Navbar logo new
Zoom op fondsen: SFDR-fondsen Artikel 9
Calendar07 Jul 2023
Thema: Beleggen
Fondshuis: Rothschild & Co
Rotschild co am

Het aantal fondsen dat voldoet aan de vereisten van artikel 9 van de Europese SFDR-verordening blijft toenemen. Hier volgt een kort overzicht van wat de vermogensbeheerders te bieden hebben.


De invoering van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) begin 2021 heeft meer transparantie gebracht in het duurzame aanbod van de verschillende fondsbeheerders. Onder deze Europese regelgeving kunnen verschillende fondsen in een van de drie categorieën vallen, afhankelijk van of ze voldoen aan de voorwaarden van Artikel 6, 8 of 9.


Drie artikelen


De fondsen die vallen onder artikel 9 richten zich expliciet op fondsen die een positieve impact willen hebben op de maatschappij (sociaal, milieu, etc.). Dit is momenteel het meest strengste niveau, met een productaanbod dat nog steeds marginaal is vergeleken met de rest van de beschikbare fondsen.


”Artikel 8"-fondsen omvatten alle strategieën die een ESG-selectieproces toepassen, en dus ook duurzame fondsen die hun beleggingen richten op bedrijven met de beste ratings, zonder een specifiek positieve impact na te streven. De meeste duurzame fondsen van fondsbeheerders vallen nu in deze categorie. Tot slot omvatten "artikel 6"-fondsen alle andere fondsen die worden aangeboden door beheermaatschappijen.


Declassificatie


Toen deze wetgeving werd gelanceerd, kondigden een aantal beheerders ietwat overhaast aan dat hun aanbod geheel of grotendeels zou voldoen aan de vereisten van Artikel 9. Maar de eisen van deze categorie hebben veel beheerders ertoe aangezet om hun strategie te veranderen. In februari 2023 kondigde Morningstar aan dat 40% van de artikel 9-fondsen (d.w.z. 307 producten) door fondsbeheerders was gedegradeerd naar artikel 8 vanwege te strenge beheerbeperkingen.


Het voordeel van deze ontwikkeling is dat beleggers nu meer zekerheid hebben dat ze toegang hebben tot producten met een positieve impact op de maatschappij en het milieu wanneer ze een fonds kopen dat voldoet aan de strenge voorwaarden van artikel 9. In de rest van dit artikel bekijken we een paar producten die aan deze eisen voldoen.


Positieve invloed


Pictet Asset Management biedt niet minder dan elf 'Artikel 9'-fondsen aan, een lijst die een groot aantal thematische producten bevat die al goed vertegenwoordigd zijn in de portefeuilles van Belgische beleggers (met name die in de sectoren water, hout, voeding, gezondheid, milieu en energietransitie). Het nieuwe thematische fonds Pictet-ReGeneration (ISIN: LU2524812141), dat zich meer richt op biodiversiteit en de circulaire economie, is opgenomen in deze lijst.


Bij Union Bancaire Privée worden vijf 'Artikel 9'-strategieën aangeboden, met een vastrentend fonds dat zich richt op groene obligaties en vier aandelenfondsen die worden beheerd door het 'Positive Impact'-team, waaronder een product dat is gespecialiseerd in het herstel van de biodiversiteit en drie meer algemene fondsen (die zich met name richten op wereldwijde of Europese aandelen). In dit gamma vinden we het fonds UBAM - Positive Impact Emerging Equity fonds (ISIN: LU2051758147), het grootste in termen van beheerd vermogen (USD 500 miljoen) met een vijfsterrenrating van Morningstar (met een geannualiseerd rendement van 10,5% over drie jaar). Het is een van de weinige impactfondsen die gespecialiseerd is in groeilandenaandelen.


Rothschild & Co biedt ook vijf SFDR 9-strategieën aan in het 4Change-gamma, waaronder drie aandelenstrategieën en twee obligatiestrategieën, met een beheerd vermogen van ongeveer € 400 miljoen. Het grootste product in dit quotum is het R-co 4 Change Net Zero Equity Eurofonds (ISIN: FR0010784835), dat tot doel heeft te beleggen in Europese bigcaps die een emissiereductiestrategie hebben geïmplementeerd om netto nuluitstoot te bereiken tegen 2050.


DNCA Finance biedt vier Luxemburgse 'Artikel 9'-fondsen aan (het volledige 'Beyond'-assortiment), met iets meer dan € 1 miljard aan vermogen onder beheer. DNCA Invest Beyond Semperosa (ISIN: LU1907595398) heeft de afgelopen drie boekjaren een geannualiseerd rendement van meer dan 6% gegenereerd, ondanks de blootstelling aan Europese large caps en een daling van 19% in 2022.


La Financière de l'Echiquier heeft twee producten (op de Belgische markt) die momenteel voldoen aan de vereisten van artikel 9, met een beheerd vermogen van in totaal meer dan €500 miljoen. Echiquier Positive Impact Europe (ISIN: FR0010863688) is verreweg de grootste van de twee, met een rendement op jaarbasis van meer dan 7% in de afgelopen tien jaar. De portefeuille van het fonds is sterk geconcentreerd, met een focus op industrie (Air Liquide), gezondheidszorg (Novo Nordisk, AstraZeneca) en technologie (ASML, Capgemini).


ODDO BHF Asset Management biedt twee 'Artikel 9' thematische aandelenstrategieën aan. ODDO BHF Artificial Intelligence is de oudste en grootste van de twee, met meer dan 300 miljoen dollar onder beheer. In tegenstelling tot andere fondsen rond dit thema, die alleen beleggen in technologieaandelen, kan dit product beleggen in elk aandeel dat zou kunnen profiteren van artificiële intelligentie, ongeacht de sector. Deze diversificatie geeft het een evenwichtiger risicoprofiel, en dus een capaciteit om veerkrachtig te blijven in perioden waarin de technologiesector harde klappen krijgt op de aandelenmarkt.


Allianz Global Investors biedt Allianz Green Bond (ISIN: LU1377965543), dat belegt in emissies van bedrijven die actief zijn in sectoren zoals de productie van hernieuwbare energie, transport (elektrische voertuigen) en energie-efficiëntie. Deze markt is nu 1.000 miljard dollar groot, met meer dan 500 emittenten wereldwijd.


Het is ook vermeldenswaard dat een distributeur zoals Funds For Good alleen artikel 8-fondsen aanbiedt aan zijn klanten, maar een aanzienlijk deel van de beheersvergoedingen gebruikt om ondernemers te ondersteunen die niet over de financiële middelen beschikken om hun projecten te lanceren. Funds For Good biedt ook een fonds (ImpaktEU) voor professionele beleggers, gericht op het financieren van spelers die actief zijn in microfinanciering en het ondersteunen van Europese ondernemers.