Navbar logo new
Spanningen in ons voedselsysteem zorgen voor innovatie en kansen voor beleggers
Calendar15 May 2023
Thema: ESG
Fondshuis: PGIM

Recent zijn nieuwe kwetsbaarheden in ons wereldwijde voedselsysteem aan het licht gekomen als gevolg van de verstoring van de voedseltoelevering door de oorlog in Oekraïne, de coronapandemie en klimaatverandering. Deze verstoringen hebben een groot effect op de voedselprijzen, het monetaire en fiscale beleid en zelfs de politieke stabiliteit. Zij maken echter ook de weg vrij voor de broodnodige innovatie, en beleggers kunnen een grote rol spelen in de hervorming van de sector om deze klaar te maken voor de toekomst, aldus nieuw onderzoek van PGIM, de wereldwijd actieve beleggingsbeheerder van Prudential Financial, Inc. (NYSE: PRU) met een beheerd vermogen van USD 1,2 biljoen.

Om inzicht te krijgen in de beleggingsmogelijkheden en de verborgen risico's die volgen uit deze transformatie heeft PGIM in het meest recente Megatrend-onderzoek “Food for Thought: Investment Opportunities Across a Changing Food System,” inzichten verzameld van beleggingsprofessionals binnen heel PGIM, van managers die zich richten op obligaties, aandelen, vastgoed, private leningen en alternatieve beleggingen. Deze zijn aangevuld met inzichten van toonaangevende beleidsmakers, wetenschappers, ondernemers, economen en private equity- en venture capital-partijen. Dit onderzoek maant beleggers ertoe verder te kijken dan alleen maar het nieuws van vandaag en zich te richten op langetermijntrends, die pas recent begonnen zijn ons wereldwijde voedselsysteem hervormen.

Nu de wereldwijde bevolking steeds welvarender wordt, neemt ook de voorkeur toe voor voedingswaren die veel grondstoffen nodig hebben, zoals vlees en bewerkte voedingsproducten. Uit onderzoek van PGIM blijkt dat deze trend, plus het feit dat eetgewoontes wereldwijd steeds meer op elkaar gaan lijken, zorgt voor een transformatie van het voedingssysteem en impact zal hebben op hoe en wat we vandaag de dag, maar ook de komende jaren eten. Nu ook de negatieve effecten van klimaatverandering doorwerken op de voedselproductie zijn technologie en innovatie essentieel bij het vinden van nieuwe manieren om voeding te produceren.

“Van de boerderij tot op ons bord, ons voedingssysteem is log, ingewikkeld, inefficiënt en steeds minder goed in staat aan de vraag te voldoen,” zegt Shehriyar Antia, head of thematic research bij PGIM. “Het lijdt geen twijfel dat het voedselsysteem aan het begin staat van een omvangrijke transformatie. Om alle uitdagingen waar we voor staan het hoofd te kunnen bieden, moeten zowel de productiviteit als de duurzaamheid omhoog. Beleggers die zich richten op de nieuwste trends in de voedingssector kunnen het best kijken naar de innovatie die plaatsvindt in de voedselketen, van gewaswetenschap en landbouwmachines tot ontwikkelingen op het gebied van verpakkingen, logistiek en zelfs alternatieve landbouw."

Demografische verschuivingen en nieuwe voorkeuren bieden aantrekkelijke mogelijkheden

Deze veranderingen van de dynamiek zullen zorgen voor groei in belangrijke onderdelen van het voedselsysteem:

- Koude opslag wordt essentieel: Doordat consumenten meer verse producten willen, en hun boodschappen online willen bestellen om te laten bezorgen, kunnen bedrijven die zowel koude opslag als vervoer over lange afstanden aanbieden wel eens bijzonder interessant worden.

- Verpakkingsbedrijven bieden goede kasstromen, ongeacht de laatste voedseltrends: Gevestigde verpakkingsproducenten kunnen een mogelijkheid bieden om te profiteren van de groeiende markt voor bewerkte voedingsmiddelen, zonder daarbij afhankelijk te zijn van het volatiele gedrag van de consument. Grote spelers zijn in staat in innovatie te investeren, zijn veerkrachtig tijdens recessies en hebben een vaste klantenbasis.

