Navbar logo new
PGIM Fixed Income: Bull markt in obligaties nog in eerste set, optimale periode om alpha te genereren
Calendar11 Jul 2023
Thema: Fixed Income
Fondshuis: PGIM

We zijn ervan overtuigd dat we nog steeds aan het begin staan van een nieuwe bull markt. Obligaties zullen dankzij de hogere rentevoeten weer een belangrijk tegenwicht vormen in de aanhoudende marktvolatiliteit”, zegt Greg Peters, co-CIO bij PGIM Fixed Income, die eraan toevoegt dat de volgende fase in de cyclus een ‘optimale periode’ zal zijn voor beleggers om alpha te genereren.

Ondanks het moeilijke pad dat de markten hebben bewandeld, zijn er periodes waarin negatieve economische ontwikkelingen positief kunnen zijn voor de markt, stelt Peters. "Zo is er historisch gezien een smal venster tussen het einde van een verkrappingscyclus van de Fed en het begin van een versoepelingscyclus. De twaalf maanden na het einde van de renteverhogingscycli zijn over het algemeen gunstig geweest voor beleggers in vastrentende waarden."

Rendementen na renteverhogingen

Weakflation

Het obligatiehuis ziet een aanzienlijke vertraging van de bbp-groei in de grootste westerse economieën. Peters: "In het licht van de recente schokken en het beperkte vermogen van de Fed om een bredere crisis in te dammen, luidt ons basisscenario 'weakflation', oftewel een zwakke groei en een inflatie van meer dan 2%, al zal deze wel langzaam dalen".

PGIM Fixed Income denkt dat de kans op een recessie aanzienlijk is afgenomen vanwege de aanhoudende kracht van de arbeidsmarkt. Ook hun basisscenario voor de eurozone gaat uit van 'weakflation'. Daarentegen zou de groei in China dit jaar weer moeten versnellen.

De huidige macro-economische situatie zal op lange termijn echter waarschijnlijk terugkeren naar de situatie van voor de coronapandemie. "Seculiere factoren - zoals de vergrijzing van de wereldbevolking, hoge schulden en de afbouw ervan, en toenemende geopolitieke concurrentie - zullen ons waarschijnlijk terugbrengen naar een gematigde groei, gematigde inflatie en lagere beleidsrentes van centrale banken."