Navbar logo new
Recessie-indicatoren: uitstel, geen afstel
Calendar20 Jul 2023
Thema: Macro

Veel leidende indicatoren van economische activiteit wijzen al maanden op een toekomstige recessie. De volledige effecten van beleidsmatige renteverhogingen beginnen zich nu pas af te tekenen en zullen de reële economie in de komende kwartalen in toenemende mate gaan beïnvloeden. Hoewel de huidige economische veerkracht en een door technologie geleide marktopleving aanleiding blijven geven tot optimisme, wordt er nog altijd verdere zwakte verwacht en wordt een recessie waarschijnlijk geacht naarmate 2024 dichterbij komt.

De aanhoudende veerkracht van consumenten en arbeidsmarkten duidt erop dat er geen recessie in aankomst is in de VS. Maar er liggen nog veel risico's op de loer. Verschillende toonaangevende economische indicatoren zijn sinds 2022 gekrompen en slechts weinige tonen een overtuigend herstel:

- De leidende economische indicator van de Conference Board krimpt al 11 maanden, terwijl een daling van zes of meer opeenvolgende maanden historisch gezien op een aankomende recessie wijst.
- De verwachting van een bredere economische vertraging wordt bevestigd door de ISM Manufacturing survey, die sinds november 2022 een krimp laat zien.
- De rendementscurve van 3-maands versus 10-jaars Amerikaanse staatsobligaties is diep omgekeerd, een omkering die begon in november. De geschiedenis wijst uit dat deze doorgaans een aanlooptijd van 13 maanden geeft voordat een recessie optreedt.
- De recessievoorspelling van de New York Federal Reserve zelf (afgeleid van de 3m10y curve) is sinds april tot boven de 65% gestegen - de kans op een recessie is nog nooit zo hoog geweest zonder dat er uiteindelijk een recessie optrad.

Voorspellende indicatoren wijzen bijna unaniem op zwakkere economische groei, waarbij de volledige effecten van de aanzienlijke en agressieve verkrapping door de Fed tot nu toe nog niet volledig zijn gerealiseerd. En de renteverhogingscyclus van de Fed is nog niet voorbij. De kerninflatie blijft ruim boven de doelstelling en de Amerikaanse arbeidsmarkt blijft sterk, wat tot verdere verkrapping door de Fed zal leiden en renteverlagingen dit jaar zo goed als uitsluit. De basis is gelegd voor een korte en ondiepe recessie vanaf het 4e kwartaal 2023.