflatie versnelde tot 4,4%.

Volgens Wilding weerspiegelt de arbeidsmarkt een zeer veerkrachtige en robuuste economie. “Toch zijn de vooruitzichten somberder geworden omdat de banken steeds meer tegenwind ondervinden van stijgende kapitaalkosten die de groei van de kredietverlening vertragen en het bbp in de komende kwartalen aanzienlijk zouden kunnen belemmeren.”

Monetaire beleidsmakers worden volgens Wilding hierdoor geconfronteerd met wat Pimco een ‘economie met twee kanten noemt. “Aan de ene kant zijn veerkrachtige arbeidsmarkten en een hardnekkige inflatie in overeenstemming met extra renteverhogingen. Anderzijds zal de druk op de banksector de activiteit in de komende kwartalen waarschijnlijk afremmen.”