Navbar logo new
Verenigde Staten: ISM-indices blijven verslechteren
Calendar09 Jun 2023
Thema: Macro
Fondshuis: Lazard

Door Julien-Pierre Nouen, directeur economische studies en gemengd beheer bij Lazard Frères Gestion

Julien pierre nouen
Julien-Pierre Nouen
De ISM-indexen zijn een van de indicatoren die het best correleren met de groei van het bbp. Deze indicatoren worden berekend voor de verwerkende industrie en de dienstensector en zijn gebaseerd op enquêtes die naar een representatieve steekproef van bedrijven worden gestuurd, waarin wordt gevraagd naar trends in productie, orderportefeuilles, personeelsbestand, levertijden en prijzen. Deze indicatoren zijn gecentreerd op 50, een lager niveau komt over het algemeen overeen met een inkrimping van de economische activiteit. De index voor de verwerkende nijverheid wordt berekend sinds 1948 en die voor de diensten sinds 1997.

De grafiek hieronder geeft het gewogen gemiddelde van de ISM-indexen weer, waarbij een laag gewicht wordt toegekend aan de verwerkende nijverheid, die goed is voor ongeveer 10% van de economische activiteit. De sterke bijdrage van de verwerkende nijverheid aan de volatiliteit van de economische cyclus zou een hogere weging kunnen rechtvaardigen, maar de grafiek zou er niet veel anders uitzien.

Ism index

De ISM-index voor de verwerkende nijverheid staat sinds oktober vorig jaar onder de 50 en de component "nieuwe orders" bereikte 42,6, een niveau dat gewoonlijk tijdens recessies wordt gezien. De dienstenindex veerde op in januari, maar is sindsdien blijven dalen. Met 50,3 staat hij ook op een niveau dat buiten recessies zelden wordt gezien. De recente trends in de ISM-indexen lijken de kans te versterken dat de Amerikaanse economie binnenkort in een recessie terechtkomt.