Navbar logo new
DWS: Europese banken gaan winstverwachtingen opkrikken
Calendar18 Jul 2023
Thema: Beleggen
Fondshuis: DWS

Het is bijna gedaan met de AI-euforie op de beurzen. Dat voorspelt Björn Jesch, CIO van DWS, in de meest recente market outlook van de vermogensbeheerder. De beleggingsstrateeg vindt de huidige koersen onhoudbaar. Jesch ziet wel brood in investment grade-bedrijfsobligaties, vooral omdat het aantal uitgiftes daalt. Hij is minder enthousiast over aandelen uit opkomende markten en heeft daarom de rating naar beneden bijgesteld tot neutraal. Vooral de langzame groei van de Chinese economie is hier debet aan. Daarnaast zijn er meer winstwaarschuwingen van bedrijven in opkomende landen geweest dan in andere regio’s.

Portefeuillemanager Jarrid Klug stelt dat vooral in midcaps en smallcaps er meer te winnen valt in Europa dan in de VS. Ook heeft hij aardig wat fiducie in Europese banken. Hij verwacht dat de Europese banken in tegenstelling tot hun Amerikaanse concurrenten de winstverwachtingen opkrikken. De winst per aandeel zou in ieder geval voorlopig moeten uitkomen boven de 10%, aldus Klug. En dat is - ondanks het feit dat de P/E ratio’s extreem laag liggen - veel beter dan de afgelopen jaren. Daarnaast vindt hij het een heel goed teken dat banken eigen aandelen aan het inkopen zijn en dividend uitkeren.

Zijn collega Oliver Eichmann, beleggingsstrateeg obligaties, is optimistisch over staatobligaties met korte en middellange looptijden. Hij verwacht dat de ECB nog twee rentestappen zet en dat er dan een pauze wordt ingelast. Hij heeft zijn oog vooral laten vallen op Italiaanse en Spaanse staatsobligaties, maar verwacht niet dat de spreads met Bunds groter worden.