Navbar logo new
Japanse aandelen maken een comeback
Calendar30 Jul 2023
Thema: Beleggen
Fondshuis: Lazard

De Japanse aandelen waren daarmee beter dan de Amerikaanse S&P 500 (+18,2%) en de Europese Stoxx 600 (+11,0%). Hoewel de Topix minder hoog staat dan de all-time high die in december 1989 werd bereikt, bereikt hij nu hoogtes die sinds juli 1990 niet meer zijn voorgekomen.

Japonaises actions

Onze analyse:

Naast de wisselkoersverschuivingen die Japanse aandelen hebben ondersteund (de yen tuimelde in deze periode 8% ten opzichte van de euro) zien we drie belangrijke factoren die dit momentum aandrijven:

• Macro-economisch gezien komt Japan eindelijk uit drie decennia van extreem lage inflatie en zelfs deflatie. De consumentenprijsindex (CPI) is met 3,3% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Opmerkelijk is de looninflatie die verband houdt met de krimpende bevolking van het land: de toenemende aanwervingsproblemen drijven de lonen op.

• Na de late heropening van Covid in vergelijking met Europa en de VS, trekt de Japanse economie weer aan. Japan heeft de inreisbeperkingen voor buitenlanders pas op 11 oktober 2022 opgeheven en Covid-19 op 29 april 2023 gedegradeerd tot een infectieziekte met een laag risico. De versoepelde gezondheidsbeperkingen leiden nu tot meer binnenlandse consumentenbestedingen.

• Op een meer technisch vlak lanceerde de Tokyo Stock Exchange (TSE) vorig jaar een campagne om Japanse bedrijven aantrekkelijker te maken voor investeerders. De TSE eist nu van bedrijven die onder hun boekwaarde handelen dat ze de situatie uitleggen of stappen ondernemen om deze te verbeteren. De hervorming spoort bedrijven aan om onrendabele bedrijfsonderdelen af te stoten of aandelen terug te kopen om het rendement op eigen vermogen te verbeteren. Deze maatregelen zouden de komende jaren resultaten moeten blijven opleveren.