Navbar logo new
Fidelity: De zwakke schakels in de lokale Chinese overheidsfinanciering
Calendar26 Aug 2023
Thema: China
Fondshuis: Fidelity

China’s lokale overheidsfinancieringsvehikels (LGFV’s) hebben te kampen met schuldproblemen en dat baart de financiële markten zorgen. In haar wekelijkse grafiek toont vermogensbeheerder Fidelity dat de credit spreads tussen de Chinese provincies op basis van economische omvang, groeipercentages en schuldniveaus, steeds verder uiteenlopen. Terwijl de spreads van obligaties met een zwakkere rating in regio’s met problemen omhoog zijn geschoten, houden LGFV’s in betere regio’s zich relatief goed staande. Beleggers beschouwen dit als een teken dat mogelijke nevenschade wel meevalt.

In totaal is er ongeveer $10.000 miljard aan obligaties uitgegeven via LGFV’s en dat staat gelijk aan bijna de helft van de waarde van de gehele onshore bedrijfsobligatiemarkt.

Fidelity gaat ervan uit dat de banken - die de grootste obligatiehouders van en kredietverstrekkers zijn aan de financieringsvehikels -het merendeel van de schulden zullen doorrollen. Dat neemt niet weg dat 10%-15% van de schuldenberg mogelijk te maken krijgt met een vorm van herstructurering, waardoor het risico wordt teruggelegd bij lokale overheden. Hierdoor krijgen sommige LGFV’s wel meer lucht. Daarentegen zullen andere LGFV’s, vooral die met obligatieyields van boven de 6% in zwakkere provincies, blijven zuchten onder zware lasten en dat maakt hen kwetsbaar. Volgens Fidelity wordt dit verergerd door het feit dat die provincies minder inkomsten genereren uit de verkoop van grond omdat de vastgoedmarkt een dal zit. Fidelity drukt beleggers op het hart voorzichtig te zijn en LGFV’s met een hoge leverage te mijden, vooral in deflatiegevoelige gebieden waar de grondverkoop verder aan het inzakken is.

Chinese valuta