Navbar logo new
”Groei- en defensieve aandelen”
Calendar13 Jun 2023
Thema: Beleggen
Fondshuis: Pictet
Rollin frederic

In zijn laatste maandelijkse update over de beleggingsstrategie van Pictet Asset Management bevestigde Frédéric Rollin opnieuw zijn voorkeur voor groeiaandelen en defensieve waarden, terwijl hij voorzichtiger werd voor de Chinese markt en high-yield obligaties.


Frédéric Rollin (Strategy Adviser bij Pictet Asset Management) gaf onlangs zijn laatste maandelijkse presentatie over de assetallocatie van de Zwitserse vermogensbeheerder, voordat hij een nieuwe professionele uitdaging aanging. Bij deze gelegenheid besprak hij de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen maand en gaf hij voor de laatste keer zijn conclusies voor de allocatie tussen de belangrijkste activaklassen in de komende drie maanden.


Krapper krediet


Tegen een achtergrond van de Oekraïense tegenaanval en het akkoord over het schuldenplafond in de Verenigde Staten, wijst hij erop dat de Amerikaanse bankensector kwetsbaar blijft. "Na de sterke uitstroom van deposito's naar geldmarktbeleggingen zijn de banken begonnen met het verhogen van hun rentevoeten, wat een negatief effect zal hebben op de winstgevendheid van commerciële banken"


Frédéric Rollin wijst erop dat ze hun kredietproductie daardoor sterk hebben teruggeschroefd en verwacht dat de liquiditeitsvoorwaarden op de private markten snel zullen verkrappen. "Na afwezigheid op de markten na de onderhandelingen over het schuldenplafond, zou het Amerikaanse ministerie van Financiën zijn emissies moeten hervatten. Banken zullen minder middelen hebben om leningen te verstrekken aan huishoudens en bedrijven in de VS, wat de Amerikaanse economie en aandelenmarkten onder druk zal zetten".


Monetair beleid


Hij vindt ook dat de markten iets te snel anticiperen op een verdere renteverhoging in juli. "We verwachten nog steeds een gematigde inflatie, nu de verkrapping van het monetaire beleid achter de rug is.” Het is echter ook voorbarig om te anticiperen op een rentedaling in de komende maanden, omdat er verschillende segmenten zijn, zoals huurprijzen, die blijven stijgen.


Hoewel de werkgelegenheidscijfers solide blijven, wijst Frédéric Rollin op de verslechtering van de voorlopende indicatoren (ontslagpercentage, aantal gewerkte uren, aanwervingsstop) als een risico op een verslechtering die de komende maanden relatief snel zou kunnen gaan. "Nu de vraag waarschijnlijk zal afzwakken en de kredietvoorwaarden zijn aangescherpt, kunnen we afstevenen op een zeer zwakke groei of zelfs een technische recessie.”


Verwachtingen verankeren


Europa blijft ondertussen achter bij de Verenigde Staten, waar de inflatie nog maar net begint te dalen. "De kleinhandelsverkopen verslechteren en het consumentenvertrouwen neemt af, maar de ECB heeft tot nu toe moeite gehad om de inflatieverwachtingen te verankeren in de richting van haar middellangetermijndoelstelling. Het is dus waarschijnlijk dat ze nog twee of drie keer haar rentevoet zal moeten verhogen".


Frédéric Rollin wijst er ook op dat de daling van de kredietverlening door banken sneller is ingezet dan in de Verenigde Staten, waardoor de Europese groei de komende kwartalen ook naar een extreem laag niveau zal worden gedrukt. "Bepaalde factoren beperken echter het risico op een recessie, met name een hoge spaarquote en volle orderboekjes.”


Groei- en defensieve aandelen


Tegen de achtergrond van een "over het algemeen teleurstellende" winstgroei zullen de aandelenmarkten waarschijnlijk verder onder druk komen te staan. Frédéric Rollin bevestigt zijn voorkeur voor defensieve en groeiaandelen. "De winstgroei van deze bedrijven is opnieuw een sterke troef in een moeilijker economisch klimaat". Robotica, veiligheid, klimaatverandering en artificiële intelligentie blijven de belangrijkste thema's. "We zijn opnieuw neutraler geworden voor de gezondheidszorgsector, die vaak een moeilijke en volatiele belegging is tijdens verkiezingsjaren in de VS.


Frédéric Rollin wijst er ook op dat hij zijn overwogen positie in Chinese aandelen heeft omgezet naar neutraal. "De laatste economische gegevens waren slecht genoeg om een dergelijke aanpassing te rechtvaardigen". Aan de andere kant blijft hij optimistischer over opkomende markten, en meer specifiek over Indiase aandelen "die opnieuw normaler zijn gewaardeerd en die profiteren van sterke demografische ruggenwind voor de lange termijn".


Op de obligatiemarkten, ten slotte, blijven we overwogen in investment grade obligaties in een economisch klimaat dat waarschijnlijk niet in een diepe recessie zal storten. "Voor hoogrentende bedrijfsobligaties moeten we echter voorzichtiger zijn in een omgeving waar bankkredieten aan minder gunstige voorwaarden zullen worden onderworpen". Hij is ook overwogen in groeilandenobligaties in lokale valuta.