Navbar logo new
Fidelity: Het ‘blocked drain’-dilemma van de Fed
Calendar04 Sep 2023
Thema: Macro
Fondshuis: Fidelity

Ondanks dat de inflatie over het hoogtepunt heen lijkt, stromen de renteverhogingen nog niet vrij door het hele systeem. Die opstopping stelt centrale banken voor een dilemma, schrijven de experts van Fidelity in deze Grafiek van de week.

Ze vergelijken die doorstroming met een verstopte afvoerput. Het verzamelde water zorgt voor nog grotere problemen wanneer de afvoer weer opengaat en er een grote hoeveelheid water tegelijk door het putje wil.

Deze Grafiek laat die blokkade in actie zien. Terwijl de Amerikaanse Federal Reserve de rentetarieven naar het hoogste punt in tien jaar opstuwt, zijn de netto-rentebetalingen als percentage van de totale schuld van Amerikaanse bedrijven gedaald naar een historisch dieptepunt.

De vraag is of beleidsmakers meer water door de put jagen met verdere renteverhogingen, of dat ze afwachten of het systeem zichzelf zal bijstellen. Als het drainagesysteem van de Fed enkel wat verstopt zit, merken we de effecten van het beleid begin 2024, maar is de waterleiding gebarsten, dan zorgt de wisselwerking tussen een dreigende schuldenmuur en veel hogere rentes voor heel wat dweilwerk.

Fed conundrum