Navbar logo new
De gouden regels van beleggen
Calendar28 Aug 2023
Thema: Beleggen
Lfde blue

Van de fondsen die La Financière de l'Echiquier aanbiedt, is Echiquier World Equity Growth zeker een van de meest succesvolle en populaire, met een beheerd vermogen van meer dan €1 miljard (inclusief Franse en Luxemburgse fondsen). Dit product heeft een rendement op jaarbasis van meer dan 10% over de afgelopen tien jaar (voor het Franse fonds) en 6,5% over de afgelopen vijf jaar (voor het Luxemburgse fonds) opgeleverd.


Dertig jaar ervaring


Het belangrijkste kenmerk van dit product is het sterk geconcentreerde beheer dat wordt voorgesteld door David Ross, CFA sinds 2014, die vaak 'tegendraadse' keuzes maakt en niet aarzelt om uitgesproken keuzes te kiezen. "Tijdens mijn lange carrière (die begon in 1991) heb ik fouten opgemerkt die beleggers gewend zijn te maken. Een groot deel van mijn taak als beheerder is om te proberen ze niet te herhalen". Met dit in gedachten stelt hij een lijst regels op die hij nauwgezet toepast om succesvol te navigeren in een beurswereld die nog steeds wordt gekenmerkt door grote verwarring. "Deze regels helpen om de chaos te begrijpen, zodat het gemakkelijker wordt om beslissingen over je portefeuille te nemen.


    1. Goede aandelen zijn zelden goedkoop, goedkope aandelen zelden uitstekend "Aandelen worden vaak om een goede reden afgeprijsd en het is bijvoorbeeld zelden een goed idee om banken te kopen tijdens een bankencrisis". Hij wijst er ook op dat de koers-winstverhouding van Mastercard in 2017 33 was en vandaag de dag nog steeds ruim boven de 30 ligt. "Deze groep is nog steeds een van de grootste posities van mijn fonds.”


    2. Je moet de toekomst kopen en het verleden verkopen. "Daarom hebben we China in juli 2021 verlaten en zijn we in 2022 Latijns-Amerika binnengestapt, waarbij we ons positioneren op drie banken en Mercadolibre".


    3. Vertrouw op je intuïtie, niet op modellen, want het leven is niet lineair. "We moeten ons richten op blootstelling aan evoluerende, niet-lineaire megatrends die de vooruitzichten van een bedrijf op de lange termijn zullen ondersteunen. Sinds 2017 is Microsoft opnieuw een van de belangrijkste participaties in ons fonds geworden, omdat deze groep nu in het kruispunt staat van verschillende grote trends (cloud, kunstmatige intelligentie, enz.)".


    4. Het is beter om min of meer gelijk te hebben dan om het heel erg mis te hebben. "Het is belangrijk om verlamming te voorkomen bij je beleggingsbeslissingen en om door te gaan, zelfs als je niet alle informatie tot je beschikking hebt. Als je een recessie verwacht, maak je portefeuille dan defensiever.


    5. Heb vertrouwen in je beslissingen en je beste ideeën zouden altijd het sterkst overwogen moeten zijn. "En als je niet zeker bent van je oordeel, is de beslissing waarschijnlijk niet de juiste.” David Ross wijst erop dat veel van de grootste posities (Visa, Mastercard, Thermo Fischer, Femsa) al meer dan vijf jaar in zijn fonds zitten. "Blijf bij twijfel gematigd en probeer je posities te beperken tot ongeveer 2% om niet te veel te verliezen als je het mis hebt.


    6. En als je moet verkopen om cash op te halen, verkoop dan niet je beste ideeën. "De tien grootste posities in het fonds die ik samen met mijn team beheer, zijn goed voor meer dan 60% van het beheerd vermogen tot nu toe. In dezelfde geest vindt David Ross dat liquiditeit minder dan 3% van de uitstaande bedragen moet zijn, of meer dan 15%. "Tussen deze twee zou het onvoldoende zijn om de prestaties in een dalende markt te verbeteren, maar evenveel om de prestaties in een stijgende markt te schaden.”


    7. Geef je fouten toe en wees niet bang om van gedachten te veranderen. "Het is onvermijdelijk om fouten te maken in deze business en ik denk dat het vaak gevaarlijk is om koste wat kost gelijk te willen hebben op de aandelenmarkten. En als je altijd gelijk hebt, neem je waarschijnlijk niet genoeg risico's.


    8. Als een aandeel instort, doe dan iets. "Je wordt betaald om beslissingen te nemen, niet om te hopen op een opleving. De grootste spijt van een beheerder is meestal niet wat hij gekocht heeft, maar wat hij niet verkocht heeft. En als je echt in een aandeel gelooft, profiteer dan van de neergang om je positie te vergroten.”


    9. Wees moedig wanneer iedereen in paniek is, want angst is de vijand van succesvol beleggen. "In maart 2020 heb ik gewacht tot regeringen beslissingen begonnen te nemen in de greep van paniek, voordat ik weer risico ging nemen op de markten".


    10. Houd je aan je beleggingsdiscipline, zelfs als dat betekent dat je een paar kansen mist. Hij raadt aan om vooral te letten op het genereren van cashflow en snelgroeiende bedrijven die geen winst genereren te vermijden.


    11. Beleggers hebben niets aan macro-economische voorspellingen. David Ross wijst erop dat de markten vaak zes maanden vooruitlopen op de economische situatie.


    12. Wat de CEO of CFO niet zegt, is vaak belangrijker dan wat ze wel zeggen. "Beursanalisten nemen de retoriek van het management vaak voor waar aan". David Ross wijst er met name op dat beloningsregelingen op basis van aandelen de belangen van leidinggevenden en beleggers niet volledig op één lijn brengen.


    13. Het is gemakkelijk om slim te lijken als de markten stijgen. "Elke keer als er een bullmarkt is, komen er goeroes langs die net het geluk hadden om er op het juiste moment bij te zijn.


    14. Focus op een sterk geconcentreerde portefeuille. " Door een sterk geconcentreerde portefeuille aan te houden, kan ik me concentreren op mijn beste ideeën en ben ik dus beter geïnformeerd over de risico's en het potentiële rendement van elke investering. Persoonlijk denk ik dat het ideale aantal aandelen in mijn portefeuille rond de dertig ligt, omdat ik 50 of 100 kwesties niet perfect kan analyseren en evalueren.