Navbar logo new
T. Rowe Price: Bedrijfsobligaties uit opkomende markten - onbekend, maar wel aantrekkelijk
Calendar06 Sep 2023
Fondshuis: T. Rowe Price

- Bedrijfsobligaties uit opkomende markten: een aantrekkelijke beleggingscategorie van 2,5 biljoen dollar met veel nieuwe emissies en rendementspotentieel.
- De beleggingscategorie wordt echter vaak over het hoofd gezien, is onderwogen in veel portefeuilles en staat bij weinig analisten op de radar.
- Paniekverkopen zoals vorig jaar bieden koopkansen voor gespecialiseerde beleggers.

De groeiende omvang van de markt voor bedrijfsobligaties uit emerging markets (EM) biedt beleggers allereerst veel keuze en mogelijkheden hun beleggingen goed te spreiden. Veel beleggers in opkomende markten richten zich echter nog steeds vooral op aandelen en staatsobligaties. "Bedrijfsobligaties vormen een beleggingscategorie die eigenlijk nog steeds over het hoofd wordt gezien, weinig in portefeuilles en niet op de radar staat van analisten: ‘overlooked, under-owned, and under-researched’. Dat betekent in feite dat deze markten interessante beleggingskansen bieden voor ervaren beleggers", stelt Samy Muaddi, hoofd Emerging Markets Fixed Income bij T. Rowe Price.

In de afgelopen tien jaar hebben opkomende markten hun kapitaalmarkten enorm ontwikkeld en verbeterd. Lokale bedrijven zijn niet langer alleen van bankleningen afhankelijk, maar geven obligaties uit in lokale valuta en in harde valuta (in dollar of euro). Dit heeft geleid tot een bloeiende markt: de omvang van de markt voor bedrijfsobligaties uit opkomende markten is enorm toegenomen. In termen van het aantal onderliggende obligaties en emittenten is het segment inmiddels groter dan de Amerikaanse high yield markt.

De markt met EM-obligaties in harde valuta is inmiddels 2,5 biljoen dollar groot. Dit zijn vooral investment grade obligaties, naast high yield. Ter vergelijking: de omvang van deze markt in ontwikkelde landen is 7,4 biljoen dollar voor investment grade en ongeveer 1,3 biljoen dollar in high yield. Er is ruimte voor verdere groei: nog steeds worden de meeste bedrijven in emerging markets gefinancierd via lokale banken. Ze hebben nog altijd een beperkte aanwezigheid op de wereldwijde dollarobligatiemarkt.

Misvattingen en een gebrek aan kennis

De beleggingscategorie wordt vaak over het hoofd gezien, doorgaans door misvattingen. Ja, er zijn risico’s, maar die zijn vaak lager dan gedacht. Ook een gebrek aan kennis en lokale expertise bij beleggers speelt het segment parten. Het is noodzakelijk om de fundamentals van de onderliggende bedrijven goed te kennen. Die fundamentals zijn over het algemeen solide. Veel uitgevende bedrijven hebben in de afgelopen jaren hun schuld geherfinancierd, naar langere looptijden. Ze houden meer liquiditeiten in kas aan – een reactie op de verstoringen op de wereldwijde financiële markten als gevolg van renteverhogingen door centrale banken. Dat ondersteunt hun kredietwaardigheid.

Muaddi: "We zien dat klanten met beperkte ervaring in opkomende markten meestal kiezen voor staatsobligaties uit opkomende markten. Maar naarmate ze meer vertrouwd raken met de beleggingscategorie, kiezen ze vaker ook voor een allocatie naar bedrijfsobligaties. Bedrijfsobligaties in opkomende markten zijn een iets complexer verhaal, omdat je de visie op staatsobligaties en die op bedrijfsobligaties moet combineren en toepassen. Dat vereist expertise en ervaring.”

Emerging markets leningen

Gespecialiseerde beleggers zijn echter een minderheid in de markt voor obligaties uit opkomende markten. Ze vertegenwoordigen slechts 12% op de totale obligatiemarkt in harde valuta ($4 biljoen in omvang). Veel beleggers hebben een kortere beleggingshorizon, wat kan resulteren in minder stabiele allocaties. Een renteverhoging in de VS kan leiden tot paniek en een hoge uitstroom, met overselling als gevolg. "We hebben dit het afgelopen jaar gezien", zegt Muaddi. "Dat creëert volatiliteit, maar ook kansen voor slim geld dat deze ondergewaardeerde activa kan oppikken. In onze ervaring wordt elke paniek gevolgd door herstel."

Premium yield en diversificatiemogelijkheden zijn sterke punten

Een duidelijk pluspunt voor EM-bedrijfsobligaties is de hogere yield. Investment-grade EM-obligaties bieden momenteel een yield-premie van ongeveer 100 basispunten ten opzichte van investment-grade obligaties in de VS en Europa. De premie die het high yield segment in opkomende markten biedt, is zelfs nog hoger: 200 basispunten.

Opkomende markten bieden een geweldige manier om een beleggingsportefeuille te diversifiëren. Actieve beleggers kunnen van de onderlinge verschillen tussen bedrijven en landen profiteren. Veel landen bevinden zich nu bovendien in een andere economische cyclus dan bijvoorbeeld de VS. De meeste landen hebben bijvoorbeeld de inflatie beter in grip dankzij vroege renteverhogingen. Dit heeft geresulteerd in een beter inflatieklimaat, waardoor bepaalde centrale banken in opkomende markten de rente kunnen gaan verlagen, bijvoorbeeld Brazilië en Chili. Dat is nog een pluspunt voor beleggers.

Natuurlijk brengen opkomende markten hun eigen specifieke risico's met zich mee, met politiek risico als constante factor. Actief beheer is nodig om deze risico's te beheersen. Muaddi: "Het grootste risico voor opkomende markten is momenteel echter de wereldwijde inflatie en het monetair beleid. Hoe ver zullen de Fed en de ECB gaan om de inflatie aan te pakken? De angst is dat centrale banken een recessie uitlokken als ze blijven verkrappen. Dit zal ook negatieve gevolgen hebben voor emerging markets. Het goede nieuws is dat deze landen bezig zijn met een aanpassingscyclus en dat de huidige fiscale en bestuurlijke hervormingen de basis leggen voor toekomstige rendementen."