Navbar logo new
Eurozone: geen opleving van detailhandelsverkopen
Calendar11 Jul 2023
Thema: Macro
Fondshuis: Lazard

Door Julien-Pierre Nouen, directeur economische studies en gemengd beheer bij Lazard Frères Gestion

Julien pierre nouen
Julien-Pierre Nouen
Na een scherpe daling sinds het voorjaar van 2022 bleven in april en mei de detailhandelsverkopen exclusief auto's gelijk. Het aantal registraties van auto's piekte in december vorig jaar en is sindsdien gestaag gedaald. De gezinsconsumptie droeg negatief bij aan de groei in het vierde kwartaal van 2022 en het eerste kwartaal van 2023. Tenzij de consumptie in juni sterk aantrekt, zal ze in het tweede kwartaal van 2023 waarschijnlijk blijven wegen op de activiteit.

De hoge inflatie blijft de koopkracht van de Europese gezinnen onder druk zetten. Hoewel de cijfers voor mei en juni iets lager waren dan in voorgaande maanden, bleven ze hoog. Bovendien zullen de renteverhogingen van de centrale banken de kredietkosten blijven opdrijven.

In het vierde kwartaal van 2022 en het eerste kwartaal van 2023 daalde het bbp zeer licht, maar steeg de tewerkstelling met 0,9%. Dit soort divergentie zal waarschijnlijk niet blijven duren, vooral omdat de tewerkstellingsgegevens in de vertrouwensenquêtes van de Europese Commissie beginnen te verslechteren. Een duidelijke opleving van de gezinsconsumptie lijkt daarom op korte termijn onwaarschijnlijk.

Zone euro consommation