Navbar logo new
Semiconductor ETF van VanEck bereikt belegd vermogen van één miljard US dolla
Calendar13 Jun 2023
Thema: ETF
Fondshuis: VanEck

- • De VanEck Semiconductor UCITS ETF belegt in bedrijven die meer dan de helft van hun omzet genereren met halfgeleiders of halfgeleiderapparatuur
• Halfgeleiders zijn een onmisbaar onderdeel van moderne technologieën

De VanEck Semiconductor UCITS ETF heeft een fondsvermogen bereikt van meer dan een miljard US dollar. VanEck heeft deze UCITS ETF in december 2020 gelanceerd als opvolger van de succesvolle Amerikaanse versie van de Semiconductor ETF om ook Europese beleggers de mogelijkheid te bieden blootstelling te krijgen aan de halfgeleidersector. "Onze moderne technologieën zouden ondenkbaar zijn zonder halfgeleiders," zegt Martijn Rozemuller, CEO bij VanEck Europe. Bijna alle sectoren, zoals moderne communicatie, computertechnologie, gezondheidszorg, transporttechnologie of schone energie zijn nu direct of indirect afhankelijk van krachtige microchips, die in zekere zin het zenuwstelsel van onze huidige technologie vormen.

"Daarnaast leidt de ontwikkeling van toekomstige technologieën, zoals robotica, cloud computing of autonoom rijden, maar ook de momenteel veelbesproken kunstmatige intelligentie, tot een groeiende vraag naar geavanceerde computertechnologie," zegt Rozemuller. De onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen in deze sector leveren concurrentievoordelen op voor gevestigde halfgeleiderbedrijven. Dit kan een positieve uitwerking hebben op hun lange termijn winstgevendheid en groei.

Een pure-playbenadering met een gerichte selectie van bedrijven

De VanEck Vectors Semiconductor UCITS ETF belegt in een internationale selectie van halfgeleiderbedrijven die naar verwachting een hoge liquiditeit zullen hebben vanwege hun marktkapitalisatie en handelsvolume. De ETF volgt de MVIS US Listed Semiconductor 10% Capped ESG Index. Dit is een zogenaamde pure-playindex. Dat betekent dat alleen die bedrijven worden opgenomen die ten minste 50% van hun omzet genereren met halfgeleiders en halfgeleiderapparatuur (25% voor actuele indexcomponenten). De weging is beperkt tot 10% per bedrijf.

Aandelenmarktrisico: de koersen van de effecten van het fonds zijn onderhevig aan de risico's die verbonden zijn met beleggen op de effectenmarkt, waaronder algemene economische omstandigheden en plotselinge en onvoorziene koersdalingen. Beleggen in het fonds kan leiden tot verliezen.

Bedrijfstak- of sectorconcentratierisico: Het vermogen van het fonds kan zijn geconcentreerd in een of meer sectoren of bedrijfstakken. Het fonds kan onderhevig zijn aan het risico dat politieke, economische of andere omstandigheden een nadelige invloed hebben op de betrokken sectoren of bedrijfstakken en daarmee de waardeontwikkeling van het fonds in grotere mate negatief beïnvloeden dan wanneer het vermogen van het fonds zou zijn belegd in een breder scala van sectoren en bedrijfstakken.

Vaneck semiconductor