Navbar logo new
Grafiek van de maand (LGIM): Krappe arbeidsmarkt blijft inflatie dienstensector stuwen
Calendar04 Jul 2023
Thema: Macro
Fondshuis: LGIM

De krapte op de arbeidsmarkt leidt tot aanhoudende inflatie in de minder schaalbare delen van de dienstensector zoals de zorg, onderwijs, onderhoud en horeca. Zo blijkt uit de grafiek van de maand van vermogensbeheerder LGIM.

De inflatie in de VS is voorbij haar piek, maar ze neemt langzamer af dan de Federal Reserve (Fed) had verwacht.

Voor de nieuwste grafiek van de maand splitste vermogensbeheerder LGIM het Amerikaanse inflatiecijfer op in 132 componenten, en hergroepeerde die in drie categorieën om die te vergelijken met de inflatietrends van voor de pandemie.

“De componenten die voor 2020 al goedkoper werden, zoals massaproducten voor huishoudelijke artikelen, boeken en basiselektronica, gaan waarschijnlijk snel weer die deflatoire trend vertonen. Dat is logisch, aangezien de verstoring van de productie en toeleveringsketens door COVID nu achter de rug is”, aldus Christopher Teschmacher, fondsbeheerder bij LGIM.

“Ook de componenten met een lichte inflatietendens voor 2020, waaronder een aantal luxegoederen en schaalbare dienstensectoren, kenden weliswaar een piek tijdens de pandemie, maar vertonen nu opnieuw enige vertraging in hun inflatietempo.”

“Maar het zijn de minder schaalbare dienstensectoren met al sterke inflatietrends voor de pandemie die nu het meest zorgwekkend zijn: gezondheidszorg, onderwijs, onderhoud, horeca. De inflatie neemt hier niet af en stijgt gemiddeld nog steeds met meer dan 6% per jaar.”

“Als dat zo blijft, blijft ook de druk op de Fed om de rente te verhogen. Volgens ons komt er nog steeds een recessie aan, en die kan de noodzakelijke uitlaatklep vormen voor de krappe arbeidsmarkt die de inflatie in deze dienstensectoren opdrijft.”

Inflatie amerika