Navbar logo new
Triodos Impact Check: Waarom de natuurherstelwet essentieel is
Calendar22 Jun 2023
Thema: ESG
Fondshuis: Triodos

door Adam Kybird, Fund Manager bij Triodos Investment Management (IM)

De intensief besproken EU-verordening over natuurherstel is dinsdag aangenomen door de 27 EU-ministers. ​ Hoewel dit een eerste en belangrijke horde is, is ook de goedkeuring van het Europees Parlement nodig om de wet aan te nemen. Triodos IM ziet de wet als een belangrijk instrument om de klimaat- en biodiversiteitscrisis aan te pakken, verder biodiversiteitsverlies te voorkomen en ons voedselvoorzieningssysteem veilig te stellen. Grootschalig herstel van habitats, hun soorten en diverse ecosysteemdiensten zal uiteindelijk helpen om de klimaatcrisis aan te pakken, onze voedsel- en waterzekerheid op lange termijn te garanderen en nieuwe banen te beschermen en te creëren.

Een onmisbaar hulpmiddel

Het huidige tempo van biodiversiteitsverlies vormt een existentiële bedreiging. Het is ieders plicht om natuur en biodiversiteit te behouden en te herstellen. De natuurherstelwet is een broodnodig instrument om de klimaat- en biodiversiteitscrisis aan te pakken. We roepen beleidsmakers op om het voorstel aan te nemen.

Toppriorieit

Volgens een door ons ondertekende WWF-verklaring is de Europese natuurherstelwet een kans voor een hele generatie om concrete en effectieve actie te ondernemen om de biodiversiteits- en klimaatcrisis te keren door grootschalig herstel van land- en zeegebieden in de EU.

De EU zou een gelijk speelveld creëren voor alle bedrijven in Europa door rechtszekerheid en gunstige voorwaarden te bieden om innovatie aan te moedigen, bedrijfspraktijken en bedrijfsmodellen te veranderen en ervoor te zorgen dat vooruitdenkende bedrijven worden beloond voor hun acties om het verlies van natuur te stoppen en om te keren. Aangezien investeringen in natuurprojecten broeikasgassen uit de lucht halen, is de financiering van natuurherstel een topprioriteit - vooral om het doel van een netto nulbalans uiterlijk in 2035 te bereiken.

Kwetsbaarheid van het systeem

Klimaatverandering en biodiversiteitsverlies vormen een steeds grotere bedreiging voor de voedselproductie. Vooral het afgelopen jaar is duidelijk geworden hoe kwetsbaar en urgent een overgang naar een duurzamer systeem is. Daarom is het des te belangrijker dat we ons in Europa richten op een meer duurzame en natuurinclusieve landbouw.

Ons huidige voedsel- en landbouwsysteem overschrijdt de limieten van de planeet. Het put de bodem uit, draagt bij aan klimaatverandering door de uitstoot van broeikasgassen, veroorzaakt een afname van de biodiversiteit en draagt bij aan ondervoeding. Evenwichtige en veerkrachtige voedselsystemen moeten ook voedzaam en betaalbaar voedsel van hoge kwaliteit leveren om de best mogelijke toegang tot gezond voedsel te garanderen en betere gezondheidssystemen te ondersteunen. Duurzame systemen moeten ook transparante toeleveringsketens hebben waarin belanghebbenden worden beloond voor de goederen die ze produceren.

Het Triodos Food Transition Europe Fund ondersteunt de overgang naar een duurzame economie met concrete investeringen. De portefeuille bestaat momenteel uit 11 investeringen in zeven landen, die allemaal bijdragen aan de overgang naar veerkrachtige, duurzame en eerlijke voedselsystemen.