Navbar logo new
UBS AM: Klimaatcrisis versus voedselschaarste – een urgente paradox
Calendar30 Jun 2023
Thema: Grondstoffen
Fondshuis: UBS

De klimaatcrisis en voedselschaarste zijn twee van meest prangende en snelst groeiende problemen ter wereld. Maar de oplossingen voor deze uitdagingen zijn paradoxaal, schrijft Darren Rabenou, hoofd voedsel en landbouw bij vermogensbeheerder UBS AM. “We hebben landbouw nodig om voldoende voedsel te produceren, maar tegelijkertijd moet de agrarische sector voor het klimaat drastisch verkleinen.” Hoe vinden we de balans?

“Doordat de wereldbevolking blijft groeien, hebben we vanzelfsprekend ook meer voedsel nodig. Daarnaast is er vanuit welvarende gebieden steeds meer vraag naar vlees en andere dierlijke producten”, schrijft Rabenou. “We hebben dus een groeiende behoefte aan zowel voeder- als voedingsgewassen. Dit plaatst een enorme productiedruk op de landbouw- en veeteeltsector. Tegelijkertijd zijn deze sectoren verantwoordelijk voor ongeveer 30% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en vormen ze de hoofdoorzaak van grootschalige ontbossing. Consumenten moeten zich bewuster worden van hun eetpatronen en getriggerd worden meer plantaardige producten te eten.”

Naast de voedselvraag groeit ook de hoeveelheid voedselverspilling. Volgens onderzoek van het World Resources Institute gaat een derde van het voedsel verloren in het proces van boer naar bord. “Om dit te verminderen zijn investeringen in de infrastructuur en technologie van de toeleveringsketen hard nodig”, volgens Rabenou. “Maar verspilling vindt ook plaats aan de kant van de verkoper en de consument. Consumenten moeten zich bewust worden van dit probleem en leren hoe zij minder voedsel kunnen verspillen.”

Een oplossing voor de verduurzaming van voedselproductie is precisielandbouw. Aan de hand van nieuwe technieken en metingen wordt de productiviteit van landbouwgrond zo hoog mogelijk gemaakt, met een zo laag mogelijk verbruik van natuurlijke bronnen. Op dit moment gebruikt de landbouwsector zo’n 70% van ‘s werelds zoetwaterbronnen. “Nieuwe irrigatietechnieken kunnen een grote impact hebben op de vermindering van waterverspilling”, aldus Rabenou. Daarnaast zijn bepaalde gewasbeschermers en kunstmest zeer schadelijk voor het milieu. “Iedereen weet hoe belastend stikstofuitstotende mest is voor de wereldwijde stikstofuitstoot, maar een oplossing is er nog niet. Beleggers, bedrijven, beleidsmakers, consumenten en wetenschappen – alle stakeholders moeten de handen ineenslaan om zo snel mogelijk te zorgen voor innovatie en verbetering.”