- Vleesproducenten bieden een wereldwijd contraire beleggingskans: Hoewel de kranten bol staan van berichten over plantaardige producten en kweekvlees, neemt de vraag naar vleesvervangers af. De wereldwijde vraag naar dierlijke eiwitten zal daarentegen in 2030 met 14% stijgen.

- Gemak en voedselveiligheid zorgen voor meer kansen in opkomende markten: Bedrijven in Latijns-Amerika en Azië zullen groeien dankzij de verschuiving naar gemaksvoedsel en 'westerse' eetpatronen. Beleggers kunnen hierbij kijken naar lokale voedsel- en drankenbedrijven die profiteren van een sterke merkloyaliteit en veel logistieke kennis.

Innovatie en technologie zorgen voor een hogere productiviteit en duurzaamheid

Voedselzekerheid, de duurzaamheid van het wereldwijde voedselsysteem en inflatie van de voedselprijzen zijn allemaal belangrijke overwegingen voor beleggers. Belangrijke trends zijn:

- Agtech zorgt voor een slimmere en duurzamere voedselproductie voor kleinere landbouwbedrijven: Slimme apparaten, sensoren en mobiele toepassingen kunnen zorgen voor een hogere efficiëntie, winstgevendheid en duurzaamheid voor kleinere landbouwbedrijven. Tegelijkertijd bereikt precisielandbouw, die werkt op basis van kunstmatige intelligentie en interne data-analyse, hetzelfde effect voor grootschalige industriële landbouwbedrijven.

- Gewaswetenschappen en toevoegingsmiddelen voor diervoeding verhogen de productiviteit en de duurzaamheid: Wereldwijd toonaangevende bedrijven in gewaswetenschappen leveren daadwerkelijke, schaalbare oplossingen om zowel de duurzaamheid te verbeteren als de productiviteit te verhogen. Het verhogen van de productiviteit van landbouwactiviteiten en het verlagen van de broeikasgasemissie zijn essentieel voor een sterker en duurzamer voedselsysteem.

- Landbouwgrond vormt een unieke propositie en een aantrekkelijke belegging: Landbouwgrond is steeds vaker in handen van institutionele beleggers, hoewel dit segment nog een opkomende beleggingscategorie is. Slechts zo'n 3% van de landbouwgrond in de VS is op dit moment in handen van institutioneel kapitaal. Directe landbouwactiviteiten en de verhuur van grond leveren een stabiele bron van inkomsten op voor beleggers, en de productiviteitsgroei kan zorgen voor waardevermeerdering van de belegging.

- Kweekvlees - nog niet echt bovenaan het menu: Hoewel er al meer dan USD 1 miljard aan venture capital is belegd in kweekvlees, is de markt nog zeer gefragmenteerd en ook nog niet economisch levensvatbaar. Ook is er nog weinig zicht op welke bedrijven uiteindelijk de winnaars zullen zijn. We verwachten de komende jaren een stevige consolidatie in deze markt.

“De transformatie van het voedselsysteem die we op dit moment zien vertoont veel gelijkenissen met die van de energiesector tien jaar geleden, en er vindt aan alle kanten disruptie plaats,” zegt Jakob Wilhelmus, director of thematic research bij PGIM. “Beleggers kunnen hiervan profiteren door die bedrijven te vinden die daadwerkelijk bijdragen aan een hogere productiviteit en duurzaamheid in de voedselwaardeketen, in tegenstelling tot bedrijven die zich niet aanpassen en daarmee kwetsbaarder zijn voor de complexe uitdagingen die voor ons liggen.”

Om meer te weten te komen over deze trends en de bedrijven die hiervan kunnen profiteren, lees “Food for Thought: Investment Opportunities Across a Changing Food System”, het meest recente artikel in de serie Onderzoek naar Megatrends van PGIM.