Navbar logo new
DWS: Oplossingen voor financiering klimaat- en ontwikkelingsdoelen
Calendar03 Jul 2023
Thema: ESG
Fondshuis: DWS

Tijdens de New Global Finance Pact Summit in Parijs stond de vraag centraal hoe financiële markten ontwikkelingslanden kunnen ondersteunen bij de financiering van duurzame of klimaat-gerelateerde projecten. Het doel om uiterlijk in 2020 een bedrag van 100 miljard dollar aan financiering op te halen, is nu pas – drie jaar later dan gepland - behaald. Volgens Michael Lewis, hoofd ESG-research bij DWS, is het tempo waarmee het kapitaal moet worden opgehaald geen sinecure, ook de enorme bedragen die gemoeid zijn met de investeringen vormen een probleem. Zo is er het streven dat in 2030 maar liefst 1000 miljard dollar in de energievoorziening van opkomende markten moet zijn gepompt.

Maar volgens Lewis is het niet alleen kommer en kwel wat de klok slaat: “Senegal en de Internationale Partners Group lieten onlangs weten 2,5 miljard euro vrij te maken voor duurzame energie. Het is niet de eerste publiek-private samenwerking. ‘Just Energy Transition Partnerships’ werden in de afgelopen jaren al door Indonesië, India, Vietnam en Zuid-Afrika aangekondigd.”

Tijdens de vergadering van de Wereldbank en het IMF in september staat de hervorming van het internationale financiële systeem op de agenda. Het vrijmaken van geld op de balansen van multilaterale ontwikkelingenbanken is bovenaan de beleidsagenda gezet. “Het laten vrijvallen van de eerste-verliesvoorzieningen en het afschalen van de risico’s die gemoeid zijn met de investeringen, kunnen wel eens de meest effectieve manier blijken te zijn om het private kapitaal aan te trekken dat nodig is om de klimaat- en ontwikkelingsdoelstellingen te behalen”, denkt Lewis.