Navbar logo new
BlackRock: Juni tot dusver beste maand van het jaar qua instroom ETF’s wereldwijd
Calendar14 Jul 2023
Thema: ETF
Fondshuis: BlackRock

In geen enkele andere maand van dit jaar vloeide er zoveel nieuw kapitaal in wereldwijde ETF’s als in juni. Dit blijkt uit het maandelijkse ETF-rapport van vermogensbeheerder BlackRock. De totale instroomsom bedroeg in de eerste helft van 2023 $ 375,9 miljard, tegenover $ 301,4 miljard in dezelfde periode vorig jaar. Het merendeel van het geld ging naar aandelen-ETF’s ($ 209,5 miljard), die daarmee fixed income-ETF’s ($ 165,4 miljard) ver achter zich lieten.

Opmerkelijk is dat beleggers in juni Amerikaanse aandelen-ETF’s verkozen boven Europese aandelen-ETF’s (- $ 4,6 miljard – de hoogste uitstroom sinds augustus 2022). Amerikaanse aandelen-ETF’s kenden een instroom van $ 45,2 miljard, het hoogste bedrag sinds afgelopen oktober.

De uitstroom uit grondstoffen-ETF’s was in juni $ 5,1 miljard. Dat geld werd vooral uit goud-ETF’s gehaald (- $ 3,8 miljard). Het was wel een betere maand voor schuldpapier uit opkomende markten. Voor het eerst dit jaar stroomde er geld naar EMD-ETF’s in alle drie de grote markten (EMEA, APAC en de Verenigde Staten). Die instroom kwam uit op $ 2,6 miljard.

Terugkijkend naar de eerste zes maanden van dit jaar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar was Q2 het beste kwartaal voor tech-ETF’s: er stroomde de afgelopen drie maanden maar liefst $ 11,3 miljard naar de sector. Ook zorg-ETF’s werden populairder ($ 5,0 miljard). Het was echter een minder goed kwartaal voor financials-ETF’s ($ 0,6 miljard) en industrials ($ 0,7 miljard). Materialen-ETF’s kampten zelfs met een uitstroom van $ 1,6 miljard.